06 / 05 / 2024

EPDK'nın yeni düzenlemesi Taner Yıldız'ı kızdırdı!

EPDK'nın yeni düzenlemesi Taner Yıldız'ı kızdırdı!

EPDK'nın TEİAŞ'ın 'hangi trafo merkezine ne kadar bağlantı' haritasını göz ardı eden düzenlemesi Bakan Yıldız'ı kızdırdı



Yıldız, EPDK Başkanı Köktaş'a 'Uzun süredir bekleyen yatırımcı işlemlerini tekrar mı yenileyecek' diye tepki göstedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) rüzgâr yatırımcısının önünü açması için oluşturulan ancak TEİAŞ'ın daha önce belirlediği `hangi trafo merkezine ne kadar bağlantı' haritasını gözardı eden düzenlemesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı çileden çıkardı.
Yıldız, 78 megavat kurulu güçte santral kurmayı hedefleyen rüzgar yatırımcısının iki yıldır beklemede olduğunu belirterek, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve ekibine "Yatırımcılar uzun süredir bekliyor. Tekrar mı işlemlerini yenileyecekler" diye tepki göstedi

Yatırımcı memnun değil
EPDK'nın geçtiğimiz günlerde EPDK Birden Fazla RES Başvurularında Sisteme Bağlanacak Olanın Belirlenmesi İçin Yapılacak Yarışmaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği tamamladı. Ancak, yönetmelik ile uzun bir süredir bu yönetmeliği bekleyen yatırımcı hüsrana uğradı.
Türkiye'de Kasım 2007'de rüzgar yatırımcıları adeta EPDK'yı başvuru yağmuruna tuttu. Yatırımcılar EPDK'ya 78 bin megavat santral kurmak için başvuruda bulunurken, TEİAŞ geçtiğimiz yıl bağlantılar açısından bir çalışma başalttı. Bu çalışma ile hangi trafoya hangi proje bağlanır ortaya konuldu. Bu kapsamda bir trafo merkezine bir başvuru varsa tekli, çok başvuru varsa çoklu başvuru olarak ikiye ayırdı. Çoklu başvurularda kime lisans verileceği ise yeni yönetmelik ile oluşturuldu.
Ayrıca TEİAŞ hangi trafo merkezine ne bağlantısı yapılacağının haritasını çizmişti. Buna karşın EPDK'nın yayınladığı bu son yönetmelik ile çoklu başvurularda yarışma düzenlenmesi ve bu yarışmada TEİAŞ'a kim yüksek fiyat verirse onun kazanmasını içeren madde yerleştirildi. Böylece TEİAŞ'ın düzenlemesini dikkate almayarak, yeniden ihale sürecini başlatacak bir çalışmanın oluşturulduğu öne sürüldü.
Enerji Bakanı Yıldız'ın da EPDK Başkanı Köktaş olmak üzere düzenlemeye imza atanlara tepki gösterdiği kaydedildi. EPDK'nın yönetmelik düzenlemesinde TEİAŞ'a en yüksek kullanım bedeli verenin yarışmayı kazanmasına yönetmeliğin elektrik fiyatlarını da artırabileceğine dikkat çekiliyor.
Bu kapsamda görüşünü aldığımız sektör temsilcilerinden RESSİAD Başkanı Selahhattin Baysal, "EPDK hazırladığı yönetmeliğinde TEİAŞ'a kim yüksek fiyat verirse yarışmayı onun kazanacağını belirtiyor. Böyle bir durum elektrik maliyetlerini yükselteceğinden bunun elektrik abonelerinin cebine yansımasına da neden olacak. Yani elektrik fiyatları yükselebilir. Buda rüzgarın gelişmesini önler" diye konuştu.

Teminatlar ne olacak?
Bu arada yatırımcılar EPDK'ya başvuruda bulunurken, yüksek miktarlarda teminat mektubu almak durumunda kaldı. İki yıldır aldıkları teminatlara komisyon ödeyen yatırımcılar bu nedenle yüksek miktarda zarar etti. Yatırımcılar EPDK'ya 156 milyar TL değerinde 78 bin megavat kurulu güçte santral için 751 adet başvuruda bulunulmuştu. Aynı bölgede bir çok yatırımcı başvuruda bulunurken, EPDK bu sorunu çözmek için ihale sisteminin oluşturulmasına karar verilmişti.
Düzenleme ile 600'ün üzerinde rüzgar yatırımcısı trafo kısıtları çerçevesinde en yüksek katkı payını vermek için yarışacak. Ayrıca TEİAŞ, EPDK tarafından kendisine bildirilen başvurular kapsamında talep edilen trafo merkezlerine bağlanabilecek rüzgar santrali kapasitesini, yüksek gerilim ve orta gerilim baraları bazında belirleyecek ve ilan edecek. İlan edilen trafo kapasitesinin üzerinde kurulu gücü olan başvurulardan güçlerini düşürerek revize etmesi istenecek. Aynı bölge veya aynı trafo merkezi için birden fazla yapılan başvurular TEİAŞ'a gönderilecek.
Songül SELVİ/Radikal


Geri Dön