02 / 05 / 2024

Ermeni Vakıfları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne 262 başvuru yaptı

Ermeni Vakıfları, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne 262 başvuru yaptı

Ermeni vakıfları, devletin el koyduğu mülkler için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne toplam 262 başvuru yaptı



Diyarbakır'da 29 mahallede 190 mülkle ilgili talepte bulunulması dikkat çekti. Agos gazetesinin son sayısında yer alan habere göre, Yeni Vakıflar Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle, "devlet tasarrufuna alınmış kayıtlı taşınmazların iadesi için" cemaat vakıflarına tanınan başvuru süresi 27 Ağustos'ta doldu. Bu süre içinde 30 Ermeni vakfı, devletin el koyduğu mülkler için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu.

262 başvuru yapıldı
16 vakıf adına 162 başvuru dosyası hazırlayan Ortak Emlak Komisyonu'nun Başkanı Yetesya Tırtır, vakıfların dosyaları Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne gönderdiğini, kendilerinden yardım almayan vakıfların teslim ettiği 100 dosyayla birlikte toplam 262 başvuru yapıldığını söyledi.

Yasal süresi içinde başvurusu yapılmayan mülkler içinde mahkeme yolunun açık olduğu belirtildi. Tırtır, Diyarbakır'daki durumun ilginç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Diyarbakır'daki 29 mahallede toplam 190 adet mülk bulunuyor. Başvurular mahalle bazında yapıldı, çünkü, ellerinde yeterli evrak yok. Ermenice kayıt defteri Türkçeye çevrildi. Maalesef, emlak kayıt defterinden başka hiç bir şey kalmamış ellerinde. Bunların birçoğunun davalık olacağını düşünüyorum."

Tırtır, tanınan süre zarfında unutulan veya başvurusu yapılmayan taşınmazlar için kaygı duyulmaması gerektiğini belirterek, "Biz her an mahkeme yoluyla malımızı isteyebiliriz. Bu, dava açmayı engelleyen bir süreç değil. Örneğin, 10 vakfımız, `Şu anda benim bir sorunum yok' dedi. Ama, daha sonra bir yerde bir mülkü olduğu ortaya çıkarsa, pekala mahkemeye başvurarak bu mülkünü talep edebilir. Artık, dosya müracaatı söz konusu olamaz; bundan sonra gelecek talepler direkt olarak mahkemeye yapılacak."
Milliyet


Geri Dön