23 / 11 / 2024
fuzul

Erdoğan Bayraktar: Eskişehir için kentsel dönüşüm şart oldu!

Erdoğan Bayraktar: Eskişehir için kentsel dönüşüm şart oldu!

Eskişehir' de kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermemizin temel nedeni Eskişehir gibi markalaşmış, ülkemizin lokomotifi olmuş ve bir değerimizi çarpık yapılardan kurtarmak ve sağlıklı konutlara kavuşturmaktır...




Eskişehir'de kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermemizin temel nedeni Eskişehir gibi markalaşmış, ülkemizin lokomotifi olmuş bir değerimizi çarpık yapılardan kurtarmak ve sağlıklı konutlara kavuşturmaktır. Türkiye genelinde ise hayat standartlarını yükseltmek için bu projeyi başlattık.


Özellikle 1950'lercien sonra yoğunlaşan köyden kente göçle birlikte tam bir kaos ortamına dönüşen şehir mekanlarını yeniden düzenleme, bu mekanların kötü yönlerinin sökülüp atılması ve kentlerin yeniden şekillenmesi anlayışı toplumsal kalkınmamız açısından büyük önem arz ediyor. Bu noktada kentsel dönüşümün Türkiye ve Eskişehir için kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Şehrin kendi içinde çalışma bölgeleri, oturma bölgeleri ve kamusal alanlar şeklinde ayrılması, sağlıklı şehir düşüncemizin altyapısını oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak işlevselliğin yanı sıra estetik yapıyı ve kültürel dokuyu da düşünerek kentsel dönüşüm projelerimizi hayata geçiriyoruz. 


Kentsel dönüşüm ile 2023 vizyonumuzda; artan nüfusun ve gelişen sanayinin gereği olan temel altyapının çağdaş standartlarda tamamlandığı, insanlarımızın çağdaş konut gereksinimlerin karşılandığı, depreme karşı güvenli ve sağlıklı yerleşkelerde yaşadığı, inşaat, altyapı ve toprak sanayii sektöründe çağdaş teknolojilerin geliştirilip kullanıldığı, uluslararası platformlarda rekabet edebilen, her yönüyle çevre ile banşık, demokratik, eğitimli ve şeffaf bir Türkiye hedefliyoruz. Şehirlerin köktenci bir şekilde yeniden yapılanmasının sadece kentsel bunalımı değil, bunun yanı sıra toplumsal bunalımları da çözeceği ve ekonomik gelişimi de sağlayacağı kabul gören bir düşünce olarak karşımıza çıkıyor. Modem kent planlannın kültürel kimliği yok sayacağı ve toplumun hafızasını sileceği endişesini kentsel dönüşümde yaşatmamaya gayret ediyoruz. Bizim dönüşümümüz yapılarla ilgili, kültürel planlamaya ya da toplum mühendisliğine yönelik değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşüm seferberliğimizi tüm illerimize ve ilçelerimize yayıyoruz. Vatandaşlarımıza dönüşüm sürecini daha iyi anlatmak için gayret gösteriyoruz. 

Dünyada devletler kadar şehirler de yanşıyor Türkiye'nin geldiği konum ve dünyadaki pozisyonu dikkate alındığında, şehirlerimizi çok daha düzenli hale getirmek zorundayız. Artık dünyada devletler kadar şehirler de yanşıyor. Biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak böyle bir konuma gelebilmek için heyecanlı, titiz ve üretken bir yapı oluşturduk. Bu doğrultuda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasının ardından çalışmalanyla şehirlerde ve şehircilikte motivasyon arttı. Büyük bir kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. Yapmakta olduğumuz kentsel dönüşümün ana ekseni, riskli binalann dönüştürülmesidir. Bunun yanında kentsel dönüşüm seferberliğimizin gayesi sadece eskiyen, kaçak, salaş ve afet riski taşıyan evleri yenilemek değildir. Aynı zamanda gelişen, değişen dünyanın gerektirdiği konfora sahip evleri de üretmektir ve insanımızın hayat kalitesini artırmaya yönelik bir projedir. 

Bu kapsamda tüm Türkiye'yi salaş yapılardan, kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ana hedefimizdir. 20 yıl içinde, 6.5 milyon konut ve işyerini yenilemeyi planlıyoruz. Gelinen bu noktada şehirlerimizi çevreye uyumlu bir biçimde, modem hale getirmek, insanımızın daha mutlu ve huzurlu yaşamasını temin etmek yükümlülüğümüzdür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak esas itibarıyla 'kentsel dönüşümü' organize ediyor ve ortamı oluşturuyoruz. Kentsel Dönüşüm; özel sektör ve vatandaş ağırlıklı olarak, belediyeler eliyle yürüyor. Dönüşüm sürecinde vatandaşlarımıza ileri derecede yardımcı oluyor, destek veriyoruz. Kira yardımı, kredi yardımı, nakliye yardımı, ruhsat veya KDV desteği yardımlarımız arasında sayılabilir. 

Bu işi nzaya dayalı ve gönüllülük esasına göre, hazırlıklı belediyelerle yürütüyoruz. 

Önümüzdeki 10 yılda katı atık, düzenli depolama ve dönüştürme sorunlarını halletmiş, atık su antma sistemlerini tamamlamış, iklim değişikliği stratejisine tam uyumlu, sera gazı emisyonlarının azaltılması kriterlerinde Avrupa'yı yakalamış bir Türkiye hedefliyoruz Böylece ekolojik dengeyi koruyan, çevreye duyarlı yerleşimler oluşacak. Aynı şekilde dönüşümünü tamamlamış, teknik altyapısı yeterli, marka şehirler gelişmiş ve kalkınmış ülkelerin göstergeleridir. Enerji tasarruflu akıllı evleri olan, meydanları, parklan ve ulaşımı düzenli 'ekolojik şehirler' gelişmiş ülkelerin göstergesidir. Bakanlık olarak bu gayretlerle başlattığımız 'kentsel dönüşüm' seferberliğimizi deprem riskli alanlar, deprem riskli ve afet riskli binalar başta olmak üzere tüm yurtta planlı ve programlı bir şekilde devam ettiriyoruz. 

400 bin konut ve işyerinin dönüşümü başlatılacak 5 Ekim 2012'de 35 ilde başlattığımız ve 17 Ağustos 2013 tarihinde 17 riskli alanda ve 46 farklı ilde güçlendirdiğimiz büyük kentsel dönüşüm seferberliği ile bugüne kadar 155 bin 771 bağımsız bölümün yıkımını başlattık. 

Ayrıca riskli bina tespiti için 519 kuruluşa lisans verdik. 6306 Sayılı Kanun kapsamında toplam büyüklüğü 5 bin 669 hektardan 67 alanda risk tespiti yaparak, buralann durumunu ilan ettik. Bu alanlarda yaklaşık 309 bin 644 bağımsız birim bulunuyor. Belediyelerimiz tarafından 5393 sayılı Kanun'a göre ilan edilen kentsel yenileme alanlarında ise 45 bin 230 bağımsız bölüm var. Vatandaşlanmız tarafından müracaat edilerek tespit ettirilen riskli bağımsız bölüm sayısı da 34 bin 562'yi buldu. Bu sayılarla birlikte riskli ilan edilen toplam bağımsız birim adedi 389 bin 436 oldu. 17 Ağustos 2013 tarihinde büyük ivme kazanmış olan kentsel dönüşüm seferberliğinde 2013 yılı sonuna kadar 200 bin, 2014 sonuna kadarsa 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü başlatmayı hedefliyoruz. 

Yürütmekte olduğumuz kentsel dönüşüm sürecinde kentlerimizi afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ve çevreye duyarlı; teknik altyapısını tamamlamış hale getirmek Tüm Türkiye'yi salaş yapılardan, kaçak yapılardan, afet riski taşıyan binalardan kurtarmak ana hedefimizdir. 20 yıl içinde, 6.5 milyon konut ve işyerini yenilemeyi planlıyoruz. 

ana hedefimiz. Eskişehir'de kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermemizin temel nedeni de Eskişehir gibi markalaşmış, ülkemizin lokomotifi olmuş bir değerimizi çarpık yapılardan kurtarmak ve sağlıklı konutlara kavuşturmaktır. Bölgesel kalkınmanın veya bir ilin kalkınmasının en temel prensibi; yerelin, kendi dinamiklerini fark etmesidir. 

Kentsel dönüşümle birlikte; Eskişehir'in çehresi daha da güzelleşecek, sosyal ve ekonomik olarak ayrı bir havaya bürünecektir. Öyle ki, Eskişehir'de sadece vatandaşlanmızın kendi rızasıyla risk tespiti yaptırdığı bağımsız birim sayısı bini geçti. 

Belediyelerimiz eliyle ve Eskişehirli hemşerilerimizin desteğiyle yürüyen çalışmalarımızı, hızlanarak devam ettireceğiz. Hedefimiz; tüm Eskişehir'i geliştirmek ve kalkındırmak, Eskişehir'i marka şehir haline getirmektir. En nihai hedefimiz ise Eskişehir'i hak ettiği yüksek hayat standartlanna ulaştırmak ve şehir merkezinden köylerine kadar her yerini hizmet ve eserlerimizle donatmaktır. Dönüşüm seferberliğimiz hedeflerine ulaştığında; Türkiye'yi yaşanabilir çevresiyle marka şehirlere sahip lider bir ülke' konumuna getirmiş olacağız.


Dünya Gazetesi 


Geri Dön