29 / 04 / 2024

Kibritçi çocuk, Bakan oldu! Erdoğan Bayraktar, çevre ve şžehircilik Bakanlığı görevini devraldı!

Kibritçi çocuk, Bakan oldu! Erdoğan Bayraktar, çevre ve şžehircilik Bakanlığı görevini devraldı!

çocukluk döneminde yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle kibrit ve çakmak satmak durumunda kalan 61. hükümetin çevre ve şžehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar 'ın 90 yaşındaki halası ile 98 yaşındaki eniştesi yeğenlerinin bakan olmasından dolayı büyük guru



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın açıkladığı yeni kabinede çevre ve şžehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar 'ın Trabzon 'un Of ilçesine bağlı Gürpınar beldesindeki yakınları büyük sevinç yaşadı.
               
Erdoğan Bayraktar 'ın amcasının oğlu Hüsnü Bayraktar, yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda büyük ekonomik sıkıntılar yaşamasına rağmen büyük bir azimle her zaman çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:
               
'Yetim olduğu için küçük yaşlarda çok büyük sıkıntılar yaşadı. Okumak için çetin mücadeleler verdi. Daha sonra genç yaşta birlikte ticarete atıldık. Ortak bir inşaat firması kurduk. Daha sonra kendisi İstanbul 'da KİPTAşž 'ın genel müdürü oldu. Daha sonra  TOKİ  'ye geçti ve çok başarılı oldu. Küçük yaşından beri azimliydi ve kendisiyle gurur duyuyoruz. Kendisini makamında tebrik edeceğim. O bizim gururumuz. Başbakanımıza da teşekkür ediyoruz.'
               
Bayraktar 'ın beldede yaşayan en yaşlı akrabalarından 90 yaşındaki halası Hanife Kıroğlu da yeğeninin bakan olduğu haberini televizyondan öğrendiklerini ifade ederek, 'Bakan olduğunu duyduğumuzda çok sevindik. İnşallah hayırlısıyla başarılı işler yapar.

çocukluğunda çok fakirlik çekti. Küçükken çakmak ve kibrit satardı. Onun bu mevkilere gelmesi en çok bizi sevindirdi. Yıllardır sürdürdüğü başarılı çalışmaların karşılığını aldı' dedi.
               
Kendisini en yakın zamanda beldeye beklediklerini söyleyen Kıroğlu, 'Kendisi zaten biz söylemesek de istediği zaman buraya gelir. Ama en yakın zamanda yine gelmesini istiyoruz' diye konuştu.
               
Hanife Kıroğlu 'nun eşi 98 yaşındaki Ahmet Kıroğlu ise Erdoğan Bayraktar 'ın yakınları olarak her zaman yanında olmaya gayret göstermeye çalıştıklarını belirtti.
               
Ahmet Kıroğlu, sözlerini, 'çocukluğu yoksulluklar içerisinde geçti. Yakınları olarak yardım etmeye çalıştık. Bu zamana kadar aldığı her işi iyi bir netice ile sonuçlandırdı. Okuduğu süreç boyunca tahsilini en iyi şekilde yapmaya çalıştı. Tatil zamanlarında bile kibrit ve çakmak satarak kendine harçlık çıkarırdı. Mühendis oldu ve görevini en iyi şekilde yaptı. şžimdi bakan olması bizleri çok sevindirdi' diye tamamladı.
               
-BAYRAKTAR 'IN BAşžARI ÖYKÜSÜ-
               
Evli ve 5 çocuk babası olan Bayraktar, İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü 'nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı 'nda, 'Metropol şžehirlerde Alternatif Yerleşim Birimleri' konusunda Yüksek Lisans yaptı.
               
1973-1994 yılları arasında, özel sektörde geçirdiği 21 yıl boyunca müteahhit ve konut yapı kooperatifi yöneticisi olarak 3 bin konut, ofis ve sanayi iş yerleri üretimini gerçekleştiren Bayraktar, 1995-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi olan KİPTAşž 'ta genel müdürlük görevinde bulundu.
               
Genel Müdürlük görevi sırasında İstanbul 'un 11 değişik bölgesinde 17 bin konuttan oluşan yerleşim birimleri kuran Bayraktar, 2000-2001 yıllarında ise  Ankara  Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar Aşž 'de Genel Müdürlük yaptı.
               
2002 yılında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığına getirilen Bayraktar 'ın görevi süresince 81 il, 800 ilçe, bin 900 şantiyede toplam 500 bin konut ve sosyal donatı yapılarından oluşan toplu konut uygulamalarının 350 bini tamamlandı.
               
İspanya Kraliyet Ailesi tarafından Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Üretimi 'nden dolayı Kraliyet Nişanı Ödülü alan Bayraktar 'ın, 'Gecekondu ve Kentsel Yenileme' ve 'Bir İnsanlık Hakkı Konut: TOKİ 'nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği' adında kitapları bulunuyor.
               
Bayraktar 'a, 1 Haziran 2010 tarihinde Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından toplu konut alanındaki birikimi, konut üretimi konusundaki çalışmaları, gecekondu önleme, kentsel gelişim ve yenileme çalışmaları nedeniyle Fahri Doktora unvanı verildi.
               
Erdoğan Bayraktar, 12 Haziran 2011 genel seçimleri sonrasında AK Parti Trabzon Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi 'ne girdi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, yeni oluşturulan çevre ve şžehircilik Bakanlığı görevini, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir 'den devraldı.
               
Bayındırlık ve İskan Bakanlığındaki makamda gerçekleşen devir teslim töreninde, eski bakan Demir, Bayraktar 'a başarılar diledi.
               
Bayraktar 'ın toplu konut alanında çok başarılı işler gerçekleştirdiğini kaydeden Demir, kendisinin milletvekilliği ve komisyon başkanlığı sürecinde de Bayraktar ile yakın çalışma yürüttüklerini söyledi.
               
Demir, yapılan yeni düzenlemeyle çevre ve Bayındırlık bakanlıklarının, çevre ve şžehircilik adı altında birleştirilmesinde büyük fayda gördüğünü de ifade ederek, 'Türkiye, mühendislik, planlama, projelendirme, inşaat sektörü, yapım alanlarında hem kırsal hem kentsel anlamda çok önemli bir 4 yıl geçirecektir. Bayraktar tecrübesi, birikimi, sektörden gelmiş olmasının da verdiği güçle birlikte inşallah çok hayırlı, başarılı çalışmalara imza atacaktır' dedi.
               
Bayraktar 'a görevi devrederken içinin son derece rahat olduğunu dile getiren Demir, her türlü katkıyı sağlamaya da hazır olduğunu sözlerine ekledi.
               
-'BAKANLIĞIMIZA çOK BÜYÜK GÖREVLER DÜşžÜYOR'-
               
Erdoğan Bayraktar, Demir 'in hem meslektaşı, çalışma arkadaşı hem de çok yakın arkadaşı olduğunu ifade ederek, TOKİ Başkanlığı yaptığı 8,5 yıllık dönemde kendisine önemli destek sağladığını anlattı. Bayraktar, bundan sonraki süreçte de Demir 'in tecrübelerinden faydalanacaklarını söyledi ve kendisine teşekkür etti.
               
Türkiye halkına da seçimlerde AK Parti 'ye verdiği destekten dolayı 'yürekten teşekkür ettiğini' belirten Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Türkiye 'de yüzde 73 'lere varan şehirleşmeyi ve çevre dengesinin bu noktadaki önemini görerek yeni yapıyı oluşturduğunu söyledi.
               
Bayraktar, bakanlıktaki yeni sürece ilişkin şunları kaydetti:
               
'İnşallah büyük bir kalkınma hamlesi içinde olan Türkiye 'mizin bu doğrultudaki şehirleşmesi ve Türkiye 'nin deprem kuşağında olduğu dikkate alınmak suretiyle şehirlerdeki depreme dayanıksız evlerin şehirlerimizden sökülüp atılması, yine büyük şehirlerimiz başta olmak üzere şehirlerimizdeki kaçak yapıların, salaş yapıların, gecekonduların şehirlerimizden sökülüp atılması, şehirlerimizin marka şehirler haline getirilmesi ve yeni marka şehirler oluşturulması noktasında Bakanlığımıza çok büyük görevler düşmektedir.
             
İnşallah bu dönemde fakir fukaraya, garip gurebaya ev verme noktasında biraz daha gayretli olacağız. 15 sene, 20 sene, 25 sene vadeyle halkımıza evler vereceğiz. Yeni evlenen yoksullara 25 seneye varan taksitlerle yeni evler vereceğiz. Belediyelerle birlikte özellikle büyükşehir belediyelerimiz, il belediyelerimiz, ilçe belediyelerimizle işbirliği halinde şehirlerimizi güzelleştirme noktasında çok ahenkli bir çalışma dönemini başlatacağız. Özel sektörümüzün inşaatçılıktaki gelişmesini, özel sektörümüzün daha kaliteli ve ucuz konut üretmesini temin etmek için özel sektöre kolaylıklar getireceğiz. Zaten dünyada var olan Türkiye inşaatçılığını daha geliştirmek için olanca gayretimizle çalışacağız.'
               
-'TELEVİZYONDAN ÖĞRENDİM'-
               
Bayraktar ve Demir, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
               
Bayraktar, soru üzerine Bakanlık görevine atanışının 'sürpriz olduğunu, televizyondan öğrendiğini' kaydetti.
               
'Milletvekili olup torunlarıma daha fazla vakit ayırmak istiyorum demiştiniz. şžimdi eskisinden daha ağır bir göreve geldiniz. Ne düşünüyorsunuz' sorusuna karşılık Bayraktar, o ifadesinin yanlış anlaşıldığının altını çizdi ve şunları kaydetti.
               
'Ben bakanlığı evde eşimle beraber televizyon seyrederken öğrendim. Diğer taraftan TOKİ 'deki çalışmanın yoğunluğunu ifade etmek için o şekilde bir sözüm oldu, 'milletvekili olursam çok daha rahat edeceğim ' manasında değil. Bizim TOKİ 'nin çalışması çok daha yoğun. Milletvekilliği de yoğun bir çalışma, çok şerefli bir çalışma, fakat TOKİ 'deki bizim 18-19-20 saat çalıştığımızı ifade etmek için öyle bir terim kullanmıştım.'
               
Mustafa Demir 'e de yeni kabinede yer almamaktan dolayı kırgınlık yaşayıp yaşamadığı soruldu. AK Parti 'nin 'bir kadro hareketi olduğunu, bir orkestra gibi çalıştıklarını' ifade eden Demir, 'Asla bir burukluk içimizden geçmez. Bu bakanlığa gelirken iyi de bakanlık görevi olmadığında burukluk hissetmek doğru değil' dedi.
               
Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın ifadesiyle 'ustalık döneminin bakanlar kurulunun' açıklandığını, çok güzel işler yapılacağına inandığını ifade etti, yeni kabinedeki tüm bakanlara da başarılar diledi.
AA


Geri Dön