26 / 12 / 2024

Esenyurt'taki asansör kazasında TMMOB raporu kabul edildi mi?

Esenyurt'taki asansör kazasında TMMOB raporu kabul edildi mi?

Esenyurt’ta yük asansörünün yere çakılması sonucu üç işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada, savcılığın TMMOB’nin raporunu kabul etmediği ve bir tekstil mühendisini bilirkişi olarak görevlendirdiği ortaya çıktı.



İstanbul Esenyurt’taki Fi Side projesi inşaatında yük asansörünün yere çakılması sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten savcılığın, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın hazırladığı raporu kabul etmediği ortaya çıktı. Savcılığın talep ettiği bilirkişi incelemesinin bir ‘tekstil mühendisine’ yaptırıldığı öğrenildi.


Fi Yapı’ya ait olan, ancak bir süredir devletin atadığı kayyum tarafından yapımı sürdürülen Fi Side projesi inşaatlarında, 1 Şubat’ta yük asansörünün kabini 19’uncu kattan yere çakılmış, asansörde bulunan Yasin Bakır (19), Şakir Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) adlı işçiler yaşamını yitirmişti.


Olay günü inşaatta inceleme yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı Yardımcısı Zafer Güzey ve Teknik Birim Sorumlusu Makine Mühendisi Tuncay Töngel, kapsamlı bir rapor hazırladı. MMO’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla da paylaşılan raporda, cephe asansörünün ilgili yönetmeliğe uygun şekilde zorunlu periyodik kontrolünün, bakım ve onarım çalışmalarının yapıldığına dair belgelere ulaşılamadığı, kabinin düşüşü sırasında kabin güvenlik tertibatının devreye girmediği, bina yönündeki kabin kapısının kazadan önce çıkarıldığı ve güvenlik kontağının devre dışı bırakıldığı gibi birçok önemli tespit yer aldı.


Savcılık: İstemem

MMO İstanbul Şube yöneticileri, olaydan iki gün sonra, hazırladıkları raporu soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunmak istedi. Ancak savcılık, Türkiye’de asansörlerin periyodik kontrollerini gerçekleştirmenin yanı sıra, bu konuda her türlü eğitimi veren, kurslar düzenleyen meslek odasının raporunu kabul etmedi.


MMO’dan Zafer Güzey, yaşananları şu sözlerle anlattı: “Biz raporumuzu savcılığa sunmak ve tespitlerimizi aktarmak amacıyla kendisiyle yüz yüze görüşmek istedik. Kendisini telefonla aradık. Kalemi bize, ‘Savcı sizin raporunuzu istemiyor, kendi görevlendirdiği bilirkişinin raporunu alacak’ dedi. Biz yine de MMO olarak yazdığımız üst yazı ile raporu gönderdik.”


Tekstil mühendisi bilirkişi oldu

Güzey’in verdiği bilgilere göre, savcının sözünü ettiği görevli bilirkişi bir tekstil mühendisiydi. Bu mühendisin iş güvenliği uzmanı olmasına karşın bu konuda yetkin olmadığını belirten Güzey, “Bilirkişi incelemesi çok önemlidir, açılacak dava bu incelemede yapılacak tespitler üzerinden yürür. Bu incelemelerin yetkin olmayan kişilere yaptırılması ve ilgili meslek odalarının görüşlerinin yok sayılması çok ciddi bir sorun” diye konuştu.


Dosya Van’da

Bu arada savcılık soruşturmasının tamamlandığı, dosyanın işçilerin memleketi olan Van’a gönderildiği ve davanın Van’da görüleceği öğrenildi. Öte yandan Fi Yapı mağdurlarının sosyal medyadan paylaştığı bilgilere göre, şantiyede mart ayında çalışmalara yeniden başlandı.


Skandallar birbirini izledi


»Esenyurt’ta yaşanan iş cinayetinin ardından 5 kişi gözaltına alınmış, Fi Yapı Genel Müdürü Feridun Yüce ile taşeron firma Bayram İnşaat’ın sahibi Muharrem Bayram tutuklanmıştı.

»Fi Yapı’nın iflas durumuna gelmesi üzerine projeye kayyum atandığı, yeni ruhsat sahibi belirlenmeden inşaatın devlet eliyle sürdürüldüğü ortaya çıkmıştı.

»Başta TMMOB olmak üzere çeşitli meslek odaları ve sendikalar, iş cinayetinin yaşanmasında hem Fi Yapı firmasının üst yönetiminin hem de inşaatı sürdüren kayyumun sorumluluğunun bulunduğuna dikkat çekmişti.

»Asansörün yere çakılması sonucu hayatını kaybeden işçilerden 17 yaşındaki Osman Yardımcı’nın inşaatta çaycı olarak gösterildiği ve SGK girişinin olay günü yapıldığı anlaşılmıştı.

»Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş müfettişlerinin 'işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden ihlaller bulunduğu' gerekçesiyle şantiyeyi mühürleyerek işin durdurulmasına karar verdiğini, olayın yaşandığı blokun da mühürlü bloklar arasında olduğunu, burada çalışmanın kaçak sürdürüldüğünü açıklamıştı.


Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!


Bakanlık'tan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!


BirGün


Geri Dön