06 / 05 / 2024

Ertan Kirik: Kuzey Irak inşaatta Türk yöneticileri talep ediyor!

Ertan Kirik: Kuzey Irak inşaatta Türk yöneticileri talep ediyor!

Yeniden yapılanma sürecindeki Kuzey Irak'ta birçok şirket yönetimini bölgesel uyumluluğu sağlamak adına Türk yöneticilere emanet ediyor İK uzmanları Türk şirketlerin Kuzey Irak'ta aldığı ihalelerin bu artışta önemli rol oynadığına dikkat çekti.



Yeniden yapılanma sürecindeki Kuzey Irak'ta birçok şirket yönetimini bölgesel uyumluluğu sağlamak adına Türk yöneticilere emanet ediyor. Türk şirketlerin Kuzey Irak'ta aldığı ihalelerin bu artışta önemli rol oynadığına dikkat çeken İK uzmanları, bölgedeki yönetici ve personel istihdamı taleplerinin iki katına ulaştığını söyledi.


Yeniden yapılanma sürecinde olan Irak ve Kuzey Irak'ta inşaat başta olmak üzere birçok sektörde Türk yöneticilerin talep edildiğine dikkat çeken GlobalCV Genel Müdürü Ertan Kirik, bölgeden kendilerine gelen iyi yetişmiş Türk yönetici ve kalifiye personel taleplerinin iki kat arttığını söyledi. Türk şirketlerin özellikle Kuzey Irak'ta aldığı büyük ihalelerin, daha çok Türk çalışanın Kuzey Irak'a geçmesinde rol oynadığını dile getiren Linkedin Eski Türkiye Bölge Direktörü Ali Rıza Babaoğlan, 'Kuzey Irak ciddi anlamda yeniden inşa sürecinde. Bu nedenle inşaattan, sağlık bilimlerine ve enerjiye kadar birçok alanda eleman ve yönetici açığı mevcut' diye konuştu.


BÖLGESEL UYUMLULUK İÇİN TERCİH SEBEBİ

İŞKUR verilerine göre 2013 yılı Ocak-Kasım aralığında en çok personel istihdamını Irak'a yapıldığını belirten İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, bu süre zarfında Irak'ın Türkiye'den 14 bin 560 işçiyi istihdam ettiğini söyledi. Yazıcı, bölgesel uyumluluk ve iş becerisi nedeniyle Türk yönetici ve personeline yoğun ilgi olduğunu dile getirdi. Özellikle inşaat, tekstil, lojistik, hızlı tüketim malları ve bilişim alanında istihdam talebinin yoğunlaştığına dikkat çeken insan kaynakları uzmanları, en çok Türk çalışan istihdam eden ülkeleri ise Irak başta olmak üzere Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile Rusya'nın oluşturduğunu söyledi.


YURT DIŞINDA 60 BİN İSTİHDAM

Türkiye'den yurt dışında çalışmaya giden önemli miktarda nitelikli işgücü ve yönetici olduğunu belirteren Yazıcı, 'Türk ve Türk kökenli yabancı firmalarla Kurumumuz sözleşme imzalayarak her yıl 50-60 bin kişi yurtdışında çalışmaya gitmektedir' dedi. Çalışılacak ülkelerin belirlenmesinde Türk firmalarının kazandığı ihalelerin belirleyici olduğunu söyleyen Yazıcı, 'İŞKUR istatistiklerine bakıldığında 40'ın üzerinde ülkede müteahhidlik şirketlerimiz iş yapıp Türk işçisi çalıştırmaktadır' diye konuştu.


İNŞAAT BAŞI ÇEKİYOR

İstihdamda Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya'nın önde bulunduğunu belirten Kirik, Türkiye'nin inşaattaki büyüklüğünün istihdama da yansıdığını dile getirdi. Kirik ayrıca, Türkiye'de krizlerin başarıyla aşılmasına dünyanın duyduğu ilginin Türk finans uzmanlarına da kapı açtığını söyledi.


YÜZDE 30'U TÜRKİYE'DEN

Yurt dışındaki çok uluslu birçok şirketin bünyelerine yüzde 5 ile 30 arasında Türk çalışan istihdam ettiğini belirten Babaoğlan, batılı şirketlerin özellikle bilişim sektöründe tercihlerinin Türkliye'deki bilişim uzmanları olduğunu ifade etti.


Yeni Şafak / Erdi Yılmaz


Geri Dön