26 / 06 / 2024

Erzurum Narman UNESCO Doğal Miras Listesi'ne aday!

Erzurum Narman UNESCO Doğal Miras Listesi'ne aday!

Doğu'nun Kapadokya'sı Narman Türkiye'nin peribacaları ile ünlü Kapadokya bölgesine De Narman Peribacaları, 'Doğal Miras Alanları Gecici Listesi'ne Öneri Sunma Çalıstayı'nda aday adayı oldu.



KUZEYDOĞU Anadolu Bölgesi'nin zengin turizm potansiyelinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve bu sayede bölgenin sosyo-ekonomik yönden kalkınmasına katkıda bulunmak amacı ile KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi înovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı'm hazırladı. Bu kapsamda, Narman Peri Bacaları Bölgesi UNESCO Dünya Mirası'na jeopark olarak kabul edilmesi süreci başlatıldı. İki yıldır devam eden faaliyetler sonucunda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılan 'Doğal Miras Alanları Geçici Listesine Öneri Sunma Çalıştayı'na katılım sağlandı. 20 lokasyonun dâhil edildiği geçici listeye 'Narman Peri Bacaları' bölgeleri dahil edüdi. 

Yeni bir eylem planı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılan 'Doğal Miras Alanları Geçici Listesine Öneri Sunma Çalıştan' gezisi üçe için yeni bir şansı daha gündeme getirdi. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin zengin turizm potansiyelinden mümkün olan en yüksek faydayı sağlamak ve bu sayede bölgenin sosyo-ekonomik yönden kalkınmasına katkıda bulunmak amacı ile KUDAKA, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi înovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı'm hazırladı. Bu kapsamda, Narman Peri Bacalan Bölgesinin UNESCO Dünya Mirası'na jeo park olarak kabul edilme süreci başlatıldı. 


İki yıldır devam eden faaliyetler sonucunda UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından yapılan 'Doğal Miras Alanlan Geçici Listesine Öneri Sunma Çalıştayı'na katılım sağlandı. 20 lokasyonun dâhil edildiği geçici listeye 'Narman Peri Bacalan' bölgeleri dahü edildi. Üyelik sürecini aktif olarak yönetecek alt komitelerde Narman Kaymakamı, Belediye Başkam Yücel Ahmet İşleyen'in yam sıra, kamu kurumu yetkilileri ve sivü toplum kuruluş temsücüeri de görev alıyor. 


DOĞA HARİKASI NARMAN 


En büyük problem konut yetersizliği Hızla gelişen Narman'da öncelikli sorunlarının basında konut yetersizliği olduğuna dikkat çeken Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet isleyen, hedeflerinin bu acıgı kapamak olduğunu kaydetti. 


PİYASA koşullannda konut edinme imkânı bulunmayan alt gelir grubu ve yoksulların ciddi konut gereksinimi ile ilçemizin kentsel dönüşüm ihtiyacı dikkate alınarak, ihtiyaç duyulan tüm çalışmalar başlatılarak TOKÎve belediyemiz işbirliği sonucunda 1. Etap 156 konut ile işyeri alt yapı ve çevre düzenleme yapım işi tamamlanarak bu sorun bir nebzede olsa giderildiğini kaydeden Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, "İlçenin çehresini değiştiren bu çalışma halkımızın tarafından da büyük ügiyle karşılandı" şeklinde konuştu. 


Modem kentleşmenin tüm unsurlannı kapsayan bu çalışma ile hem ilçemizin daha estetik bir görünüm kazanması ve halkın yaşam standartlannm artırılmasının baz alındığı çalışmalar hakkında Narman Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen şunları söyledi: "İlçemizde yaşanan konut sorununun devam etmesi karşısında yine belediyemiz ve  TOKİ  işbirliğiyle 2. etap 120 adet konut ve camii inşaatı üe alt yapı ve çevre düzenleme işi başlatılmış olup, yakında halkımızın hizmetine sunulacaktır. 


Proje adı: 2. etap 120 adet konut ve cami-i inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenleme işi, Proje bedeli: 7.828.000.00 TL'dir. Böylece üçemize 276 konut, 1 adet cami, 1 adet işyeri ile altyapı ve çevre düzenleme projesiyle halkımızı sıcacık yuvalanna kavuşturduk." 


Star Ek


Geri Dön