28 / 04 / 2024

Erzurum AVM, BREEAM Sertifikası'nı Aldı

Erzurum AVM, BREEAM Sertifikası'nı Aldı

REDEVCO Türkiye, Erzurum'da geliştirmekte olduğu ve de 2009 yılının üçüncü çeyreğinde açılışını gerçekleştireceği Erzurum Alışveriş Merkezi Projesi için "Çok İyi" derece ile BREEAM Sertifikası aldı



Sertifika, Alışveriş Merkezi'nin yeşil tasarım için gerekli tüm koşulları yerine getirdiğini ve de ulusal yasal mevzuatın ötesine geçtiğini gösteriyor. Erzurum Alışveriş Merkezi Projesi, REDEVCO'nun Türkiye'deki diğer geliştirme projeleri gibi BREEAM Avrupa Perakende Şeması'nın gelişimi için pilot proje vazifesi görmüştür.  Yeşil binalar için bu uluslararası standart, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu ve  BRE Bina Araştırma Kuruluşu'nun katkılarıyla geliştirildi.  BREEAM (Bina Araştırması & Kuruluş & Çevresel Değerleme Metodu) dünyadaki en yaygın ve uzun süredir kullanılmakta olan uluslararası yeşil bina standardıdır.

BRE Global'in Sürdürülebilirlik Alanı Direktörü Paul Gibbon konuyla ilgili olarak: "REDEVCO gibi uluslararası bir kuruluşun yeşil binalar için uluslararası anlamda müşterek standartlar getirilmesine yardımcı olacak şekilde BREEAM'e göre sertifikalandırma kararı almış olmasından memnuniyet duymaktayız" şeklinde görüşünü belirtti. Erzurum AVM, Türkiye'nin BREEAM Sertifikası'na sahip ilk binası, ancak son olmayacak. Nitekim REDEVCO, Erzurum AVM'nin yanı sıra birçok yeni geliştirme projesinin BREEAM Sertifikası alması için kayıt işlemlerini gerçekleştirmiş bulunuyor. REDEVCO'nun COO'su Jaap Gillis ekliyor: "Uluslararası bir kuruluş olarak biz, farklı standartlar geliştirmek yerine, yeni gelişmekte olan tüm Yeşil Bina Konseyleri'nin yeşil bina standardı olarak BREEAM'i uyarlamalarını  teşvik etmeyi tercih etmekteyiz." 

REDEVCO, çevre duyarlılığı  politikasının ana ilkelerinden birine uygun olarak,  Erzurum Alışveriş Merkezi açıldıktan sonra, binanın çevresel performansının sürekli iyileştirilmesini garantiye almak üzere "BREEAM in Use"  Sertifikası için  de ayrıca başvuruda bulunacak. 

Erzurum Alışveriş Merkezi kendi enerjisini üretecek. REDEVCO Türkiye Teknik Departman Direktörü Harold Reniers: "Kojenerasyon ve absorpsiyonlu soğutma gruplarının kullanımı yoluyla; merkezi ısıtma, soğutma ve elektrik üretimini, Türkiye'deki diğer alışveriş merkezlerinden metrekare başına daha az karbondioksit salınımı ile gerçekleştireceğiz" diyor ve ekliyor: "Bu sistemler, enerji maliyetlerinin azalması ile zaman içerisinde kiracılarımıza da yarar sağlayabilecek."
 
REDEVCO, sürdürülebilirlik konusunu uzun süredir faaliyetlerinin önemli bir parçası olarak görmektedir. Sorumlu bir geliştirici, mülk sahibi ve de Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin kurucu üyesi olarak REDEVCO, mevcut teknolojileri kullanarak, alışveriş merkezlerinin enerji verimliliği konusunda çıtayı yükselten gelişmeler sağlamayı kendine görev addetmektedir. Böylelikle, çevreye verilen zarar azaltılmakta ve de kiracılar, kurumsal enerji faturalarının azalmasından da ayrıca faydalanabilme olanağı edinmektedirler. Bu amaç ve "yeşil bina" tasarımını teşvik etme yaklaşımıyla REDEVCO, Avrupa'daki tüm perakende gayrimenkul projelerinin BREEAM'e göre sertifikalandırılmasını ve de yeni projeler geliştirirken BREEAM'in gerektirdiği koşulları dikkate almayı hedeflemektedir. 

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

REDEVCO Erzurum'da ilk yeşil AVM'yi yaptı

REDEVCO Türkiye, Erzurum'da geliştirdiği Erzurum Alışveriş Merkezi Projesi çevreye uygun teknoloji kriterleriyle BREEAM sertifikası almaya hak kazandı. 2009'un 3. çeyreğinde açılması planlanan proje Türkiye'nin ilk yeşil AVM'si olacak. REDEVCO Türkiye Teknik Departman Direktörü Harold Reniers: "Kojenerasyon ve absorpsiyonlu soğutma gruplarının kullanımı yoluyla projenin kendi erejisini üreteceğini söyledi.
Sabah


Geri Dön