23 / 12 / 2024

Ersin Takla: Libya'da kaybımız çok büyük olur!

Ersin Takla: Libya'da kaybımız çok büyük olur!

DEİK Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Takla, '25 bin kişiyi Libya 'dan Türkiye 'ye başarılı bir şekilde getiren hükümetimizin aynı olayın maddi tarafının çözümünde kararlılığını sürdürmesini bekliyoruz. Aksi halde bu durum Türk ekonomisine büyük darbe vuraca



Libya 'da 1972 yılından bu yana 26.4 milyar dolarlık proje üstelenen Türk müteahhitlerinin durumu İstanbul şžehirÜniversitesi 'nde düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. DEİK Türk-Libyaİş Konseyi Başkanı Ersin Takla, '25 bin kişiyi Libya 'dan Türkiye 'ye başarılı bir şekilde getiren hükümetimizin aynı olayın madditarafının çözümünde kararlılığını sürdürmesini bekliyoruz. Aksihalde bu durum Türk ekonomisine büyük darbe vuracaktır ” dedi.

Rusya 'dan sonra en çok proje üstlendiği Libya 'dan savaş nedeniyle çekilmekzorunda kalan Türk müteahhitlerinin durumu İstanbul şžehir Üniversitesi 'nde tartışıldı.

İstanbul şžehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi 'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Libya 'daki Durum ve Türk Yatırımcıların Hukuki Menfaatlerinin Korunması ' konulu çalıştaya Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Müteahhitlik Hizmetleri Daire Başkanı Fuat Kasımcan ile Dışişleri Bakanlığı Genel ve İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın 'ın yanı sıra 4üniversitenin hukuk fakültesinden öğretim üyeleri katıldı.

çalıştayın açılış konuşmasını yapan İstanbul şžehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Macit Kenanoğlu, 2011-2012 akademik yılında ilk öğrencilerini alacak olan Hukuk Fakültesi 'nde Türkiye 'deki mevcut hukuk fakültelerinden farklı bir çalışma yürütmeyi planladıklarını söyledi. Kenanoğlu, “İstanbul şžehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak ülkemizin yurtiçinde ve yurtdışında karşılaştığı hukuki problemlere yönelik olarak tarafları bir araya getirerek çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Libya çalıştayı bunun ilk adımı. Libya konusundayatırımcıların hukuki haklarının bilinmesi çok önemli. Bu toplantıda yatırımcılariçin önemli bir yol haritasının çıkacağına inanıyorum ” dedi.

Libya en çok iş yaptığımız ikinci ülke

Libya 'nın Türk uluslararası müteahhitlik sektörünün doğuşuna ön ayak olduğunuifade eden DEİK Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, “Libya ile başlayanuluslararası müteahhitlik sektörümüz 1970 'li yıllardan bugüne kadar 187 milyardolarlık mukavele hacmi yarattı. Bu hacim içinde yüzde 14 ile Libya, Rusya 'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. şžubat 2011 itibariyle Libya 'daki Türk şirket sayısı200, Türk nüfus ise 25 bin civarındaydı ” dedi.

Tek bir otorite lazım

Türkiye ekonomisi açısından bu kadar önemli olan Libya 'nın gündemden düşmeyebaşladığını ifade eden Takla, “Libya konusunun devlet katında sahibibelirlenmelidir. şžu anda çeşitli kurumlar münferiden faaliyet içindedir. Ancakdurumun gerektirdiği öncelikleri tayin edecek ve buna göre süratle oluşmasınıtemin edecek tek bir otorite şart. Bu otorite gerektiğinde finans kuruluşları,hukuk danışmanları, BM gibi uluslararası kuruluşlardan da destek alarak, bukonuda önlemler almalıdır. Müteahhitlerden bunu münferiden yapmalarıbeklenmemelidir. Bu riskler devletin gücü, imkanı olmadan karşılanamaz ” diye konuştu.

çok ciddi zararlar oluşabilir

Krizin bitmesinin ve muhatapların belirlenmesinin beklenenden daha uzunsüreciğinin belli olduğunu vurgulayan Takla, bu nedenle müteahhitlerin ayaktakalabilmeleri için gerekli maddi tedbirlerin süratle alınması gerektiğini kaydetti.Takla, “Son derece başarılı şekilde 25 bin kişiyi Libya 'dan Türkiye 'ye getirenhükümetimizin şimdi de aynı olayın maddi tarafının çözümünde kararlılığını sürdürmesini bekliyoruz. Aksi halde çok ciddi kayıp ve zararlar oluşacak ve Türk ekonomisine, iş hayatına büyük darbe vuracaktır ” görüşlerini dile getirdi. Libya 'da olaylar başladıktan çok kısa bir süre sonra Dış Ticaret Müsteşarlığıbünyesinde Libya İzleme Masası kurulduğunu anlatan Dış Ticaret MüsteşarlığıAnlaşmalar Genel Müdürlüğü Müteahhitlik Hizmetleri Daire Başkanı FuatKasımcan, “Bu masaya 6 Mayıs itibariyle gelen telefon ve e-mail sayısı 1120 adettir. Bunun 820 adedi güvenlik ve tahliye, 300 adedi ise ticari ve ekonomik konularla ilgilidir. Libya 'da proje üstlenen Türk müteahhitleri ile ilgili de bir durumtespiti yaptık. Firmalara gönderdiğimiz durum tespit formlarına 131 firma yanıt verdi. Bu firmaların Libya 'da yürüttükleri 359 proje var. Toplam projelerinin tutarı ise 18.1 milyar dolar. Toplam tahsil edilemeyen hak ediş alacakları 1.5 milyardolar olan bu firmaların makine ekipmanlarının değeri ise 916.8 milyondolar ”dedi.

İşveren ve işçiyi koruyacak önlemler alınıyor

Libya 'da iş yapan Türk firmalarının durumunun mücbir sebep sayılarak vergiödeme sürelerinin durdurulduğunu hatırlatan Kasımcan, “Türkiye 'de sigortası ödenen 8092 işçimize kısa çalışma ödeneği verilmesi kararlaştırıldı. Libya 'yaturist vizesi ile giden yaklaşık 10 bin işçimiz için ise herhangi bir ödeme yapılmasıise imkan dahilinde değil. Firmalarımız tarafından sevkedilen/alıcıya teslim edilmeyen malların belli bir ücret karşılığında serbest bölgelerde depolanmasına imkan sağlandı. Bu şekilde çok sayıda önlem aldık, almaya devam ediyoruz ”diyekonuştu. Dışişleri Bakanlığı Genel ve İkili Ekonomik İşler Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Aydın ise Türkiye 'nin Arap dünyası ile gelişen çok yönlü ilişkilerini anlattı.


Geri Dön