02 / 05 / 2024

Esenyurt Belediyesi Romanlara Osmanlı Konakları yapacak

Esenyurt Belediyesi Romanlara Osmanlı Konakları yapacak

İlçedeki Romanlar'a tapularını dağıtan Esenyurt Belediyesi, şimdi de Kentsel Dönüşüm Projesi başlatıyor



Romanlar kırık dökük gecekondulardan kurtulup, modern Osmanlı evlerine kavuşacak. Esenyurt Belediyesi, ilçede Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahalleleri ihya etmeye hazırlanıyor. Geçen yıl Fatih Mahallesi'ndeki gecekondularda oturan Romanlar'a tapularını veren belediye, şimdi bölgede düzenleme başlatıyor. Proje, derme çatma gecekondularda iptidai bir hayat yaşayan bu vatandaşları, modern, sağlıklı ve estetik bir kent yaşamına yönlendirmeyi hedefliyor.

Çehresi Değişecek
Hazırlanan Kentsel Dönüşüm Projesi ile, Roman vatandaşların yaşadığı mahalleler tamamen değiştirilerek yepyeni bir çehreye kavuşturulacak. Daha önce tapularını alan vatandaşların arsaların üzerindeki gecekondular yıkılacak. Bu arsaların yerine ikişer katlı, Osmanlı mimarisini yansıtan modern binalar yapılacak. Romanlarda yüksek binada oturma kültürü olmadığı için, yeni evler iki kattan fazla olmayacak.
Romanlar bu evlerde kendi kültürlerini, geleneklerini modern şartlar içerisinde yine eskisi gibi yaşayacaklar. Esenyurt Şehitler Parkı ile Milpark konutları arasından başlayacak olan proje, Mehterçeşme Mahallesi'nde yer alan bir düzenleme ile Fatih Mahallesi'ne kadar devam edecek. Proje dahilinde, mahalle meydanları da düzenlenecek. Meydan, cami, sosyal alanlar, okullar ve evler, mimari açıdan bir bütünlük oluşturacak.
Tapusu olan herkesin projeden müstakil olarak yararlanacağını ve kimsenin bir kaybı olmayacağını söyleyen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, projelendirme işleminin bitmek üzere olduğunu ve çalışmaların Haziran ayında başlayacağını söyledi. Kadıoğlu şöyle konuştu:
'Kurtulacaklar'
"Tüm hissedarların kazancı olarak modern, şehirleşmenin tüm özelliklerini yansıtan güzel bir konsept içerisinde tüm ihtiyaçlarını bir arada sağlayacak bir şehir oluşturacağız. Projelendirme çalışmaları şu anda bitmek üzere. Vatandaşların sıkıntı çekmeden yaşayabilecekleri kentsel dönüşüm projelerini devam ettireceğiz. Esenyurt'un tüm bölgelerinde bu tip mekanlar yapılması için hazırlık çalışmaları yapıyoruz. Roman vatandaşlarımızın bulunduğu yerlerdeki mevcut yaşadıkları evler kaldırılarak daha modern mimarisi olan konutlar yapılacak ve buralara yerleştirilecek. Bu proje kapsamında insanlar artık eski kırık dökük gecekondulardan, varoş dediğmiz yapılardan kurtulacak ve modern akıllı binalara sahip olacaklar."
Habertürk

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Romanlara 2 katlı Osmanlı konakları
Esenyurt Belediyesi'nden 5 bin Roman vatandaş için `yerinde dönüşüm'. Gecekondular yıkılacak, apartman yaşamını sevmeyen Romanlar için iki katlı Osmanlı konakları inşa edilecek

İstanbul Esenyurt Belediyesi, Fatih Mahallesi'nde yaşayan yaklaşık 5 bin Roman için Osmanlı mimarisinden yararlanacak. Yerinde dönüşüm ile gecekondular yıkılacak, ikişer katlı konaklar yapılacak. Bölgenin tasarımında da Osmanlı mimarisinden yararlanılacak.

Belediye 1 yıl önce Romanlara tapularını dağıtmıştı. Konakların da bu tapulu arsalar üzerine kurulacağını belirten Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, "Genellikle Roman vatandaşlarımızı yaşadığı yerden koparıp başka yerlere gönderiyorlar. Alıştıkları yerlerden koparmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle arsalarının imar ve iskânlarını çıkartıp, tapularını verdim. Arsaları üzerine 2 katlı, Osmanlı mimarisini yansıtan binalar yapacağız. Çünkü Roman vatandaşlarımız da yüksek binada oturma kültürü yoktur. Geleneklerini sürdürsünler, kendi kültürleriyle modern yaşasınlar istiyoruz" dedi. Belediye, haziranda başlaması beklenen çalışmaları kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyor.

OKUL VE CAMİ DE YAPILACAK
Proje, 70 dönümlük bir alanı kapsıyor. Yıkık-çatlak gecekonduların yerini 2 katlı akıllı binalar alacak. Osmanlı mimarisinin kullanılacağı projede, meydan, cami, okul ve sosyal yaşam alanları olacak.

PROJE VATANDAŞLAR İÇİN KAZANÇ OLACAK
BAŞKAN Kadıoğlu, "Kimsenin bu projede bir kaybı olmayacaktır. Bu proje tapuları olan bütün Roman vatandaşlarımız için kazançtır. Şehirleşmenin tüm özelliklerini yansıtan güzel bir konsept içerisinde, tüm ihtiyaçlarını bir arada sağlayacak bir mekân ortaya çıkacak" dedi.
Ercan Öztürk / Akşam


Geri Dön