26 / 11 / 2024

Ünye Kültür Yolu Projesi tam gaz!

Ünye Kültür Yolu Projesi tam gaz!

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar “Kültür Yolu Projesi Ünye’nin turizm kenti olması için önemli bir adım” dedi. Başkan Çamyar tarihe ışık tutan eserleri ayağa kaldırarak, ilçeye turist çekeceklerini dile getirdi




Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar “Kültür Yolu Projesi Ünye’nin turizm kenti olması için önemli bir adım” dedi. Başkan Çamyar tarihe ışık tutan eserleri ayağa kaldırarak, ilçeye turist çekeceklerini dile getirdi


Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, ilçenin tarihi zenginliği ve buna bağlı altyapısı ile Türkiye'nin en özel şehirlerinden biri olduğunu ve bu bağlamda başlattıkları 'Kültür Yolu Projesi'nin devam edeceğini söyledi. Çamyar "Projeyi etap etap hayata geçiriyoruz. Birinci etabı yaklaşık 1.5 km'lik bir alan üzerinde planladık. Yalı Kilisesi'nden başladık ve restorasyonu bitti" dedi. Çamyar "Kilisenin hemen yanındaki binaları kamulaştırdık ve yıktık. Oraya muhtar eviyle beraber el sanatları satış reyonları inşa ediyoruz. Yalı Kilisesi çevresine oturup çay içilebilecek bir alan da yapacağız. Oradan başladığımız hattı İnönü İlkokulu'nun yanından geçirip Sebile Hanım Konağı'ndan Saray Hamamı'na bağlayacağız. Saray Hamamı'nda restorasyon çalışması başladı ve devam ediyor. 2017 Haziran ayı içerisinde tamamlanmış olacak ve bir eseri daha kurtarmış olacağız. Devamında yine Müze Evi'miz Yaşayan Kültürel Miras Müzesi'ne dönüştürülerek Türkiye'de üçüncü, Karadeniz Bölgesi'nde ise tek müze haline getirildi. Kadılar Yokuşu ile Müze Ev arasındaki bağlantı yolunu kamulaştırdık" görüşünü dile getirdi.


YENİ SLOGAN: KADILAR ŞEHRİ


Ünye'nin önemli kadılar yetiştirdiğini ve bu çerçevede turizm anlamında "Kadılar Şehri" sloganıyla yola çıkma kararı aldıklarını söyleyen Çamyar, "Osmanlı döneminde kadılık yapmış 17 kadımız var. Onun için son zamanlarda bu sloganı ön plana çıkardık. Ayrıca Kadılar Yokuşu'na bir çömlek satış yeri koyacağız, bununla ilgili de bir kamulaştırma gerçekleştirdik. Yine Bakırcılar Arastası'na el attık. Kefeli Han'da 2017'de restorasyon başlıyor" dedi.


ÜNYE KALESİ SON DURAK


Kültür Yolu Projesi'nin Ünye Kalesi'ne kadar devam edeceğini söyleyen Çamyar şöyle dedi: "Kalenin devamında Şeyh Yunus Emre Türbesi'ne bir bulvar açacağız. Bununla ilgili yol açma çalışmaları tamamlandı, sıra asfaltlama çalışmalarına geldi.  TOKİ  Evleri'nin oradan başlayan yol Şeyh Yunus Emre Türbesi'ne çıkacak ve oradan da Ünye Sanayii'ne bağlanacak. Bu güzergâhın içerisine inanç turizmini de eklemek istiyoruz."


Bu sokakta kadıların mührü var

Ünye tarihi boyunca Osmanlı'ya birçok kadı yetiştirmiş önemli merkezlerden biri olmuş. İlçedeki Kadılar Yokuşu'nun ismi de buradan geliyor. Ünlü kadıların evlerinin bulunduğu sokağın restorasyon çalışması Kültür Yolu Projesi kapsamında tamamlandı. Kadılar Yokuşu sokak aydınlatması Tarihi Kentler Birliği'nde ödül aldı.


Fatih'in kendi elleriyle diktiği ulu çınar

Ünye Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan tarihi çınar yaşı itibariyle Türkiye'de bulnan 10 çınar ağacından biri. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon seferi dönüşünde Lalası Akşemsettin ile beraber gölgelik olsun diye diktiği Tarihi Çınar Ağacı'nın bakımı rutin olrak yapılıyor. Tarihi Çınar turistlerin ziyaret etmeden gitmediği Ünye'nin en önemli simgelerinden biri.


Kefeli Han

Kefeli Han döneminde adından da anlaşılacağı üzere han olarak kullanılmış. '4 Arasta Bir Orta Çarşı' projesi ile birlikte adapte edilen proje Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunuldu. Restorasyonun tamamlanmasının ardından Kefeli Han restoran ve kafe olarak hizmet verecek.


Denize nazır kilise

Kültür Yolu Projesi'nin 1.5 kilometrelik ilk etabının ilk tarihi eseri olan Yalı Kilisesi'nin restorasyonu tamamlandı. Yalı Kilisesi 1800'lü yıllarda inşa edilmiş olan ve o dönem içerisinde Ünye'de yaşayanların ibadet yeri olarak kullandıkları bir mekan. Kültür Yolu Projesi kapsamında ilk olarak restorasyonu gerçekleştirilen kilise, aslına uygun olarak tarihe kazandırıldı.


Ünye'de çarşılar tarih kokacak

Ünye Belediyesi'nin Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan "4 Arasta 1 Orta Çarşı" projesinde imzalar atıldı. Proje kapsamında Ünye'nin eski çarşı kültürünün en önemli noktası olan tarihi arastalar ve orta çarşı yeniden hayat buluyor. 32 bina tarihi dokuya uygun şekilde giydirilecek.


Paşaların Hamamı yeniden yükseliyor

Ünye'de tarihi Saray Hamamı'nın restorasyonuna başlandı. 200 yıldan fazla tarihi geçmişi olan hamam, Ünye Belediye'sinin Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan önemli kültürel miraslardan biri olarak yerini koruyor. 784 bin liraya mal olacak restorasyon 2017'de bitecek.


Bu sokak şehre nefes aldıracak

Ünye Belediyesi'nin kentsel dönüşümü çalışmaları kapsamında kentin nefes almasını sağlayacak en önemli çalışmalardan biri olan Rüzgârlı Sokak'ta yıkımı tamamlandı. Başkanı Çamyar, "Ünye her belediye başkanının hayalindekini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor" dedi.


Noel Baba'nın kilisesi yeniden inşa ediliyor

Ünye'nin turizmi açısında belki de en önemli projelerden biri olan Aya Nikola Kilisesi kazı çalışmaları başladı. Kazı çalışmalarının ardından restorasyon aşamasına geçilecek ve kilise aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edilecek.


Çift Merpenli Konak

Kültür Yolu Projesi'nin bir diğer eseri olan Çift Merpenli Konak adından da anlaşılacağı üzere Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Hemen yanında bulunan ve aslına uygun olarak restore edilen Sebile Hanım Konağı bugün butik otel olarak hizmet veriyor.


Osmanlı'nın ender hamamlarından biri

Osmanlı döneminin ender örneklerinden biri olan Çifte Hamam çift kapısı ve bölümleri ile kadın ve erkeklerin aynı anda ancak farklı bölümlerde yıkanabilmesini sağlıyordu. Kültür Yolu Projesi'nin önemli projelerinden biri olan çifte hamamla ilgili restorasyon çalışması için onay aşaması sürüyor.


Tarihi kaptan evi konuk evi oluyor

Kadılar Yokuşu'nun üst kısmında bulunan ve eski bir kaptan evi olan Fazile Hanım Konağı'nın kamulaştırılması tamamlandı. Konağın restorasyon projesi ile ilgili Anıtlar Kurulu ile gerekli yazışmalar tamamlandı. Konak belediye konuk evi olarak hizmet verecek.



Sabah


Geri Dön