Ertuğrul Günay: Kuleli'nin müze olmasını istiyorum
Boğaz'daki kamu binalarının bakanlığına devri için çaba gösteren Bakan Günay, "Tescilli yapıları Genelkurmay'dan istedim. Prensipte anlaştık. Kuleli'nin müze olmasını istiyorum" dedi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kuleli Askeri Lisesi'nin müze olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirterek "Genelkurmay'dan tescilli yapıları isetdim. Prensipte anlaştık" dedi. Günay Ankara'ya Louvre Müzesi benzeri bir müze yapmak için kolları sıvadıklarını ve Eylül'de bunun için bir proje yarışması düzenleyeceklerini söyledi. Türkmenistan'da Avaza Turizm Bölgesi'nin açılış törenine giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay önemli değerlendirmelerde bulundu. Bunlardan biri Boğaz'daki Kuleli Askeri Lisesi'ne yönelikti.
PRESTİJLİ YAPILAR KAMUDA
Kamunun geçmişte en prestijli binaları kendisine ayırdığını hatırlatan Günay, "Bunların yapıldığı dönemde Türkiye'nin dünyaya açılması, tarihi, sanatı ve kültürü ile hatırlanan bir ülke olması derdi yoktu. Ama şimdi ülkelerin değeri, kültür ve sanat atılımlarıyla ölçülmeye başlandı. Sultanahmet'teki durumun benzerinin Boğaz'daki okullar için de geçerli olduğunu kaydeden Günay, asker ya da sivil ayrımı da yapmadan buradaki okulların başka yerlerde yapılabileceğini, nostaljisi olan bu binaların da farklı şekillerde kullanılabileceğini kaydetti. Bu görüşüne İstanbul'daki Kuleli Askeri Lisesi'ni örnek veren Günay, binanın çok güzel bir müze olabileceğinin altını çizdi ve ekledi: "Genelkurmay'dan tescilli yapıları istedim. Prensipte anlaştık." Kıyı imarının belediyelerden alınarak merkezi yönetime devredilmesi eleştirilerine de "Her seçimdeki rant kavgası sahilleri betonlaştırdı. Amacımız sahillerde bütüncül bir yaklaşım sergilemek" dedi.
Sabah
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Günay: Kuleli müze olabilir
Boğaz'daki kamu binalarını devralmak isteyen Turizm Bakanı, "Genelkurmay'la prensipte anlaştık" dedi. Günay, Kuleli Askeri Lisesi'nin müze olabileceğini söyledi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kamunun geçmişte en prestijli yerleri aldığını, bu durumun yeniden değerlendirilmesi görüşünde olduğunu söyledi. Türkmenistan'da Avaza Turizm Bölgesi'nin açılış törenine giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, "Kamu geçmişte en prestijli yerleri almış. Buna yeniden bakalım diyorum. Bu saatten sonra kamu misafirhanesi mi kalmış? Binalar için hiç kıskançlık göstermemeliyiz" diye konuştu.
Bu kapsamda İstanbul'daki Kuleli Askeri Lisesi'nin binasının müze olabileceğini belirten Günay, "Genelkurmay'dan tescilli yapıları istedim. Prensipte anlaştık" dedi.
Turizm teşviki bu ay
Kıyılar üzerindeki tasarrufun belediyelerden alınarak merkezi yönetime devredilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Günay şunları söyledi:
"Sahil kasabalarında her seçimde rant kavgası oluyor. Her belediye kafasına göre imar yetkisi kullanıyor. Sahillere betonlaşma ve yoğunluk kriterleri koyacağız. Kaçak katları yıkma yetkisi bizde olacak."
Türkiye'de turizm potansiyeli olan yerlere yapılaşma kriteri getireceklerini belirten Günay, "Buna yaylalar da dahil" dedi.
Krizde kendileri için teşvik paketi hazırlanmamasını eleştiren turizmcilerin haklı olduğunu vurgulayan Günay şöyle konuştu:
"Bu paketin hazırlanması, Bakanlar Kurulu değişikliği nedeniyle uzadı. Ay sonuna kadar netleşir. Ancak geri kalmış bölgelere yatırım yapan turizmciler son çıkan teşvik paketinden de yararlanabilir."
Ankara'ya Louvre
Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanına Paris'teki Louvre ayarında bir müze yapmak istediklerini belirten Günay, "Eylülde bir proje yarışması düzenleyeceğiz" dedi. 40 bin metrekarelik alana sahip olması planlanan müzeyle ilgili bilgi veren Günay şunları söyledi:
"Buraya ancak bir haftada gezilebilecek şekilde Türkiye'nin en büyük müzesini yapmak istiyoruz. Galeriler yatay olarak tematik, dikey olarak da kronolojik şekilde tasarlanacak. Adı da Türkiye Uygarlıklar Müzesi olabilir."
İstanbul'da da Sultanahmet bölgesini yeniden planladıklarını, Arkeoloji Müzesi'nin sergilemede yetersiz kaldığını, Darphane binasının da Arkeoloji Müzesi'ne dahil edileceğini anlatan Günay şöyle dedi:
"Böylece Arkeoloji Müzesi'nin teşhir alanı 20 bin metrekare çıkacak. Uygulama düğmesine basmanın eşiğindeyiz. İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'na bakan Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binası, adliye binası var. Adliye binası oradan kalktığında orası yeni bir kamu dairesi olmasın. Ya yıkmalıyız, arkeolojik bir park varsa çıkmalı ya da orasını müze yapmalıyız. Örneğin Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binasını da butik otel yapabiliriz."
Herkesin oturduğu yerin Türkiye için çok daha nitelikli değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini tartması gerektiğini kaydeden Günay, "Ankara'daki makam binamız, Resim Heykel Müzesi, Etnografya Müzesi gibi özel bir bina. Taşınabileceğim bir bina bulabilirsem, oturduğum binayı müze yapma niyetindeyim" şeklinde konuştu.
Günay, Troya Müzesi kurmak için de uluslararası bir yarışma açacaklarını bildirdi.
Milliyet
5 milyon turist getirecek müze için yarışma
Kültür ve Turizm Bakanı, Ankara'ya yılda 5 milyon turist getirecek ve 1 haftada gezilebilecek dev müze için eylülde proje yarışması açacaklarını söyledi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara'ya İngiltere'nin dünyaca bilinen British Museum'u gibi dev bir müze kuracaklarını söyledi. Başka müze projeleri de olduğunu belirten Bakan Günay, Ankara ve İstanbul'da Türkiye'nin zenginliklerinin dünyaya sergilenebileceği büyük çapta müze bulunmadığına dikkat çekerek "İddiayla söylüyorum, biz dünyanın bir başka ülkesinden bir şey almadan, dünyanın en büyük müzelerini kurabiliriz. Sadece Ankara'ya yapılacak müze yılda en az 5 milyon ziyaretçi çekebilir" ifadelerini kullandı.
BİR HAFTADA GEZİLECEK
Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanına 1980'den bu yana çivi bile çakılmadığını hatırlatan Bakan Günay, "Buraya Türkiye'nin en büyük müzesini yapmak istiyoruz. Konsepti hazırladık. Galeriler yatay gezildiğinde tematik, dikey gezildiğinde tarih sırasına göre dizayn edilecek. 40 bin metrekarelik alan bir haftada ancak gezilebilecek. Adı da hazır: Türkiye Uygarlıklar Müzesi olacak. Konuyla ilgili danışma kurulu oluşturuldu ve altıncı toplantı yapıldı. Eylül ayında da bu müze için proje yarışması başlatacağız."
İSTANUL'A DA YENİ DÜZEN
İstanbul'da ise Sultanahmet bölgesini yeniden planladıklarını ve Darphane binasını Arkeoloji Müzesi'ne ekleyerek teşhir alanını 20 bin metrekareye çıkaracakları bilgisini veren Ertuğrul Günay, şöyle devam etti: "Sultanahmet Meydanı'na bakan bir Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü binası var. Yine aynı yerde adliye binası var. Adliye binası oradan kalktığında orası yeni bir kamu dairesi olmasın. Orayı da müze yapmalıyız."
Şükrullah Dolu/Yenişafak
Ankara'ya Louvre kuruluyor hedef yılda 5 milyon turist
Ankara'ya Louvre kuruluyor hedef yılda 5 milyon turist 17 Haziran 2009 Çarşamba, 00:46 EKONOMİ
Kültür ve Turizm Bakanı Günay Ankara'ya yılda 5 milyon turist çekecek Türkiye Müzesi için eylülde proje yarışmasına çıkılacağını açıkladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara'yı turizm başkenti yapmak için düğmeye bastı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Paris'teki Louvre ve İngiltere'deki British Museum'a rakip olacak Türkiye Uygarlık Tarihi Müzesi'ni Ankara'da açmak için eylül ayında proje yarışmasına çıkacaklarını açıkladı. Türkmenistan ziyareti sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, söz konusu müzenin 40 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını ve Türkiye'nin her yerinden eserlerin sergileneceğini belirterek, müze faaliyete geçtiğinde Ankara'yı yılda 5 milyon turistin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Müzenin konseptinin hazırlandığını vurgulayan Günay, yer konusunda ise Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi alanını adres gösterdi.
SENEYE 30 MİLYON TURİST GELİR
Türkiye'nin turizmde son yıllarda sergilediği performansın, bölge ülkeleri tarafından dikkatle izlendiğini belirten Günay `2008'de dünya 7'ncisi olduk' dedi. Günay, geçen yıl 25-26 milyon turist sayısına ulaşıldığını vurgularken, 2010-2011 sezonu için 30 milyon turist hedefinin yakalanabileceğini dile getirdi. Türkiye'nin turizmde sadece bölge değil dünya çapında liderliğe oynadığını da vurgulayan Günay şunları söyledi: `Uluslararası araştırmalara göre en iyi 100 otelin 39'u Türkiye'de. Bu müthiş bir şey.'
Louvre'u 8.5 milyon turist ziyaret ediyor
Fransa ve dünyanın en büyük kültür hazinelerinin sergilendiği Paris'teki Louvre Müzesi, yılda 8.5 milyon kişiyle birçok ülkeden daha fazla turist çekiyor. 1793 yılında açılan 68 bin metrekarelik sergileme alanına sahip müzede 35 bin eser sergilenirken, bunlar arasında dünyanın en ünlü tablosu sayılan İtalyan sanat ve bilimadamı Leonardo da Vinci'ye ait Mona Lisa da bulunuyor. Toplamda 445 bin sanat eserine sahip olan Louvre'da her sanat eseri için 1 dakika ayrılırsa müzenin açık olduğu saatler içinde tümünü görmek 364 gün sürüyor.
Her seçimde sahile inen rant kavgasını bitireceğiz
Bakan Günay, sahillerde imar ve ruhsatlandırma işlemlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yetki verilmesini öngören yasa teklifiyle ilgili soruları da yanıtladı. Günay, düzenlemenin amacının sahillerde yaşanan rant kavgasını bitirmek olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: `Herkes elini vicdanına koysun. Anadolu'daki sahil kasabalarında her seçimde bir rant kavgası olmuyor mu, her seçimde orada bir taviz verilmiyor mu? Sahillerimiz bakanlığım yüzünden mi beton yığınına döndü? Yoksa kendi kafasına göre imar yetkisi kullanan belediyelerin çarpık uygulamaları yüzünden mi? Yapmaya çalıştığımız şu; sahiller sınırlı. Burada bütüncül yaklaşım sergileyelim. Yeni imar kriterleri, betonlaşma sınırları, yoğunluk sınırları koyalım. Bunları sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle beraber belirleyeceğiz.'
Star
Kuleli Askeri Lisesi Müze Olabilir
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere kamunun geçmişte kentlerin en prestijli yerlerini aldığını, bu durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Türkmenistan'a giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, "Bu saatten sonra kamu misafirhanesi mi kalmış? Binalar için hiç kıskançlık göstermemeliyiz" dedi. Bu kapsamda İstanbul Çengelköy'deki Kuleli Askeri Lisesi binasının müze olabileceğini belirten Günay, "Genelkurmay'dan tescilli yapıları istedim. Prensipte anlaştık" diye konuştu. Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi alanında Paris'teki Louvre ayarında bir müze yapmak istediklerini de belirten Bakan Günay, "Eylül'de bunun için bir proje yarışması düzenleyeceğiz. Türkiye'nin en büyük müzesini yapmak istiyoruz. 40 bin metrekarelik alana sahip olacak müze ancak bir haftada gezilebilecek. Adı da Türkiye Uygarlıklar Müzesi olabilir" dedi.
Ebru SUNGUR/ Posta