22 / 12 / 2024

Erzurum Kültür Yolu Projesi’nin 1. etap kamulaştırmaları tamamlandı!

Erzurum Kültür Yolu Projesi’nin 1. etap kamulaştırmaları tamamlandı!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ve iddialı projelerinden biri olan Kültür Yolu Projesi’nin 1. Etap Kamulaştırma Çalışması tamamlandı. Proje kapsamında 18 tescilli sivil mimari örneği Tarihi Erzurum Evleri’nin restorasyonu başladı.




Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük ve iddialı projelerinden biri olan Kültür Yolu Projesi’nin 1. Etap Kamulaştırma Çalışması tamamlandı. Şehir medeniyeti ve tarih temalı projede kapsamında 18 tescilli sivil mimari örneği Tarihi Erzurum Evleri’nin restorasyonu başladı. Erzurum Kalesi çevresindeki kamulaştırılan bölgede hak sahiplerine 45 milyon lira ödendi. Proje kapsamında söz konusu alanın koruma amaçlı imar planı, kentsel tasarım projesi ve birinci etap peyzaj tasarım projeleri tamamlandı. Proje; Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, kentsel dönüşümde medeniyet tasavvuru ilkesiyle hareket ettiğini ifade etti. Başkan Sekmen, şöyle dedi: “Erzurum; köklü medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kültür ve tarih şehridir. Tarih boyunca birçok uygarlığa başkentlik yapan Anadolu’nun önsözü şehrimizin bu misyonunu korumak adına üzerinde büyük bir titizlikle durduğumuz Kültür Yolu Projesi’nde birinci etabın kamulaştırılması tamamlandı. Hak sahiplerine şimdiye kadar 45 milyon lira ödendi. Kamulaştırmayla ilgili diğer hak sahipleriyle de görüşmelerimiz sürüyor. 2.ve 3. etaplar da bittiğinde Cumhuriyet Caddesi’nin görünümü tamamıyla değişerek, şehir medeniyet ve tarihi gün yüzüne çıkacak.”  


 


TARİHİ KİMLİK HASSASİYETİ


Başkan Mehmet Sekmen, ‘Kentsel Dönüşüm’de şehrin tarihi kimliğini koruduklarını bildirdi. Sekmen, şunları kaydetti: “Kadim bir kültüre sahip Erzurum'un tarihi kimliğini koruma noktasında göreve geldiğimiz günden bu yana önemli hizmetleri hayata geçirdik. Binlerce yıllık köklere sahip Erzurum’da medeniyet tasavvurumuza dayalı şehircilik anlayışımız kapsamında, çevre, insan, doğa, kültür ve tarihle uyumlu yeni bir şehir inşa ediyoruz. 2023 Türkiye’sinin Yeni Şehirleri işte bu vizyon ve ilkeyle büyüyecektir. Bu hedefimizin yapıtaşlarından biri olan Erzurum Kültür Yolu Projesi’nde doğal ve kültürel mirası koruyarak, ecdadımızdan günümüze kadar gelen tarihimizi yarınlarımıza güvenle bırakacağız.”


 


VATANDAŞLARDAN BAŞKAN SEKMEN’E ÖVGÜ


Kültür Yolu Projesi ile ilgili görüş beyan eden vatandaşlar, Erzurum Kültür Yolu Projesi ile ilgili Başkan Mehmet Sekmen’e teşekkür etti. Vatandaşlar, “Erzurum; Kültür Yolu Projesi ile muhteşem bir görünümüne kavuşacak. Erzurum Kalesi’nin etrafı açıldığında Cumhuriyet Caddesi, şehir tarihiyle bütünleşecek. Projeyle birlikte şehrimizde yeni bir yaşam alanı oluşturulacak. Tarih ve kültür kenti Erzurum’u güzelleştirmek adına gece-gündüz demeden canla başla çalışan Başkanımız Mehmet Sekmen’den Allah razı olsun. Başkanımızın her daim destekçisiyiz” dediler.      


 


KİREMİTCİ: “3 BİN YILLIK TARİH NEFES ALACAK”


Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Genel Sekreter Yardımcıları Selami Keskin ve Zafer Aynalı ile birlikte Kültür Yolu Projesi’nde gezi ve incelemede bulundu. Genel Sekreter Kiremitci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, senelerdir hayali kurulan projenin gerçekleşmekte olduğunu ifade etti. Kiremitci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projeyle ilgili kamulaştırma çalışmalarının birinci etabını yaptık. Kale ve çevresinin mimari projesini de tamamladık ve görsellerini hazırladık. Bu ay sonuna kadar altyapı çalışmalarını da tamamlayıp, imalatlara başlayacağız. Yaklaşık bir sene sonra Erzurum Kalesi’nin çevresi Erzurum’un iftiharla gezileceği, il dışından gelen misafirlerimize göstereceğimiz, 3000 yıllık bir tarihle bütünleşmiş tarihi bir mekân olacak. Ulu Cami’den bakınca kaleyi rahatça görmemize engel olan büyük binaların yıkımına da başladık. Önümüzdeki ayın başından itibaren burada altyapı, peyzaj ve imalat çalışmalarına devam edeceğiz. Yine bu çerçevede tescilli tarihi binaların restorasyonuna başladık. Önümüzdeki yılsonuna kadar tescilli binaların 18’ini de dünya turizminin hizmetine açacağız. İkinci ve üçüncü etap kamulaştırmalarını da en kısa zamanda tamamlayacağız.”


 



Erzurum Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön