10 / 05 / 2024

Erbil'in hedefi ikinci Dubai haline gelmek!

Erbil'in hedefi ikinci Dubai haline gelmek!

Krizle Avrupa pazarında yaşanan daralma, bölgedeki yumuşamayla birleşince Türk işadamları soluğu Kuzey Irak'ta aldı.



Avrupa pazarı kriz nedeniyle daralırken, büyük potansiyel vaat eden Kuzey Irak, bölgede gerginliğin azalmasının da etkisiyle Türk işadamlarının odağı haline geldi. Atlasjet'in haftada 5 gün yaptığı Erbil ve haftada 3 gün gerçekleşen Süleymaniye seferleri ciddi bir doluluk oranına ulaşmış durumda.

Irak'la 5 milyar doları bulan ikili ticaret tacminin yıl sonunda 8 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Son dönemde yapılan anlaşmaların hayata geçmesi ile bu rakamın 3'e katlanacağı, 2011-2012 döneminde ticaretin 25 milyar dolar düzeyine çıkacağı belirtiliyor.

Tüm firmalar orada

Bölgeyle en çok ticaret yapan illerden Gaziantep'in Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, hareketliliği “Bütün firmalar şimdi Kuzey Irak'ta” diyerek özetledi. Kuzey Irak'ın çok hızlı gelişen bir bölge olduğunu anlatan Aslan, “Sadece Gaziantep'teki firmalar bugün Irak'a 1 milyar dolar ihracat yapıyor. Bu rakam 3 yıl içinde yıllık 5 milyar dolara çıkacak” diye konuştu. Aslan'a göre Kuzey Irak pazarının Türk şirketleri cezbetmesinin bir diğer nedeni ise İran pazarı için de bir kapı konumunda olması. Aslan, Irak merkezi hükümetinin açtığı ihaleleri kazanan firmaların teminat mektubunda sıkıntı yaşadığını, bu sorunun çözülmesi halinde Irak'la ticaret hacminin daha da hızlı artacağını vurguladı.

Sarar 15 gün sonra Dohuk'ta 3 bin metrekarelik mağaza açıyor

Cemalettin Sarar, Kuzey Irak'ta çok önemli bir potansiyel görerek bölgede yayılmak için yerel bir şirketle ortaklık kurdu. Kuzey Irak'ın en zengin ailelerinden biriyle bayilik anlaşması yapan Sarar'ın gelmiş geçmiş en büyük mağazası 15 gün sonra Dohuk'ta açılacak.

Cemalettin Sarar mağazanın 3 bin metrekare büyüklüğünde olacağını ve tüm Sarar markalarının ve Sarar'ın ev tekstili markası Sarev'in de bu konseptte yer alacağını açıkladı.

Erbil ve Süleymaniye'de de mağazalar açacaklarını söyleyen Sarar'ın Kuzey Irak izlenimleri ise şöyle:

‘Çok heyecan verici'

“Kuzey Irak sınırından geçince çok heyecanlandım. Neden mi? Her yerde Türk markaları. TIR'lar, kamyonlar vızır vızır. Buzdolabından otomotive, gıdadan giyime her yeri Türk markaları kaplamış. Bizim için açık bir pazar olan Irak'ta Türk firmaları olarak çok güzel şeyler yapacağız. Bunun için de önce komşumuza saygı gösterip ona sahip çıkacağız.”


BİR ŞANTİYEYE DÖNEN ERBİL'İN HEDEFİ İKİNCİ DUBAİ HALİNE GELMEK

Kuzey Irak'ın Başkenti konumundaki Erbil bugün dev bir şantiye görünümünde. Büyük binalar, villalar ve dev alışveriş merkezlerinin yükseldiği kent, 2. Dubai olmayı hedefliyor. Dubai'nin mimarı El Maktum da aynı görüşü paylaşıyor olmalı ki şirketi Damac Properties, Erbil yakınlarında 15 milyar dolarlık bir projeye başladı. Yaklaşık 50 bin kişi için modern bir yaşam alanı olacak projede 400 bin metrekarelik alışveriş merkezi bulunacak.;
Vatan/Özlem Ermiş Beyhan


Geri Dön