29 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

Ev alacak milyonlarca kişi konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini araştırıyor. Yeniçağ köşe yazarı Remzi Özdemir, konut ve otomobil piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz kararı bugün açıklandı. Merkez Bankası, 250 baz puan arttırarak faiz oranını yüzde 42’den yüzde 45’e yüksetti. Bu kararın ardından konut ve otomobil piyasasında neler olacağı merak edilmeye başlandı. Ev alacak milyonlarca kişi konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini araştırıyor. 

Yeniçağ köşe yazarı Remzi Özdemir, konut ve otomobil piyasasının nasıl seyredeceğini kaleme aldı. 

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

Remzi Özdemir, konut piyasası için 2023 yılının tam bir felaket yılı olduğunu söyledi. Seçimlerden sonra hem 2'nci elde hem de markalı konutlarsa satışların durma noktasına geldiğini belirten Özdemir, "Her ay geriledi. Yıllık bazda yüzde 20’ye yakın düştü bu düşüş son 6 ayda oldu" ifadelerini kullandı.

Özdemir, bu düşüşte iki etken olduğunun altını çizdi ve "Yabancılar artık Türkiye’den konut almıyor. Çünkü fiyatlar artık milyon dolara yükseldi. Dünyanın en pahalı ülkesi durumuna geldik.

İkincisi ise ipotekli satışlar. Yani konut kredisinin yüzde 70 oranında azalması" bilgilerini verdi.

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

2024'TE KONUT FİYATLARI ARTMAZ

Remzi Özdemir, bankaların faizler düşük iken kredi musluğunu tamamen kapattığına ve bu durumda da haklı olduklarına dikkat çekti. 

"Herkes biliyordu ki bu faizleri daha çok düşük tutamazlar. Sonuç olarak öyle de oldu. Bankalar konut kredisi vermeyerek karlı çıktılar" diye konuşan Özdemir, yüzde 45 faizli bir dönemde konut piyasasının ne olacağını açıkladı.

"Açık ve net söyleyeyim 6-7 aya kadar kimse konut piyasasında hareket beklemesin" ifadelerine yer veren Özdemir, özellikle seçim sonrası ekonomi yönetiminin parasal sıkılaştırmayı daha da arttıracağını, bunun da paranın faize gitmesine neden olacağını dile getirdi. 

Özdemir, faizin olduğu bir ülkede konut satışlarının artmayacağına, konutların satılmadığı bir ülkede de fiyatların düşeceğine vurgu yaptı. 

Remzi Özdemir, konuya ilişkin açıklamasını "Konutların satılmadığı bir ülkede fiyatlar düşer. Konut fiyatlarında şu an balon var ve bu 2024 ilk yarısında patlayacak. Ancak insanların geliri artmadığı için yine konut alamayacaklar. Kimse 2024 de konut satışlarında ve fiyatlarında artış beklemesin" diyerek tamamladı. 

Konut fiyatlarında bu yıl artış olmayacak!

OTOMOBİL PİYASASI NE OLACAK?

Remzi Özdemir, otomobil piyasasının da geçtiğimiz seneyi rekorla kapattığının ancak artık o rekorun en az 2-3 sene görülemeyeceğinin altını çizdi. 

Özdemir, otomobil alacaklar için bu sene faizsiz alım fırsatları oluşacağını belirtti. 

Merkez Bankası kararını açıkladı, bundan sonra faiz mi, borsa mı daha çok kazandıracak?

Ekonomist Mert Başaran'dan enflasyon yorumu: Her şey yüzde 50 artsın, kira da yüzde 50 artsın ülkede mağdur kalmaz!

İstanbul'da ev kiralamak için 3, Ankara'da ev kiralamak için 2 emekli aylığı lazım!


Geri Dön