28 / 04 / 2024

Erken emekli olmak isteyen esnafa korkutan açıklama: O işi yapanlar erken emekli olamayacak!

Erken emekli olmak isteyen esnafa korkutan açıklama: O işi yapanlar erken emekli olamayacak!

14 Mayıs Seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Vatandaşlar ise 'Küçük esnaf nasıl emekli olacak?' sorusunu araştırırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'tan korkutan açıklama geldi.



Milyonlarca esnaf erken emeklilik için heyecanlanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimlerinden önce esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Açıklamanın ardından milyonlarca esnaf 'Kimler erken emekli olabilecek? Kimler erken emeklilikten yararlanabilecek? sorularını araştırırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş'tan esnafa kötü haber geldi. Küçük esnaf, Bağ-Kur SSK prim günü eşitlemesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ederken Karakaş, 'O işi yapanlar erken emekli olamayacak' diyerek açıkladı.

Erken emekli olmak isteyen esnafa korkutan açıklama: O işi yapanlar erken emekli olamayacak!
O İŞİ YAPANLAR ERKEN EMEKLİ OLAMAYACAK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 Mayıs seçimleri öncesi esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Buna göre, küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SSK'lılarla eşit hale getirilecek.

Meclis'e gelecek yeni torba yasa ile Bağ-Kur'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşecek.  Böylece bin 800 gün kazanan Bağ-Kur'lu vatandaşlar 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamına göre EYT'lileri de ilgilendirecek.

Özellikle Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı olanlar yani bakkal, kıraathane sahipleri, kasap, kuaför, ayakkabıcı gibi küçük esnaf diye tabir edilen kesim bu düzenlemeden faydalanacak.

Ancak şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işveren sahiplerinin bu düzenlemeden faydalanamayacağını belirtti.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş ''Düzenlemenin avantajlarına da bakıldığı zaman, bir Bağ-Kur’lu erkek 9 bin prim günü ile emekli olurken, eşitleme yapılması halinde prim gün sayısı 7 bin 200 güne düşecektir. Yani 25 yıl byunca prim ödemesi gerekirken, sadece 20 yıl prim ödemesi yeterli olacaktır. Burada bin 800 günlük bir avantajdan yararlanacaklar. Dolayısıyla Bağ-Kur’lunun 7 bin 200 prim günü varsa ve diğer şartları karşılıyorsa emekli olabilecektir." dedi.


BU KİŞİLER GERİ ÖDEME ALAMAYACAK

Karakaş, düzenlemenin yasalaşması ile 7 bin 200 prim günü yatıran vatandaşların da geri ödeme alamayacağı bilgisini vererek şu örneği veri: “Örneğin 8 bin, 8 bin 500 gibi olanlar 7 bin 200’den fazla olan primlerini geri almaları mümkün değil.

SGK uygulamasında primlerin geri alınması ancak ve ancak askerlik borçlanması, yurt borçlanması söz konusu olunca yapılır” ifadelerini kullandı.

1999-2000 sigortalıları hemen baksın! Geriye çekilecek! Eyt'de staj ve çıraklık için yeni tablo oluşturuldu!

Emeklilikte son dakika! 3600 günle nasıl emekli olunur? EYT'de geciken maaşlar için faiz ödenecek mi? Aman dikkat! 

Sigorta girişi 2000-2008 sonrası olanlar dikkat: 5 yıl erken emeklilik müjdesi!

Geri Dön