23 / 05 / 2024

Esenler'de binalar Osmanlı-Selçuklu mimarisi izleri taşıyacak!

Esenler'de binalar Osmanlı-Selçuklu mimarisi izleri taşıyacak!

Esenler Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen projede yapılan üst kısımlarında, eski Türk evlerinde olduğu gibi geniş saçaklar ve dikey elemanlar kullanılacak...



İstanbul Esenler ilçesi Havaalanı Mahallesi kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yapılacak yeni binaların Osmanlı-Selçuklu mimarisi izleri taşıyacağı bildirildi. Esenler Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen projede yapılan üst kısımlarında, eski Türk evlerinde olduğu gibi geniş saçaklar ve dikey elemanlar kullanılacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca kentsel dönüşüm projesi kapsamında afet riski taşıyan binalann yıkımlan sürdürülürken, inşa edilecek yeni yerleşim yerleri için planlama ve tasarım çalışmalan da başladı. Bu proje kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 5 Ekim 2012 tarihinde Esenler ilçesi Havaalanı Mahallesinde binaların yıkımına start verilmişti. 254 binanın yıkıldığı ve molozlarının temizlendiği projede 2014 yılı başlannda yeni binaların yapımına başlanacak. Yeni yapılacak binaların 24 ay içerisinde tamamlanarak hak sahiplerine verilmesi planlanıyor. Yeni binalar eski Türk evlerinden esintiler taşıyacak. 


Projenin başlamasından sonra bina ve işyeri sahipleri yerlerinden taşındı. Bazı vatandaşlar ise bu projeden kendilerinin mağdur olduklarını belirtti. 17 yıldır esnaflık yapan Sevgi Kaya, 15 bin liralık masraf ederek eski işyerini dekore ettirmiş. Kaya, bu proje sonunda oradan çıkmak zorunda kaldığını söylüyor. Mal sahibi olmadığı için çok da şikayetçi olamadığını dile getiren Kaya, teklif edilen dükkânın çok ufak olduğunu belirtiyor. Kaya, eski yerinde taşınmasında ve zararlarının karşılanması konusunda muhatap bulamamaktan şikayetçi. İlhan Açıkgöz ise işyeri kendisinin olduğu için zorluk yaşamamış. 


Taşıma için bin lira verildiğini söyleyen Açıkgöz, oradaki yerine karşılık 70 bin lira borçlanarak yerine yeni yapılacak projeden 50 metrekarelik dükkan verileceğini belirtiyor. Belediye yetkilileri ise "Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, evleri ve iş yerleri yıkılan vatandaşlara kira desteği veriyoruz. Onlar da yeni ev ve işyeri yapılana kadar istedikleri yerde ikamet edebiliyorlar." diyor.


Zaman Gazetesi 


Geri Dön