27 / 04 / 2024

Ergün Turan'dan özel sektöre 'Dönüşüm' çağrısı!

Ergün Turan'dan özel sektöre 'Dönüşüm' çağrısı!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Türkiye’de halen 5,5 milyon konutun dönüşüm için beklediğini, Kentsel Dönüşüm sürecinin hızla tamamlanması için kamunun yanı sıra özel sektörün de devreye girmesi gerektiğinin altını çizdi.



TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Türkiye’de halen 5,5 milyon konutun dönüşüm için beklediğini, Kentsel Dönüşüm sürecinin hızla tamamlanması için kamunun yanı sıra özel sektörün de devreye girmesi gerektiğinin altını çizdi.


Bursa’da düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda konuşan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, vatandaşların güvenli yapılarda, daha güzel şehirlerde yaşamaları için ortak çaba harcandığını söyledi. Sabah Gazetesi’nin düzenlediği 2. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’nda sanayi dönüşümü, altyapı sorunları ve bunların çözümü masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri, yerel yönetimler ve finans sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen kurultayda, “Kimliksiz bina kalmayacak” mesajı verdi. TOKİ Başkanı Turan konuşmasında, İdare’nin Kentsel Dönüşüm ve diğer proje alanlarında ülke genelindeki 700 şantiyede çalışma yürüttüğünü anlattı. Turan, Bursa’da son 13 yılda yoksul ve dar gelirli vatandaşlara yönelik 18 bin 613 konutun yapıldığını belirterek, emeklilerin yanı sıra farklı ihtiyaç sahiplerine dönük projelerle şehre 2 milyar TL tutarında konut yatırımı yapıldığını söyledi. 2 milyon metrekare alanda 3 bine yakın işyerini barındıracak Büyük Sanayi Sitesi’nin yapımına devam edildiğini hatırlatan Turan, “Yaklaşık 100 trilyonluk altyapı yatırımına devam ediyoruz. En kısa zamanda 800 işyerinin de temelini atmış olacağız. Bu, Türkiye’de bu ölçekte küçük ve orta ölçekli sanayi işletmesi açısından en büyük uygulamalardan biridir” şeklinde konuştu. 


5,5milyon konut dönüşümü bekliyor


TOKİ’nin konut rakamının 750 bine ulaştığını söyleyen Başkan Turan, 2016 yılının İdare açısından rekor yılı olacağını kaydetti. Şehirlerin sağlıklı çevrelere kavuşması açısından Kentsel Dönüşümçalışmalarının önemine değinen Turan, şöyle devam etti: “Yaklaşık 5,5 milyon dönüşüm bekleyen konutun varlığından söz ediyoruz. Bunların önümüzdeki 15-20 yıl içinde dönüştürülmesi gerekiyor. Bunları yıllara vurduğunuzda kamu eliyle değil, özel sektör eliyle de önümüzdeki iş için önemli bir çaba sarf etmemiz gerektiği hususunda sorunlu bir potansiyel var önümüzde. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 65-70 bin konut üretiyoruz. Sektörümüz, çok güçlü.” 


Bursalı gazeteciler için 452 konut 


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Kurultay sonrası Bursa şantiyelerinde devam eden uygulamaları inceledi. Bursalı gazetecilere dönük üretilen 452 konutluk Osmangazi Yunuseli projesini inceleyen Turan, yatay mimari anlayışla tasarlanan konut alanının örnek bir yerleşim olacağını ve tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. 


Nilüfer’de emekliler için 1.201 konut 


Bursa’nın Nilüfer ilçesinde ‘Emeklilere İkinci Bahar’ kapsamında yapımına başlanan bin 201 konutun şantiyesinde de incelemelerde bulunan Turan, “Bursalı emekli büyüklerimiz için yapımına başladığımız projemiz bütün beklentilere yanıt verecek. Emekli büyüklerimizin yeni yaşam alanı olacak projemizin içerisinde cami, büfe ve sosyal donatı alanları da inşa ediyoruz. Projemizi en kısa sürede bitirip hak sahibi emekli büyüklerimize teslim edeceğiz.”



Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki: Şehirlerimizde arabesk bir yapılaşma var 


Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki kurultayda, Türkiye’de şehircilik anlamında en büyük sorunun sağlıksız yapı stoğu ve kimliksiz binalar olduğunun altını çizdi. Sağlıksız yapı stoğunu dönüştürmek için hükümetin elinden geleni yapacağını söyleyen BakanÖzhaseki, “Bizim şehirlerimizde genel anlamda arabesk bir yapılaşma mevcut. Her kültürden çalışmış ortaya karmaşık bir şey çıkmış. Dönüşüm hamlesiyle beraber artık kentlerimize kimlik kazandıracağız” ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki Kentsel Dönüşüm çalışmalarının şu an 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğini, oysa 30 milyon kişinin hayatının söz konusu olduğunu belirterek, “Çevre ve insan odaklı çalışmalar yapmalıyız. Bunları yapmazsak, yazık olur. Bizim anlayışımız ev yıkan değil, yuva yapan bir dönüşüm anlayışıdır” diye konuştu. Doğu’da birçok şehrin yerel yönetimlerin ilgisizliği sebebiyle yok olup gittiğini belirten Özhaseki, “Şehirlerin kaderi, yerel yönetimlerin ufuklarıyla doğru oranlıdır. Şehirlere iyi bakılması belediyelerin elzem görevidir” dedi.



TOKİ Haber 


Geri Dön