29 / 04 / 2024

Erteleneceği iddia edilmişti, Airbnb yönetmeliğine düzenleme geldi!

Erteleneceği iddia edilmişti, Airbnb yönetmeliğine düzenleme geldi!

Yaşanan bazı sorunlar sebebiyle 1 sene erteleneceği iddia edilen Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'te düzenlemeye gidildi. Söz konusu düzenleme bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yasalaşması ile beraber bazı sorunların yaşandığı ve turizm belgesi alacak olan işletme sahiplerinin imar mevzuatına takıldığı belirtilmiş bu nedenle yasanın erteleneceği iddia edilmişti.

Bugünkü 32441 Sayılı Resmi Gazete’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Söz konusu yönetmeliğe geçici madde eklendi.

Geçici maddede turizm amaçlı kiralamaya konu olan müstakil konutlarda başvurunun konut ibaresi içermeyen tapu ile yapılması durumunda taşınmaz üzerinde konut olduğuna ilişkin yazılı beyanda bulunulması durumunda değerlendirilmeye alınacağı belirtildi.

Erteleneceği iddia edilmişti, Airbnb yönetmeliğine düzenleme geldi!

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'e eklenen geçici madde şu şekilde:

“Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte turizm amaçlı kiralama faaliyetine konu olan müstakil konutlarda, başvurunun konut ibaresi içermeyen tapuyla yapılması halinde, taşınmaz üzerinde konut bulunduğuna ilişkin yazılı beyan üzerine 5 inci maddede istenilen diğer bilgi ve belgelerle birlikte tapu değerlendirilmeye alınır. Bu kapsamdaki başvurularda 31/12/2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere izin belgesi düzenlenir.”

CEZA YAĞACAK


Kültür ve Turizm Bakanlığı imzalı "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" ile bundan sonra 100 günden daha kısa zamanlı olarak kiraya verilecek konutların hepsi için izin belgesi alınması gerekecekti. Ayrıca günlük olarak kiralanacak konutlar için artık bazı şartların karşılanması gerekecek. Aksi halde de cezai işlem uygulanacaktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yönettiği bu süreç kapsamında, kiraya verilecek olan her bir konut için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekiyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı izin belgesini alan vatandaşlara da bir plaket verecek ve söz konusu bu plaket, kiralanacak evin de kapısına asılacaktı. İzin belgesi olmadan kiralama yapanlara önce 100 bin TL ceza verilecek ve eğer izin belgesi almadan kiralamalar sürerse 500 bin TL'lik ceza ile karşı karşıya kalacaktı.

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

Kadınlar mı yoksa erkekler mi daha fazla konut sahibi oluyor? 2023'te en çok konut alan belli oldu!

Konutta faiz arttıkça talep azalıyor, doğru fiyat bulunamıyor!


Geri Dön