05 / 05 / 2024

Eş muvafakatnamesi imzalatmayana konut kredisi yasağı!

Eş muvafakatnamesi imzalatmayana konut kredisi yasağı!

Eş muvafakatnamesi imzalatamayan kişi konut kredisi kullanamıyor. Konut kredisiyle ilgili olarak tesis edilecek olan ipoteğe eşin de onayı gerekiyor.



Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan karara göre; bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatını sürdürdüğü aile konutunun üzerinde, eş muvafakatnamesi olmadan alım - satım veya herhangi bir borca ilişkin işlem yapamıyor. Peki eş muvafakatnamesi nedir? Eş muvafakatnamesi hangi durumlarda gereklidir? 

Eş muvafakatnamesi nedir? 

Eş muvafakatnamesi, bankaların kredili işlemleri nedeniyle teminat altına alacağı konutlarda konut sahibinin evli olması halinde, konut malikinin eşinin rızasını istiyor. Eş rızası olmadan alınan ipotekler, ileride muvafakati olmayan eşin açabileceği bir dava sonucunda geçersiz sayılıyor.

Eş muvafakatnamesi hangi durumlarda gereklidir?

Konut kredisi kullanmak isteyen kişi eğer evliyse, eşinin onayını gösteren muvafakatname alması gerekiyor. Aile konutu olan konutun alım - satım ve ipotek işlemlerinin tamamında ve kefil olunması durumlarında ilgili kurumlarca eş izni isteniyor. 

Eş Muvafakatnamesi Örneği:


...........  ...........    Bankası A.Ş.

………………………..Şubesi

Eşim ……………………………….’ın Bankanız ile ………………………(“Borçlu”) arasında …………………. tarihinde akdedilecek olan/akdedilen …………………………….. TL/USD/EURO (Yazıyla …………………………………TL/USD/EURO) tutarlı …………………………….. Kredi Sözleşmesi (“Sözleşme”)’ne azami ……………………. TL/USD/EURO (Yazıyla ……………………………………TL/USD/EURO)’ya kadar kefil olmasına, Sözleşmeyi müteselsil kefil olarak imzalamasına, işbu kefaletin, belirtilen limit dahilinde kullandırılan herhangi bir kredinin kapatılması ile kapatılan kredi tutarı kadar açılacak limit tahtında kullandırılacak yeni krediler için de geçerli olmasına muvafakat ettiğimi beyan ve kabul ederim.

Muvafakat Edenin Adı – Soyadı:

İmzası: 
 


Geri Dön