01 / 05 / 2024

Ortadoğu, Türk yöneticileri bekliyor olacak!

Ortadoğu, Türk yöneticileri bekliyor olacak!

şžimdiden 5 bin Türk yöneticinin görev yaptığı Ortadoğu 'ya yatırımların yoğunlaşmasıyla birlikte yeni iş fırsatları Türk yöneticileri bekliyor olacak



şžirketlerin gelişmekte olan bölgelere yatırımlarını artırması, İK ihtiyacında gözleri Türkiye 'deki orta ve üst düzey yönetici özgeçmişlere çeviriyor. Ortadoğu 'yu ve bölge insanını iyi tanıyan Türk yöneticiler, birer birer bu ülkelerdeki kritik pozisyonlara atanıyor. Ortadoğu 'da çalışan veya buradan sorumlu olan 5 bine yakın orta düzey ve üst düzey Türk yönetici bulunuyor. Hem bu bölgelere yatırım yapan Türk şirketlerinin beraberlerinde kendi yöneticilerini götürüyor olması, hem de bölgeye yatırımyapan yabancı şirketlerin de Türk yöneticileri talep etmesi, gelecekte çok daha fazla üst düzey atama yapılacağı yönünde yorumlanıyor. Yöneticilerin özellikle bir yurtdışı deneyimi edinmelerinin günümüzde aranılan bir özellik olmaya başlamasının da yöneticilerin bu bölgelerdeki iş olanaklarına olan ilgisini artırmış durumda.

HEM AVRUPA, HEM DOĞU KÜLTÜRÜ

Türkiye 'de farklı uzmanlıklarda eğitimalmış, dünyanın farklı bölgelerinde deneyimli üst düzey iş tecrübesine sahip yöneticiler bulunması Avrupa ve Amerika 'nın olduğu kadar Ortadoğu 'nun da ilgisini çekiyor. HRMİK Danışmanı Bürge Atalay, Ortadoğu 'daki birçok şirketin Türk yöneticilerle çalışabilme yarışı içinde olduğunu belirtiyor. Bu ilginin sebebini ise şöyle açıklıyor: “Türk yöneticilerin krizle baş etme ve krizi yönetme becerileri başta olmak üzere, Türkiye 'yi kendilerine yakın hissetmeleri, vizelerin kaldırılması gibi unsurlarda talep artışında etkili oldu ” Data Expert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya da, ülkemizden Ortadoğu 'ya yönetici transferinin hızlı bir şekilde yükseldiğini vurguluyor. Bunun sebebini birkaç değişkene bağlayan Yasin Altunkaya şunları söylüyor: “Türkler, hemOrtadoğu kültürünü hem Avrupa kültürünü barındırıyor. Diğer sebepse kişilik özelliğiyle ilgili, yöneticilerimiz esneklik ve uyumkonusunda çok iyiler. ”

Türk yöneticiler çoğunlukla 35-55 yaş aralığında,müdür, direktör, genel müdür, ülke müdürü, genelmüdür, üretim, satış & pazarlamamüdürü/direktörü, operasyon yöneticisi gibi geniş bir yelpazede görev yapıyor. Oxygen Consultancy EMEA Bölgesi İşe Alım Kıdemli Danışmanı Kevin Bradbury, Türk yöneticilerin, bazı benzersiz nedenlerden dolayı bu tür pozisyonlar için özellikle arandıklarına dikkat çekiyor ve bu özellikleri Avrupa stili eğitimsistemi ve kalitesi ve Avrupai çalışma koşulları olarak sıralıyor.

çALIşžMA SÜRESİ 3 İLE 5 YIL

Yasin Altunkaya, 40 yaşın üstündeki yöneticilerin Ortadoğu 'daki kariyer fırsatlarına daha sıcak baktığını aktarıyor ve ekliyor: “Kariyer yaşamının ortasında olan yöneticilere daha çok yurt dışı kariyeri öneriyoruz. Bunun içinde en olası yer Ortadoğu ülkeleri, genelde 3 ile 5 yıl arasında Ortadoğu bölgelerini kapsayan görevler yürüten yöneticiler ardından ülkemizde veya Avrupa 'daki iş fırsatlarına yöneliyorlar. Ortadoğu tecrübesinin kesinlikle kariyere büyük katkıları oluyor. Farklı bir açılım, farklı kültürlerle iş yapabilmeyi deneyimleme avantajı sağlıyor ”

Ortadoğu 'da görev yapması istenen yöneticilerde aranan özellikler sektörün dinamiklerine göre değişkenlik gösteriyor. Altunkaya, ülkeler arası sınırların gitgide kalktığı günümüzde yöneticileri yeni dünya yöneticisi olarak nitelendirdiğini vurguluyor ve yeni dünya düzeninde yöneticilerin adaptasyon yeteneğinin olması oldukça önemli olduğuna değiniyor. Altunkaya şunları anlatıyor: “Yöneticilerin yeni fikirler geliştirebilmeleri ve bunları uygulamaya koyabilmeleri büyük önemtaşıyor. Sınırların kalkması ve rekabetin artmasından dolayı artık herkesin iş yapabilmesi için satış ve pazarlama yeteneğinin ve yetkinliğinin olması gerekiyor. çünkü sektörde ve dünya düzeni içerisinde tutunabilmek gerekiyor. ” İş fonksiyonu olarak bakıldığında yurtdışında daha ağırlıklı olarak satış, pazarlama ve bu tarz esneklik gerektiren pozisyonlarda yoğun olarak Türk yöneticilere rastlandığına dikkat çeken Altunkaya, ülkemizde çok iyi satış ve pazarlama fonksiyonellerine sahip başarılı yönetim profilleri olduğunu belirtiyor.
Habertürk


Geri Dön