06 / 05 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Rezerv ve özel proje alanlarında bisiklet yolu zorunlu!

Erdoğan Bayraktar: Rezerv ve özel proje alanlarında bisiklet yolu zorunlu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özel proje ve rezerv yapı alanlarında bisiklet yolunu zorunlu tutuyor. İlk uygulama İstanbul’da 730 hektar alanda kurulacak olan Ispartakule Toplu Konut Alanın’da yapıldı.




“Yaşanabilir Şehirler ve Marka Kentler Kurma” vizyonu ile hareket eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı , rezerv ve özel proje alanlarının  imar planlarında bisiklet yolunu artık  zorunlu tutuyor. İlk uygulamaya Bakanlık,  Avrupa yakasında belirlenen rezerv yapı alanın   730 hektarlık parçasını oluşturan Ispartakule’de başladı.  Ispartakule’nin imar planında 10,8 km uzunluğunda bisiklet yolu aksı planladı.


UYGULAMA  İSTANBUL’DA BİR İLK


 Ispartakule’nin planında bırakılan bisiklet yolu uygulaması İstanbul’da bir ilk oldu.  10,8 km uzunluğundaki bisiklet yolunun 4,3 km dere kenarında , 5,1 km vadi tabanlarında ve park alanlarında, 1,4 km ise taşıt yoluna paralel olarak tasarlandı.  Planda ayrıca  bisiklet durakları, bisiklet park alanları ve bakım onarın alanları da unutulmadı.  


Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  devlet olarak sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirme ana hedefleri olduğunu  söyledi. Bayraktar, özel proje ve rezerv yapı alanlarında daha yaşanabilir alanlar oluşturmak amacıyla, bisiklet yollarının yapılmasını zorunlu tutulduğunu ifade ederek, ”Bisikletli ulaşımı imar planlarına işlemeyi hedefliyoruz. 41.820 hektar büyüklüğündeki rezerv yapı alanın tamamında, bütüncül bir ulaşım sistemi olacak. Ispartakule bunun ilk örneği oldu” dedi.


BİSİKLET MUTLULUĞU ARTIRIYOR


Yapılan araştırmalarda  dünyada en fazla bisiklet kullanan ülkelerinden olan  Danimarka, Hollanda ve Macaristan’da bisiklet kullanan insanların diğer ülkelerin  insanlarına  göre,  daha mutlu olduğu ortaya çıktı. Araştırmalarda bisiklet kullanan insanların sağlıklı oldukları için bireysel sağlık harcamalarının da düştüğü belirlendi.


Geri Dön