29 / 04 / 2024

Ergene Havzası eylem planı toplantısı yapıldı!

 Ergene Havzası eylem planı toplantısı yapıldı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça "Sanayi Atıksularının Yönetimi ve Sanayinin Su İhtiyacının Meriç'ten Temini" ile alakalı toplantıya iştirak etti.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça "Sanayi Atıksularının Yönetimi ve Sanayinin Su İhtiyacının Meriç'ten Temini" ile alakalı toplantıya iştirak etti. Prof. Dr. Akça başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda belirtilen faaliyetler ile alakalı konular görüşüldü.  Tesislerde yapılan imalatlar, özellikle arıtma tesislerinin verimli bir şekilde işletilmesi ve enerji tasarrufu açısından değerlendirildi. Ortaya çıkacak arıtma çamurlarının bertarafı ve arıtılmış atıksuların yeniden kullanılabilirliği tartışıldı. Çerkezköy ve Çorlu'nun içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin durumu ve iyileştirilmesi konusun da değerlendirildiği toplantıda Prof. Dr. Lütfi Akca. finansman teminin, projelerin ve inşaatların hızlandırılması konularında TESKİ'ye yardımcı olacaklarını ifade etti.  Nehrinden Su Temini Projesi. Sanayi için su temini ve atıksu bertaraf sisteminin nasıl işletileceği konusunun da tartışıldığı toplantıda, bölgedeki OSB'lerin bir su birliği kurabilecekleri görüşü öne çıktı. 


ÇEVRE DOSTU UYGULANABİLİR ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ

 Ergene Havzası'ndaki Islah Organize Sanayi Bölgelerinin durumunun görüşüldüğü toplantıda Prof. Dr.  Lütfi Akça, OSB iç altyapı çalışmalarının OSB dışı çalışmalarla paralel yürütülmesi gerektiğini, bu konuyu bizzat takip edeceğini, karşılaşılacak problemlerin çözümü ile de bizzat ilgileneceğini ifade etti. Havzadaki diğer OSB ve Münferit Sanayi Tesislerinin durumu ile Prof. Dr. Akca Ergene Havzası'ndaki 2037 sanayi tesisinin büyük çoğunluğunun endüstriyel atıksu ürettiğini dile getirdi. Havzada üretilen atıksuların yüzde 88'inin OSB içindeki tesislerden kaynaklandığını, havzada dışında kalan ve günde yaklaşık 60 bin m3 atıksu üretme kapasitesine sahip bu tesisler için, çevre dostu, ekonomik ve uygulanabilir çözümler üretilmesi gerektiğini söyleyen Prof.  Dr. Akca. bu konuda ilgili kamu kurumlarına gerekeni yapmaları konusunda talimat verdi. Temiz Üretime Geçiş Çalışmaları, ileri arıtmadan geçirilmiş sanayi atıksularının Marmara'ya deşarjı projesi. Evrensekiz ve Büyükkarıştıran Islah Organize Sanayi Bölgelerinin Marmara Derin Deşarj Sistemine katılabilme durumu da görüşülen konular arasındaydı. Ergene Havzası'na Meriç lan ile konunun uzmanlarından meydana gelen bir Heyet. Çerkezköy ve Çorlu Evsel Atıksu Arıtma tesisleri ile Velimeşe OSB Atıksu arıtma tesislerinin inşaatlarını yerinde ziyaret ettiler. Mevcut durumu yerinde incelemek, varsa aksama ve problemleri yerinde görmek ve çözüm geliştirmek, çalışmaları daha da hızlandırmak maksatlarıyla yapılan çalışmaları inceleyip yerinde denetlediler. 


Afyon Gazete 3


Geri Dön