27 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüme hemen başlayacağız

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşüme hemen başlayacağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusundaki yasa taslağının Bakanlar Kurulundan geçmek üzere olduğunu belirtti



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm konusundaki yasa taslağının Bakanlar Kurulundan geçmek üzere olduğunu belirterek, Çalışmalara süratle başlayacağız. Bir saniye bile beklemeye tahammülümüz yok. Bu konuda heyecanlı, kararlı ve titiziz dedi. Kira yardımı verilecek

Afet riski altındaki alanların dönüşümünü yaparken iki önemli husus olduğuna dikkati çeken Bakan Bayraktar, şunları anlattı: Biri, artık bir deprem olduğu zaman depreme dayanamayacak, deprem, yangın, sel olsun riskli olan binaları mutlaka yıkmaktır. Kendilerinin yıkması için vatandaşlara söyleyeceğiz, yıkabilirse kendisi yıkacak. Yıkamazsa veya yıkmazsa bunu bir şekilde belediye olarak, valilik olarak, bakanlık olarak mutlaka yıkmak durumundayız. Deprem olduğunda can ve mal kaybına sebep olacak binaları mutlaka yıkacağız. Kaçak, depreme dayanıksız evlerde oturan yoksul insanları korumak da görevimiz, onları evsiz bırakmamak da. Gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza kira yardımı olsun, ucuz ev vermek olsun, ne kadar imkan bulursak bunu yapacağız. İnsanlarımızı şefkatle kucaklamak mecburiyetindeyiz. Ancak açıkgözler ve bu işi provoke etmek isteyenler hariç.

Binalar taranacak

Bayraktar, Türkiyede öncelikle deprem aksı üzerinde bulunan binaları tarayacaklarını dile getirerek, Zaten İstanbulda, Adapazarında, Kocaelinde, Bursada da yapılmış. Ancak biz bunları yeniden tarayacağız. Yıkıma en sakat olanlardan, en acil olanlardan başlayacağız dedi.

2Bden ciddi gelir bekliyoruz

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin yasa taslağıyla ilgili bu taslağın Bakanlar Kurulunda olduğunu hatırlarak, şöyle konuştu: Orman vasfını kaybetmiş ve vatandaş tarafından kullanılan araziler öncelikle kullanan insanlara satılacak bir şekilde, vatandaşları incitmeden devlet bir bedel alacak bundan. Parasız vermeyecek. Bedeli karşılığında satılacak. Bundan da ciddi bir gelir bekliyoruz. Bayraktar, 2B arazilerinden gelecek gelirin kentsel dönüşümde kullanılması için çalışmaların da olduğunu hatırlattı.

Davalar duracak, başvuru bedeli 2 bin lira olacak

BAKANLAR Kuruluna sunulan 2-B taslağına göre, nakline ve yerleştirilmesine karar verilen köy halkının taşınmazları kamulaştırılacak. Başvuru bedeli 2 bin lira olarak belirlenirken, yapılacak işlemler sonuçlanıncaya kadar 2-B alanları hakkında Hazine tarafından kişiler aleyhine dava açılmayacak, devam eden davalar durdurulacak. 2-B Yasa Tasarısı Taslağı da özetle şu hükümleri getiriyor:

Kamulaştırılan taşınmazlar tapuda Hazine adına tescil edilecek ve devlet ormanı olarak ağaçlandırılacak. Kamulaştırma işlemlerine yapılan itirazlar iskanla ilgili yapılan işlemleri durdurmayacak.

Devlet ormanları içinde bulunan köy halkından bulundukları yerlerde kalkındırılmaları mümkün olmayanlar başvuru halinde 2-A alanlarına, bu mümkün olmadığı takdirde diğer yerlere kısmen veya tamamen nakledilecek.

2-B alanlarından tekrar orman olarak değerlendirilmesi gereken yerler satılamayacak. Bu yerler üzerindeki muhdesat, (bir arazi üzerindeki başkasına ait yapı veya ağaç) Orman Genel Müdürlüğünce kamulaştırılabilecek.

Hak sahipleri kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde veya güncelleme listelerinin tescil edildiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurarak bu yerlerin bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.
Hürriyet


Geri Dön