14 / 05 / 2024

Erzurum Kampüs Hastane projesinde son durum ne?

Erzurum Kampüs Hastane projesinde son durum ne?

Erzurum'un sağlık sektöründe söz sahibi olmasını sağlayacak Kampüs Hastane Projesi bilinmeyene doğru sürükleniyor. İkinci ihale sonrası yargıya giden firmanın talebini mahkeme haklı buldu. Şimdi gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildi.



2011'de yaklaşık 200 milyon lira bedelle ihale edilerek çalışmalarına başlanan Erzurum Sağlık Kampüsü Projesi inşaatım üstlenen firmanın çekilmesinin ardmdan Mart ayında yapılan ikinci ihale de iptal edildi. İhaleyi 294 milyon lira bedelle kazanan 'Nas ve Ermit İnşaat' firması mahkemeye giderken, Sağlık Bakanlığı kampus projesini yaptığı üçüncü ihale kararı aldı. 


319 milyon liraya ihaleyi kazanan Hektaş firması Erzurum'da yer teslimi yapıldıktan sonra çalışmalara başladı. 

Ancak, kazandığı ihale iptal edilen 'Nas ve Ermit İnşaat' firmasının hukuk mücadelesini kazandığı öğrenildi. Kendilerinin de yaşanan gelişmeleri izlediğini, ancak Sağlık Bakanhğı'ndan bir bilgi aktarılmadığını belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Hektaş firmasının projeye ilave edilen 60 bin metrekarelik alanda çalışmalarım sürdürdüğünü açıkladı. 


İhaleyi kazanan firma çekildi Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde 29 ille birlikte Erzurum'da inşa edilecek Sağlık Kampüsü için ihale 2011'de yapıldı. 193 milyon 270 bir lira teklif eden Varyap-Uzunlar konsorsiyumu ihaleyi kazanarak 9 Mart 2011'de ilk kazma vurularak temel kazısı başlatıldı. Birinci etabı 150 Yataklı Kadın Doğum, 150 Yataklı Çocuk Hastalıkları, 100 Yataklı Onkoloji, 150 Yataklı Göğüs Hastalıkları, 150 Yataklı Kalp ve Damar Cerrahi Hastanelerini kapsayan projenin temelleri bölgede meydana gelebilecek depremlerden etkilenmemesi için izolatörle kaplandı. Toplam bin 248 adet izolatör kullanılan hastanenin ikinci etabında 150 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve 100 Yataklı Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri yer alıyordu. Tamamlandığında, Türkiye'nin en büyük ve modern sağlık kampüslerinden biri olacak hastane projesinde ilk büyük sıkıntı Varyap-Uzunlar Konsorsiyumu'nun mali problemleri sebebiyle yaşandı. Mali sıkıntıyı aşamayan firmalar yüzünden Sağlık Bakanlığı ilk ihaleyi iptal etti. 


Yaklaşık bir yıl aksayan hastane projesinde ikinci ihale Mart 2014'de gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığı'mn yaptığı ihaleyi Nas-Ermit İnşaat ortaklığı 294 milyon liralık teklifiyle kazandı. Ancak Sağlık Bakanlığı, bir süre sonra bu ihalenin de iptal edildiğini açıkladı. 

Firma yargıya gitti Yapımı yılan hikayesine dönen Sağlık Kampüsü Projesi sonunda mahkemelik oldu. Mart ayında yaptığı ihaleyi kazanan firmaya işi vermeyen Sağlık Bakanlığı mahkemeye verildi. Proje için ikinci en düşük teklifi verdiklerini belirten LimakHaşemoğlu İnşaat ortaklığı, ihalenin kendilerine verilmesi için yargıya başvurdu. 


Üçüncü ihale Erzurum'un büyük bir merak ve endişe içerisinde takip ettiği projeyle ilgili Sağlık Bakanlığı üçüncü ihaleyi düzenledi. Ankara'da yapılan ihaleyi 319 milyon TL bedelle Hektaş firması kazandı. Konuyla ilgili olarak Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ta tvvitter hesabmdan bilgilendirme yapmıştı, ihaleyi kazanan firmaya geçtiğimiz yıl yer teslimi yapılmıştı. Proje inşaatımn önüne tabelasını asan firma, 200 bin metrekarelik projeye ilave edilen 60 bin metrekarelik alanın hafriyat çalışmasına başladı. Geçtiğimiz günlerde basm toplantısı düzenleyen Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Fazlı Erdoğan, projenin 2016 Eylül ayında tamamlanmasının hedeflendiğini açıklamıştı. 

Ve son dakika gelişmesi Erzurum'da sağlık sektörünün bitmesini beklediği kampus hastane projesinde son dakika gelişmesi yaşandı. 

İkinci ihalenin verilmediği 'Nas ve Ermit' firmasının yargı tarafından haklı bulunduğu öğrenildi. Şimdi gözler Sağlık Bakanlığı'mn yargının verdiği kararla ilgili nasıl bir tutum alacağına çevrildi. 

Firma çalışmasını sürdürüyor Konuyla ilgili Pusula'nın sorularını cevaplandıran Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. 

Dr. Fazlı Erdoğan, gelişmeleri izlediklerini söyledi. Bakanlıktan şu ana kadar kendilerine bir bilgi gelmediğini vurgulayan Erdoğan, "Üçüncü ihaleyi kazanan firma çalışmasını sürdürüyor.


Bakanlık tarafından projeye dahil edilen 60 bin metrekarelik alanın hafriyat alımı devam ediyor. Bize şu ana kadar ihaleyle ilgili bir bilgilendirme yapılmadı. Bizde bundan soma ne olacağını merak ediyoruz. İnşallah projenin ertelenmesini sağlayacak bir gelişme yaşanmaz" dedi. 


Erzurum Pusula Gazetesi


Geri Dön