25 / 11 / 2024

Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?

Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?

Küçükçekmece Eğitim Kampüsü, nereye yapılacak? Eğitim Kampüsü, Küçükçekmece Halkalı’da nerede hayata geçirilecek? Küçükçekmece Kampüs Lise projesinde son durum ne? İşte tüm detaylarıyla Küçükçekmece Eğitim Kampüsü…




Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından projelendirilen eğitim kampüslerinin ilki İstanbul Küçükçekmece’deki Halkalı bölgesinde inşa edilecek. 


Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Küçükçekmece Eğitim Kampüsü için belirlenen alanda zemin etüdü yapılması için Küçükçekmece Belediyesi’ne başvurdu. Yakın zamanda yapılması beklenen zemin etüdünden sonra raporlar Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilecek ve bakanlık Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’nün inşasına başlayacak.


Eğitim kampüsü projesinin kuzeyinde İMKB Endüstri Meslek Lisesi yer alıyor. Kampüs arazisinin batısında Tema İstanbul, Dumankaya Konsept Halkalı, Sinpaş Bosphoruscity, Sinpaş İstanbul Sarayları, doğusunda Manolya Evleri, Avrupa Konutları Atakent 3, Soyak ve Olimpiyatkent gibi markalı konut projeleri bulunuyor. Kampüsün kuzeydoğusunda ise Atakent Stadı yer alıyor.



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü projesi için 2013 yılında proje yarışması düzenlendi ve Sıddık Güvendi, Tunahan Koç, Barış Demir, Oya Eskin Güvendi'den oluşan Kolektif Mimarlar’ın projesi birinci oldu. İşte o projeden detaylar…



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?


MEB İstanbul Eğitim Kampüsü


Mimari avan proje: Kolektif Mimarlar


İşveren: Milli Eğitim Bakanlığı 


Yarışma proje tarihi: 2013


Proje tipi: Eğitim yapısı


Proje yeri: Küçükçekmece / İstanbul / Türkiye


Küçükçekmece Eğitim Kampüsü nerede konumlandırıldı?


Kampüs tasarım alanı İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesinde yer alan Tem İstanbul Edirne otoyolunun güneyinde bulunuyor. 


Önemli tasarım kriteri olan yaklaşık 30m genişliğindeki 4. Cadde, tasarım alana paralel kuzey-güney istikametinde uzanmaktadır. Alan bu caddenin batısında yaklaşık 900 metre boyunca uzanan 115 bin 565 metrekare büyüklüğünde bir arazi. En geniş derinliği yaklaşık 200 metre olan alanın; kampüs yerleşkesinin şekillenişi açısından lineer bir biçimin oluşmasındaki en önemli etken. 



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?


Kampüste sosyal yaşam nasıl olacak?


Tasarıma yaklaşımdaki en derin kaygılardan olan ve alanın şekillenmesinde de ön plana çıkan sosyal alan yerleşimleri, öncelikle alanda tariflenen beş ayrı meydan ve bu meydanları birbirine bağlayan sokaklar öngörülmüştür. 


Arazinin orta noktalarındaki ana giriş, tören alanı ile karşılanmaktadır. Rutin törenlerin ve toplu etkinliklerin düzenlenebileceği yaklaşık 130m x 30m boyutlarındaki bu alan aynı zamanda tüm alanda toplanma ve dağılma yönelimini de organize eden bir meydandır. 



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Tören alanının devamında amfitiyatrokonferans salonu- sosyal merkez – yemekhane ve kütüphane ile sonlanan etkinlik ve kültür meydanı karşımıza çıkmaktadır. Bu meydan her türlü sosyal ve kültürel faaliyetin yapılabileceği bir alandır. Tören alanının batı aksında eğitim sokağı, doğu aksında ise açık spor alanları karşımıza çıkmaktadır.

Eğitim sokağı, tüm eğitim birimlerinin kullanabileceği doğu ve batı yönünde yeşil alanlarla da bağlantısı kurulan köprülerle desteklenen bir sosyal alandır. Öğrencilerin kısıtlı teneffüs aralarında direk ulaşabileceği açık alanların yanında diğer zamanlarda da kullanabilecekleri bir alan oluşturulmaya çalışılmıştır. 


Zemin katta kurgulanan laboratuarlar ve kafeteryaların geleceğe şekil verecek gençlerin yeni fikirlerini destekleyecek alanlar olarak düşünülmüştür. Ayrıca tüm sosyal alanlar lineer bir su öğesiyle desteklenerek suyun yönlendirici niteliği kullanılmıştır. Diğer taraftan açık spor alanları birçok farklı spor dalına hizmet veren sahalarla kurgulanırken buradan direk ulaşımı olan +4.00 kotunda tasarlanan yurt sokağı ise akşam kullanımlarına da olanak verecek yarı izole bir alan olarak düşünülmüştür.



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Mimari detaylar!


Eğitim Bloğu Zemin Kat Kurgusu: Zemin kat planı sürekli ve kuvvetli bir bant etkisiyle kampusü tek bir kimliğe indirgeyecek ve ortada oluşturulan eğitim sokağı kurgusuyla dağınık ilişkileri etrafında organize edecektir. Bununla birlikte program, birbirinden ayrı olarak gelişip büyüyebilen kendi karakteristiklerine ve esnekliklere sahip yedi ayrı yarı özerk blokta çözülmüştür. Bu yedi parçanın kuzey-güney doğrultusunda birbirleri ile bir pergola ile bağlanırken bu parçalar, doğu-batı ekseninde yeşil alan geçişleriyle ilişkilenmektedir.



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Yatay etkiyi veren ve kampüsün kimliğini oluşturan yatay bloklarda pek çok yerde boşluklar yaratılarak gözenekli ve nefes alan bir bir yapı grubu ortaya çıkartılmıştır. Bu şekilde hem farklı eklem noktalarından binalara giriş için imkanlar verilebilmekte hem de Marmara’nın farklı rüzgarlarını sürekli olarak sokak içinde dolaştırmak hedeflenmektedir.


Bu boşaltılan alanlar toplu halde oturma, merpenler, talebe dolapları gibi ortak işlevler için önerilmiştir. Hem gölgelerle hem de rüzgar etkisiyle havalanan bu alanların oluşturacağı mikro klimanın binanın genel alanlarının soğutma gereksiniminden kurtaracağı düşünülmektedir.



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



İklimsel Bağlam Ve Enerji Etkin Tasarım: Marmara Bölgesinin iklimsel karakteri yapıların tasarımını doğrudan etkilemektedir. İstanbul’un güney kesimleri iklim sınıflandırılmasına göre Akdeniz İklimi yapısı göstermektedir. Aynı zamanda bir Akdeniz iklimi karakteri taşımasından dolayı yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsiminde ılık ve az yağışlı geçer. Dolayısı ile güneş kontrolü önemli bir tasarım girdisidir.


Yapıların yönlendirilmesinde optimum çözümler elde edilmeye çalışılmıştır.Cepheleri karakterize eden güneş kırıcı delikli metal yüzeyler yöne bağlı olarak farklı yoğunluk ve şekillerde kurgulanmıştır.



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Diğer bir önemli tasarım elemanı ilk bakışta öne çıkan yeşil kurgudur. Kampus yapılarının arasında tasarlanan yeşil alanlar binalar ile dış alanlar arasında serin ve gölgeli buluşma mekanları oluşmaktadır. 


Peyzaj Arazi, geliştirilen iç sokak ve avlularla zenginleştirilmiştir. Sulama gerektirmeyecek doğal endemik türlerin tüm kampus bütününde yaygın olarak kullanılması amaçlanmıştır. İç sokaklar boyunca önerilen derinliği az reflekte havuzlar açık mekan yaşantısını zenginleştirmenin yanında ortamdaki ısıyı emen serinletici bir unsur olarak kullanılmıştır. 



Küçükçekmece Eğitim Kampüsü’ne son durum ne?



Marmara her mevsim değişik renklere bürünen şaşırtıcı güzellikteki bitki örtüsüne sahiptir. Kullanılan bitkiler ve sarmaşıklar yukarıda açıklanan işlevlerine ek olarak sokak ve avlu yaşantısını zenginleştirecektir.




Geri Dön