Ekonomi

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir?

Emeklilik konusu, çalışanlar için araştırılan konular arasında yer alıyor. Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusunun yanıtı!

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusu, çalışma hayatına yeni başlayanların da emekli olmasına az bir zaman kalan vatandaşların da sorduğu sorulardan biridir.

İşte emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlenir? sorusunun yanıtı…

EMEKLİLİKTE YAŞ VE PRİM GÜN ŞARTI!

Emeklilikte yaş ve prim gün şartı nasıl belirlendiği sorusunun yanıtı ilk olarak kişinin ilk sigorta başlangıç tarihine göre değişiklik gösterir. Yaşlılık aylığı, normal emekli aylığı bağlanabilmesi için yaş şartı, prim günü şartı, 4/a  kapsamında emeklilik için ayrıca sigortalılık süresi şartı aranır.

EMEKLİLİK YAŞININ BELİRLENMESİ

Sigorta başlangıç tarihi 08 Eylül 1999 veya sonrası olan kadınlar için emeklilik yaş şartı 58, erkekler için yaş şartı 60 olarak sabitlenmiştir. Bu yaş şartı 4/a  4/b  4/c  bağlı olan vatandaşlar için geçerlidir. Ancak Bağ-Kur bağlamında 15 tam yıl ile kısmi emekli olacak kadınlar için yaş şartı 60, erkekler için 62 olarak uygulanmaktadır. Aynı şekilde SSK kapsamında 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile emekli olacak erkek sigortalının ilk sigorta başlangıcı 09.09.1976 tarihinden önceyse yaş şartı 55, kadın sigortalının ilk sigorta başlangıcı 09.09.1981 tarihinden önceyse yaş şartı 50 olarak uygulanmaktadır. Sigorta başlangıcı 08 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar için kademeli yaş şartı uygulanır, sigortalılık statüsüne göre bunlarda emeklilik yaşı aşağıdaki şekilde açığa çıkar. SSK ve 2925 SSK Tarım kapsamında olanların da bağlı oldukları kademeli yaş belirlenirken ilk sigorta başlangıç tarihlerine bakılır.

Polis maaşları ne kadar oldu 2022? Temmuz zammı ile polis maaşları ne kadar oldu?

EYT ile ilgili yeni gelişme! Emeklilikte yaşa takılanlar bunu bekliyordu!

Kripto paralarda son durum! Bitcoin ne kadar oldu? İşte detaylar!