29 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Askeri bölgeler yeşil alan olacak!

Erdoğan Bayraktar: Askeri bölgeler yeşil alan olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, askeri birliklerin şehir dışına taşınması halinde, boşalan alanların ağırlıklı olarak yeşil alana dönüştürüleceğini açıkladı. Bayraktar, çok az bir kısmının ise konuta açılabileceğini vurguladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Erdoğan Bayraktar, şehir merkezlerindeki askeri birlik ve tesislerin şehir dışına taşınması halinde, boş kalan alanlarda yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.


BUGÜN’ün sorularını yanıtlayan Bayraktar, askeri tesislerden boşalacak alanlarda betonlaşma tehlikesi yaşanabileceğine ilişkin kaygıların yersiz olduğunu açıkladı.


Bayraktar, askeri birliklerin özellikle İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirlerden taşınması halinde buralarda nasıl bir yapılaşma olacağına ilişkin sorumuza, “Asker şehirden çıkarsa oralar yeşil alan olur. Kimse merak etmesin binalaşma olmaz. Kısmen alanın küçük bölümleri konuta da açılabilir. Ancak büyük oranda yeşil alan olur, park olur, bahçe olur” dedi.


MSB kararı önemli


Bayraktar, daha önce yaptığı açıklamada, buralardaki kentsel dönüşümün sadece Milli Savunma Bakanlığı’nın uygun göreceği bölgelerde yapılabileceğini açıklamıştı.


Uygun görüş almak şartıyla askeri bölgeleri de dönüşüm projeleri için rezerv alan olarak kullanmak istediklerini belirten Bayraktar, “Buralar hem kaynak için hem afet riski altında olduğundan yıkılacak konutların yerine yenilerinin yapılması için kullanılacak” bilgisini vermişti.


İnşaatı bakanlık üstlenir


Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre askeri alanlar 1960 yılında çıkarılan 189 sayılı Kanun çerçevesinde değerlendirilebilecek. Bu yasaya göre askeriyeye tahsis edilen alanlarda Genelkurmay’ın izni olmadan tahsis kaldırılamıyor.


Yasa, bu arazilerin satışından elde edilecek gelirinde Genelkurmay adına açılacak özel hesaba aktarılmasını öngörüyor. Askeri bölgelerin bu yasa çerçevesinde bakanlık tarafından devralınması halinde, şehir dışında ya da başka şehirlerde yapılacak askeri birlik ve kışlaların inşa işini yine bakanlık üstlenmiş olacak.


BİRLİKLERİN TAŞINACAĞI ŞEHİRLER NETLEŞİYOR


Edinilen bilgilere göre büyük kentlerdeki tabur, alay ve tugay seviyesindeki acemi birliklerinin Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Karaman, Karabük, Çankırı, Iğdır, Bitlis, Bingöl,Muş, Sinop, Bartın, Uşak gibi gelişmekte olan küçük Anadolu şehirlerine taşınması planlanıyor.


Taşınması beklenen birlikler arasında ise Ankara’daki Etimesgut Zırhlı Birlikler Komutanlığı ile Güvercinlik Hava Üssü, İstanbul’daki Tuzla Piyade Okulu ve İzmir’de de Gaziemir Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nın adı geçiyor.


Fikirtepeliler’e ruhsat müjdesi


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki Fikirtepe’de kısa zamanda ruhsatları vermeye başlayacak. Bakanlık ayrıca, Fikirtepeliler’in ruhsatları alabilmeleri için bölgede ofisler kuracak. Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen Fikirtepe’nin, imar planları askı aşamasında.


6 bin 341 binanın bulunduğu alan konut, yol ve konut artı ticaret alanı olarak planlanmıştı. Askıdaki planlara bakanlık daha sonra son şeklini verecek. Bakanlık ayrıca Fikirtepe’de, İstanbul’un siluetine uygun bir çalışma yapacak.


Erdoğan Süzer/Bugün Gazetesi


Geri Dön