Erken emeklilikte 7 yol! Sigorta, prim gün detayı
Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar EYT'siz imkanlarını araştırıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi olmadan da erken emeklilik şansı da var. SSK, BAĞ-KUR ve emekli sandığı için emeklilik süreleri değişiklik göstermekte. İşte tüm detaylar...EYT düzenlemesinden yararlanamayan çalışanlar emeklilik için başka yolların arayışına girişti
Erken emekli olmanın yolları neler sorusunun cevabı araştırılan konular arasında bulunuyor. EYT düzenlemesinden yararlanamayan çalışanlar emeklilik için başka yolların arayışına girişti. Aslında Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası kapsamına girmeden de emekli olmak mümkün durumda. İşte erken emeklilikte 7 yol...
KADINLARA 6 YIL İMKANI
*Sigortalı anneler için: Erken emeklilik konusunda annelik, çalışan kadınlara çocukları üzerinden prim kazanma imkanı tanıyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor.
Böylece yaşı ve yılı dolmuş ama primi eksik bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.
Burada tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olması.
*Bakıma muhtaç çocuğu varsa: Başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğuna bakan anneler için de erken emeklilik hakkı tanınıyor.
Annenin 1 Ekim 2008 sonrası prim gününün dörtte biri (yüzde 25) kadar bir süre, toplam primlerine ekleniyor. Bu ilave edilen prim, yaş şartından da düşülüyor.
*Askerlik en az 1 yıl sağlar: Erkekler için askerlik; SGK prim gün sayısını artırırken, yaşı da geriye çekiyor.
Yani askerlik borçlanması askerden sonra ilk defa sigortalı olanların SGK başlangıç tarihini, borçlanılan gün kadar öne alıyor. Böylece en az 1 yıl daha erken emekli olmayı sağlıyor.
*Vergi indirimi alınıyor: Yasal düzenlemeler, çalışma gücünü kaybeden ve sürekli rahatsızlığı veya engeli olanlara erken emeklilik imkanı tanıyor.
Bunlardan biri olan engelli emekliliği; doğuştan meydana gelen engellilik veya rahatsızlık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında hak ediliyor.
Burada da en az yüzde 40 iş görme kaybı aranıyor. 15 yıl 3600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olunabiliyor.
*Yüzde 60 işgücü kaybı: Çalışırken çıkan rahatsızlıklar ya da iş kazası sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedenler, SGK'dan sağlık raporu alarak 'malulen emekli' olabiliyor. Bunun için de en az 1800 gün prim yeterli oluyor.
*Hem işçi hem de memur: Erken emekliliği mümkün kılan yöntemlerden biri de 'yıpranma payı'. Buna 'fiili hizmet süresi zammı' da deniyor.
Yıpranma hakkından hem SGK'lı çalışan işçiler hem de memurlar faydalanabiliyor. Bu yolla, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar ilave prim elde ediyor.
İlave primler, emeklilik primine ekleniyor ve ihtiyaç duyulan primin daha erken tamamlanmasını sağlıyor. Bu yolla yılda sağlanan prim 180 güne kadar çıkabiliyor. Yıpranma hakkından madenci, gazeteci, sağlıkçı, ceza infaz memuru gibi 45 işkolu yararlanıyor.
*Yaş şartıyla: Kısmi emeklilik de denilen bu yöntemde; 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi olanlar 3600 günle 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayınca yaş şartından emekli olabiliyor.
Ama günümüzde daha çok 8 Eylül 1999 yılı ile 30 Nisan 2008 arasında ilk defa işe girenler daha fazla.
Bu tarihler arasında sigortalı işe başlayanlar 4500 gün prim ve 25 yıllık sigortalılık süresiyle kısmi emekli olabiliyor.
Yaş şartı ise her iki durumda da kadınlarda 58, erkeklerde de 60'tan başlıyor.
50 YAŞ ALTINA ERKEN EMEKLİLİK MÜJDESİ
SGK tarafından yapılan açıklamaya göre, 45 ayrı meslek grubunda çalışanlara erken emeklilik hakkı doğuyor. Bu mesleklerden sadece birinde çalışmak erken emeklilik için yeterli oluyor.
SGK'nın listesinde yer alan bu mesleklerde çalışan 46, 47, 48, 49, 50 yaşındakiler başvurmaları halinde emekli olabilecek. Söz konusu emeklilik için ise bazı şartlar bulunuyor.
ERKEN EMEKLİLİK HAKKI VEREN O MESLEKLER
* Madencilik ve yeraltı işleri,
* Cıva üretimi işleri,
* Demir ve Çelik fabrikaları,
* Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler,
* Sahil Güvenlik Komutanlığı,
* Radyoaktif işlerde,
* Türk Silahlı Kuvvetleri,
* Emniyet-Polis-Mit çalışanları,
* Ceza infaz kurumlarında çalışanlar,
* Basın ve gazetecilik işleri,
* TRT'de haber hizmetinde çalışanlar,
* TBMM yasama organı üyeleri,
* Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar,
* Kurşun ve arsenik işleri,
* Su altında çalışmayı gerektiren işler,
* Alüminyüm fabrikaları,
* Döküm fabrikaları,
* Çimento fabrikaları,
* Cam fabrika ve atölyeleri* Kok fabrikaları
* Termik santraller
* İtfaiye ve yangın söndürme işleri
* İhtiyat pilotları
* Diş tabibi
* Eczacı
* Tabip
* Hemşire
* Ebe
* Hastabakıcı hemşireler
* Toplum sağlığı teknisyeni