06 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm ile Türkiye büyüyecek!

 Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüm ile Türkiye büyüyecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ''Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesine 'Kentsel Dönüşüm' kanalıyla destek olacağız'' dedi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğini belirterek, ''Ülkemiz, 2002'de 230 milyar dolar olan milli gelirini 3 katın üzerinde bir artışla 774 milyar dolara yükseltmiştir'' dedi. 

     Bakan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son yıllarda hızla geliştiğini ve kalkındığını, ihracatın 152 milyar dolara yaklaştığını söyledi. 

     Türkiye'nin kalkınması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini ifade eden Bakan Bayraktar, şöyle konuştu: 

     ''Ülkemizde son yıllarda büyük bir ekonomik gelişme yaşandı. Ülkemiz 2002'de 230 milyar dolar olan milli gelirini 3 katın üzerinde bir artışla 774 milyar dolara yükseltti. Merkez Bankası'nın rezervleri 2002'de sadece 27,5 milyar dolarken tüm zamanların rekorunu kırarak, yaklaşık 115 milyar dolara ulaştı. 2002'de 59 milyar lira olan toplam yatırım tutarı, 2011 sonunda 283 milyar liraya ulaştı.'' 

     Bakan Bayraktar, Türkiye'nin ihracatta da tarihi bir rekor kırdığını vurgulayarak, ''İhracatta tüm zamanların, Cumhuriyet tarihimizin rekorları elde edildi. 2002'de 36 milyar dolar olan toplam ihracat 2011 sonunda 135 milyar dolara ulaşmıştır. Küresel krize rağmen 2012 ihracatımızla 152 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık'' dedi. 

     Türkiye'de, AK Parti döneminde kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar seviyesinden 11 bin dolar seviyesine yükseldiğini söyleyen Bayraktar, şöyle devam etti: 

     ''2002'de toplam vergi gelirlerinin yüzde 87'si faize gidiyordu. Bunu yüzde 16,6'ya düşürdük. Batık bankalara 140 milyar lirayı biz ödedik. 'Üzerine bir bardak su için' denen Zorunlu Tasarruf Mevduatı'ndan kaynaklı borçları ve Konut Edindirme Yardımlarını biz ödedik. Enflasyonu biz indirdik. 2012'de enflasyon bakımından yüzde 6,16 ile tarihimizin en düşük seviyelerinden birini yakaladık. Bu başarıların hepsi ülke olarak bizim başarımızdır.'' 

     Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin kalkındığını vurgulayarak, ''Türkiye'miz büyük bir kalkınma hamlesi içinde. Türkiye gelişiyor, büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Türkiye'nin gelişimine paralel bir şehircilik anlayışı ile marka kentler oluşturacağız. Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesine Kentsel Dönüşüm kanalıyla destek olacağız'' dedi. 

     

     -''Müdahaleniz yoksa her şey dağınık kalacak''- 

     

     Hükümet olarak ülkenin önemli sorunlarına çözüm getirdiklerini söyleyen Bayraktar, ''Bir planınız, programınız ve bir hedefiniz ya da bu hedefe ulaşmak için gayretiniz yoksa, en başta niyetiniz yoksa ne kadar ah vah etseniz de her şey aynı olacak. Sözünüz yoksa, müdahaleniz yoksa her şey dağınık kalır'' dedi. 

     Bayraktar, şöyle devam etti: 

     ''Biz de hükümet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak ülkemizin bu dev problemine çözüm yolunda müdahale etmeseydik her şey aynı kalacaktı. Fakirleşmeyi besleyen ve büyüten mekanlar, afete dayanıksız yapılar, konut açığı, çarpık kentleşme, enerjiyi savuran binalar, tarihi, kültürel ve doğal dokuyu mahveden yapılaşma, estetikten ve mimariden yoksun binalar, işlevi düşük evler ve kötü şehir fotoğrafları hep aynı kalacaktı. Ülkemizdeki dayanıksız ve sağlıksız konut stoku, enerji verimli olmayan, yalıtımsız, kaynak israfı doğuran yapılar, altyapısı eski ve yetersiz nitelikteki şehirlerimiz ve elden geçmesi gereken yaklaşık 14 milyon, yıkılıp yeniden yapılması gereken 6,5 milyon konut muhtemel bir afet durumunu öylece bekleyecekti.'' 

     Bakan Erdoğan Bayraktar, Türkiye'deki çarpık yapılaşmaya müdahale ettiklerini de ifade ederek, ''Hastalıklı yapılarımıza karşı umursamazlık içinde olamazdık. Kentsel dönüşüm bunlara karşı bir tedavi yöntemidir. Çözüm yönünde bir seferberliktir'' ifadelerini kullandı. 

     Trabzon'u marka şehir yapmayı amaçladıklarını da anlatan Bayraktar, ''Hedefimiz, ülkemizi hak ettiği yüksek hayat standartlarına ulaştırmak ve köylerinden illerine kadar marka şehirlerle donatmaktır'' dedi. 



AA


Geri Dön