29 / 11 / 2024

Ergün Turan Malatya’da TOKİ şantiyelerini denetledi!

Ergün Turan Malatya’da TOKİ şantiyelerini denetledi!

TOKİ Başkanı Turan, insanı merkeze alan, farklı kültürleri kaynaştırabilen, farklı ekonomik katmanların oluştuğu, kent dokusunun korunduğu, çevreye duyarlı, insan fıtratına uygun şehirler üretmeyi hedeflediklerini söyledi.




TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Malatya’da  TOKİ  şantiyelerini denetleyerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Turan ayrıca “Uluslararası Şehir ve Medeniyet Sempozyumu”na da katılarak, şehirlerin yapılanmasındaki fiziki, sosyal ve kültürel beklentilere dair görüşlerini aktardı. 


27 bin kişilik Malatya Stadı yıl sonuna bitiyor 


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Malatya’daki incelemelerine inşaatı devam eden Arena Stadı’ndan başladı. Stat inşaatını devralan firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatan Turan, şu bilgileri aktardı: “Firmaya verdiğimiz yasal süre Şubat 2017 itibarıyla doluyor. Ancak inşallah yılsonu gibi kabule girmiş olacağız. Hava şartlarına göre bu 10-15 gün sarkabilir. 27 bin koltuk kapasiteli Malatya Stadyumu, Türkiye’nin en büyük, kıymetli ve modern statlarından bir tanesi olarak Malatya sporuna, halkına hizmet edecek. Hedefimiz önümüzdeki yılbaşına kadar stadyumu Malatyaspor’a teslim etmek. Çalışmalar çok hızlı devam ediyor.” 


Malatya’ya 5 hastane 


Pınarbaşı’nda yapımı devam eden spor lisesi, pansiyon ve spor salonunun şantiyesinde de incelemede bulunan Turan, konut üretiminin yanında sosyal donatılar inşa ettiklerini anlattı. Turan, “Malatya’da şu ana kadar biri 640 yataklı olmak üzere toplam 5 hastane, 5 lise, 8 ticaret merkezi, 7 cami ve sosyal donatılar yaptık” diye konuştu. 


Beydağı’nda 3. Bölge çalışmaları sürüyor 


Beydağı’nda inşaatı devam eden Kentsel Dönüşümprojesinin 796 konutluk üçüncü bölgesini de inceleyen Turan, Malatya’da dar ve orta gelirli vatandaşların ihtiyacı için 11 bin 248 konut inşa edildiğini, 952 konutun yapımının sürdüğünü söyledi. Turan “Kayısı diyarı Malatya şehrimizde devam eden uygulamalarımızla yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım yapmış olacağız. Konuttan hastaneye, stadyumdan spor salonuna olmak üzere ilimize yaptığımız bütün yatırımlar hayırlı olsun” diye konuştu.


Medeniyet ve şehir kavramının önemi 


Başkan Turan Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Şehir ve Medeniyet Sempozyumunda, medeniyet ve şehir kavramlarının kültürde önemli yeri olduğunu belirterek şunları söyledi: “İnsan yaşamının ve ruhunun geliştiği, büyüdüğü ve beslendiği ortamlar, doğal olarak medeniyetin temellerini oluşturur. Kültürümüzde insanla medeniyetin, medeniyetle şehrin bir araya getirilmesi boşuna değildir. Çünkü medeniyet insanın hem maddi hem de manevi boyutunda olgunlaşmasını sağlayan bir iklimi oluşturur.” Turan, bütün şehirleriyle mutluluğu elde etmek için birbirine yardım eden bir mil- letin erdemli ve mükemmel bir millet olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:


 “Doğru plan ve projelerin peşindeyiz” 


“İnsanlarının maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılandığı, çevresel ve estetik değerlere dayalı mekanların üretildiği, insanın mutlu ve huzurlu olduğu yaşamalanlarının üretilmesi sanırım hepimizin ortak gayesidir. Gelişen ve değişen şehirlere, ekonomik gelişmişliğe ve yaşam tarzına bağlı olarak daha nitelikli ve konforlu yaşam alanlarının oluşturulması için büyük çabalar sarf ediliyor. Üniversitelerde bilim adamları, belediyeler, mühendis - mimarlar, bizim gibi bu iş için görevlendirilmiş kamu kuruluşları, hep iyisini ve daha güzelini yapma peşindedirler. İnsanı merkeze alan, farklı kültürleri kaynaştırabilen, farklı ekonomik katmanların oluştuğu, kent dokusunun korunduğu, çevrenin gözetildiği, her yaşa her gruba alternatifler sunabilen doğru plan ve projelerin peşindeyiz. Yüksek katlı modern binalar ve dev kuleler bugün büyük şehirlerin gerçeği olmakla birlikte, özlenen bir kentsel ortamı göstermiyor. Kadim kültürümüzde yüksek binanın ölçütü ağaçların boyu kabul edilirken, bugün geldiğimiz noktada yüksek katlı dev binalar, özellikle büyükşehirler için cazip hale gelmiştir.” Kentlerin sadece kalabalıkların barındığı yerler olmaması gerektiğine işaret eden Turan, “İnsan fıtratına uygun kentsel mekanların üretildiği, insanın manevi boyutunun da düşünüldüğü ve dikkate alındığı şehirler olmalıdır. Konut, insanların barınma ve yaşam alanı olarak kullandığı, bireylerin yaşamsal ihtiyaçlarını giderdikleri, sosyal ilişkilere girdikleri temel bir yaşam boyutudur. Onun için konutun, ailenin ya- şam kalitesi açısından asgari niteliklere ve yeterliliklere sahip olması gerekmektedir” diye konuştu.


“Şehirlere model projeler üretiyoruz” 


Konutun eğitim, güvenlik, sağlık, çalışma hayatı, sosyal yaşam, sosyal ilişkiler gibi diğer yaşam boyutlarını da doğrudan etkilediğine dikkat çeken Turan, şunları kaydetti: “TOKİ olarak son 13 yıl içinde 750 bin konut rakamına ulaştık. TOKİ, son 13 yılda dünyada örneği olmayan, Anadolu’da garip gureba, konuta erişmesi mümkün olmayan yüz binlerce aile için barınma alanı sağlamıştır. İnşallah bundan sonra söylediğimiz medeniyet tasarrufuna uygun şehirler inşası konusunda daha ciddi çabalar ortaya koyuyoruz. Şu anda üç temel konseptimiz var. Son 2,5 yıldır yatay mimariyi esas alan, yöresel mimariyi gözeten vemahalle kültürü kavramını gözetmeye çalıştığımız, yani esnafın olduğu, geleneksel kültürümüzdeki gibi binaların altında küçük esnafın olduğu model projeler ürettik ve devam ediyoruz. Şehirler insanların, çocukların ve genç nesillerin gelecek tasavvurunu belirler. Çocuklarımıza ve gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı kentler ve konutlar bırakmak için daha büyük çaba sarf etmeliyiz.”


TOKİ Haber 


Geri Dön