23 / 11 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Nevşehir atıksu arıtma tesis inşaatı bitti!

Erdoğan Bayraktar: Nevşehir atıksu arıtma tesis inşaatı bitti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Belediyelere atıksu arıtma tesisi inşa etmeleri için verdiği teknik ve mali desteğini sürdürüyor. Destek kapsamında kanalizasyon şebekesi ve atıksu arıtma tesisi ile hizmet veren belediye sayısında artış gözlemleniyor






Çevre ve Şehircilik Bakanlığının önümüzdeki 20 yılda çevre sektörü için toplam uyum maliyetinin 59 milyar euro olduğu öğrenildi. Su sektörü için toplam uyum maliyeti 34 milyar avro, atıksu arıtma tesisleri ve şebeke yatırımları için ihtiyaç duyulan toplam maliyetin ise 18 milyar avro olacağı tahmin ediliyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2007 yılında, atıksu arıtma tesisi için 15 Belediyeye Avrupa Birliği standartlarında Finansal ve Operasyonel Performans İyileştirme Değerlendirmesi (FOPIR), Master Plan, ÇED, fizibilite raporları ve tasarım raporları hazırladı. Tüm entegre su ve atıksu projelerinin toplam maliyeti ise 600 milyon avro olacağı tahmin ediliyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB uyum süreci çerçevesinde gerçekleştirilmek istenilen projeleri belediyelerle iş birliği yaparak hayata geçirmeye başladı. AB fonundan destek alan Belediyelere ait projeler kapsamında, Tokat ve Nevşehir atıksu arıtma tesislerinin inşaatları bitirildi.  Ordu atıksu arıtma tesisi inşaatı ve Kars belediyeleri atıksu arıtma tesislerine ait projeler ise devam ediyor. Kahramanmaraş atıksu arıtma tesisi fizibilite raporu onaylandı.   Şanlıurfa atıksu artıma tesisi ise, fizibilite aşamasını tamamlayıp Komisyon’dan görüş bekleyen projeler arasında. Amasya atıksu arıtma tesisi için ihale süreci devam ederken, Mardin atıksu arıtma tesisi için fizibilite aşamasının sonlanmak üzere olduğu öğrenildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı insan sağlığının ve çevrenin daha iyi korunabilmesi için atıksu arıtma tesislerini mevzuata uygun çalıştıran atıksu altyapı yönetimlerinin atıksu arıtma tesisi elektrik giderlerinin yaklaşık yüzde 50’si karşıladı. Bakanlık bu kapsam da 2011 yılında ilgili belediyelere toplam 22.897.941,40 TL ödeme yaptı.


2012 yılı içerisinde başlayan entegre su projeleri kapsamında 21 adet yeni belediyenin olduğu öğrenildi. Bu projelere ilişkin ihale süreçleri ise devam ediyor. IPA programından faydalanılarak yapılacak olan ve 21 belediyeyi kapsayan bu projenin bütçesi 8 220 000 Avro olacak.


2002 yılında 145 atıksu arıtma tesisi ile 3 bin 227 belediyeden 248’ine hizmet verilmekte iken 2012 yılında 412 atıksu arıtma tesisi ile 2 bin 950 belediyeden 530’una hizmet verildi. Atıksu arıtma tesisi hizmeti verilen belediye sayısının 2012 sonu itibariyle 555’e çıkması bekleniyor. Nüfus bazında ise 2002 yılında belediye nüfusunun yüzde 34’ü atıksu arıtma tesisine bağlı iken, 2012 yılında bu oran yüzde 69,7’e ulaştı.              


 


Bakan Erdoğan Bayraktar “Bakanlığımızca ülkemizin atık su ve katı atık yönetimi hedef ve politikaları belirlenmekte ve ülke genelinde denetimler yapılmakta ve yükümlülüklerini yerini getirmeyenlere Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince yasal işlemler uygulanmaktadır” dedi.


Bakan Erdoğan Bayraktar son olarak şöyle konuştu:


Yükselen çevresel kalite standartları, giderek azalan doğal kaynaklar sebebi ile yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılması gerekmekte. Bakanlık olarak bu teknolojinin geliştirilmesi ve kullanılması için çalışmalarımız devam ediyor. Çevreyi korumak herkesin görevidir. Çevrenin korunmasında en önemli unsur bilinçtir. Çevrenin korunması demek geleceğimizin ve çocuklarımızın korunması demektir. Çevre bize verilmiş emanettir. Kimsenin çevreyi ve çevremizi kirletmesine, bozmasına, çirkinleştirmesine izin vermeyeceğiz. Zaten insanın grevi dünyayı güzelleştirmektir. Bu bilincin kazandırılması için bakanlık olarak gayret ediyoruz.






Geri Dön