29 / 04 / 2024

Erman Ilıcak: Ataport projesinin izinleri için 2 bin imza topladık

Erman Ilıcak: Ataport projesinin izinleri için 2 bin imza topladık

Renaissance İnşaat Grubu Başkanı Erman Ilıcak 49 yıllığına kiralama yoluyla aldıkları Ataport projesinin izinleri için yaklaşık 2 bin imza topladıklarını, bundan sonra sadece kendilerinin satın aldığı arsalarda yatırım yapacaklarını söyledi



Ilıcak, Rusya'nın ikinci büyük kenti olan St. Petersburg'da inşa ettiği ilk otellerinin işletmesinin Crowne Plaza'ya devri için düzenlenen imza töreninin ardından Türkiye'den çeşitli basın kuruluşlarının Moskova temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Türkiye'deki Ataport projesinde büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden Ilıcak, 'Aldığımız izinler iptal edildi. Daha çok Odalar... Mesela Mimarlar Odası, şžehir Planlamacılarının itirazıyla çok uzun mahkemeler başladı. 4 yıllık bir sürecin içine girdik. Süreç sonra bizim lehimize sonuçlandı ama 4 senemiz geçti. Tabii büyük projeler için böyle bir süreç gerekiyor' dedi.
Ilıcak, Ataport'un İstanbul"un ortasında denizin doldurulmasıyla yapılacak büyük bir adayı oluşturduğunu belirterek, 'Bu iş bizi çok zorladı. Böyle büyük projelerin böyle büyük sancıları oluyor. Ben bunu bilmiyordum. Böyle bir sürecin bizi beklediğini bilmiyordum' diye konuştu.
Ataport projesinin kendilerinin daha önce hazırladığından çok farklı bir noktaya geldiğini kaydeden Ilıcak, 'Proje sonuçta çok değişti ama yakında başlayacağız. Projeye 2011 yılında başlayacağız. Yeni haliyle büyüklüğü aynı ama kat yükseklikleri değişti. Bazı sınırlamalar geldi' dedi.

DEÄžİşžİKLİKLER PROJENİN LEHİNE

Getirilen sınırlamaların ve yapılan değişikliklerin projelerin lehine olduğunu ifade eden Ilıcak, 'Proje daha güzelleşti. Anıtlar Kurulu'nun sınırlamalarıyla İstanbul"a daha yakışır bir proje oldu' şeklinde konuştu.
Projenin Anıtlar Kurulunun müdahaleleri ve sınırlamaları sayesinde daha da şekillendiğini vurgulayan Ilıcak, şunları kaydetti:
'Bize (bir yıl içinde projeyi yapacaksın, inşaat ruhsatını alacaksın ve işe başlayacaksın) dediler. Ama inşaat izni için 2 bin yerden izin alacaksın. İmar için 2 bin tane imza gerekiyor. 17 bakanlığa gideceksin oradan geçecek belediye gideceksin, oradan büyüksehire gideceksin. Öyle kolay süreçler değil. çok acele bir proje yaptık. Dünyadaki benzer örneklerine bakarak güzel şeyler yapmaya çalıştık. Ondan sonra Anıtlar Kuruluna tosladık. Sonuçta bu gerçek olan şu: Bu yanlış işi Allah'tan yapmadık. O müdahaleyle daha farklı daha güzel bir yere geldi proje. Bize iyi oldu. Dedikodu da çok oldu. Bizi de çok yıprattı. O yüzden bundan sonra sadece kendi satın aldığımız arsalar üzerine böyle şeyler yapacağız. Bir daha böyle bir proje niyetimiz yok. 2 bin küsur imza aldık ve bunları bir yıl içinde aldık. Proje yaklaşık 1,5 milyar dolara mal olacak. Zeytinburnu Port adını Ataport olarak değiştirdik. İstanbul"un siluetini değiştiriyorsun ve bunda acele etmemek gerekiyor.'

ATAPORT SAYESİNDE DENİZDEN 2,5 MİLYON TURİST GELECEK
Ilıcak, Ataport projesinin kendilerini 'bir kaç adım yukarı itecek' bir proje olduğunu belirterek, 'Altından kalkabilirsek, İstanbul çok büyük şey kazanacak. Bugün deniz yoluyla 450 bin turist geliyor İstanbul'a ve o zaman 2,5 milyon kişi gelecek. şžu anda bunların gelebileceği bir tesis yok. Büyük gemilerin yanaşabileceği limanları yapacağız. İnsanın gidip iki gün içinde geçireceği bir alan yok. Bu öyle bir alanı barındıran bir ada olacak. Bunun bir örneği Cannes"ta var' dedi.
Projeyi 4 yıl içinde tamamlayacaklarını ifade eden Ilıcak, 'Biz araziyi geliştireceğiz. Parsel parsel yatırımcılara vereceğiz. Mesela otel yatırımcısı gelip otel bölümü alıp yapacak. Büyük projeleri bir kişinin yapması mümkün değil. Ama nereden bakarsanız, bittiğinde en az 70 bin kişiye istihdam sağlayacak. İnşaat sürecinde 1 milyon metrekarede 4 yıl boyunca en az 15-20 bin kişi çalışacak. 10 tane böyle otel var. 49 yıl sonra sahibi devlet olacak' diye konuştu.
Türk şirketlerinin Rusya'da artık konut projeleri yapamadığını çünkü Rusların bu işi artık çok iyi öğrendiğini kaydeden Ilıcak, 'Pazar bizi biraz daha yüksek teknoloji gerektiren işlere doğru itiyor. Türk firmaları olarak artık yapacağımız yüksek binalar, fabrika tesisleri, alışveriş merkezleri, yani çok kısa sürede yapılacak nitelikli tesisler. Pazarda artık o segmentler kalıyor bize. Diğer segmentler dolduruldu' diye konuştu.
AA


Geri Dön