Fi Yapı asansör kazasında iki kişi tutuklandı!
İstanbul Esenyurt'ta 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasında ihmalleri görülen Fi Yapı Genel Müdürü Ferudun Yüce ve taşeron firma olan Bayram İnşaat'ın sahibi Muharrem Bayram, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Esenyurt'ta 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasında iki kişi tutuklandı.
3 kişinin ölümünde ihmalleri görülen Fi Yapı Genel Müdürü Ferudun Yüce ve taşeron firma olan Bayram İnşaat'ın sahibi Muharrem Bayram, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Fi Yapı'nın Esenyurt'taki binasında yük asansörü düştü!
İNŞAAT DURDURULDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da, kazasıyla ilgili teftiş sonucu düzenlenen rapora istinaden, işyerinin tamamında işin durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.
Milliyet
Bakanlık'tan Fi Yapı asansör kazası açıklaması!
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Esenyurt'ta inşaat halindeki bir binada düşen yük asansöründeki 3 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada kazanın, bakanlık denetiminde noksanlıkları tespit edilen ve çalışmanın durdurulduğu bloklarda meydana geldiğini bildirdi. Bu arada kazayla ilgili olarak gözaltına alman 5 kişi dün Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. 3'ü savcılıkça serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen inşaat firması yetkilileri Feridun Y. İle Muharrem B. tutuklandı.
Bugün
Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İstanbul Esenyurt’ta Fi Yapı’ya ait olan, ancak bir süredir devletin atadığı kayyum tarafından yapımı sürdürüldüğü iddia edilen 32 katlı bina inşaatında yük asansörü yere çakıldı; asansörün içinde bulunan Yasin Bakır (19), Şakir Yaşar (21) ve Osman Yardımcı (17) adlı 3 işçi feci şekilde yaşamını yitirdi. Aralarında şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanının da olduğu 4 kişi gözaltına alındı.
İnşaat halindeki binanın dış cephesindeki yük asansörünün motor kısmında arıza yaşandığı, asansördeki emniyet sistemlerinin çalışmadığı, bu nedenle kabinin 19’uncu kattan yere çakıldığı öğrenildi. Ölen işçilerin yakınları asansörün yıllardır bakımının yapılmadığını belirterek “Asansör daha önce de düşmüştü” dedi. Olay yerinde inceleme yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yöneticileri de, olayın tümüyle asansörün bakımsızlığı, kontrolsüzlük ve denetimsizlik nedeniyle meydana geldiğini doğruladı.
Bu arada Fi Yapı’nın yapımını sürdürdüğü inşaatta 6 ay önce bir iş cinayetinin daha yaşandığı bildirildi. İşçinin ölümü sonrası inşaatın bir süre mühürlendiği ancak daha sonra yeniden çalışmasına izin verildiği kaydedildi.
‘Daha önce de düştü’
İşçilerin üçünün de Ağrı’nın Diyadin ilçesinden olduğu ve fayans işçiliği yaptıkları öğrenildi. Ölen işçilerden Yasin Bakır’ın aynı inşaatta çalışan abisi Adem Bakır, “Asansörün bakımı yoktu, kontrolü yoktu. Yukarıdaki asansör de arızalı. Daha önce birkaç kere düştü. Hiçbir asansörün yağı bile yok, defalarca uyardım” diye konuştu.
Ne kontrol ne bakım!
MMO İstanbul Şube Yöneticisi Zafer Güzey, “Asansör 2009’da alınmış. Fi Yapı iflas ettiğinde uzun süre çalışma yapılmamış. Sonra tekrar çalışma başlamış. SGK müfettişi bize buranın kayyuma devredildiği bilgisini verdi. Aynı asansör hiçbir yenileme, bakım yapılmaksızın yeniden kullanıma sokulmuş. Burada asansörün kontrollerinin yapılmadığı ve bakımsızlık nedeniyle bu olayın meydana geldiği açıkça görülüyor” dedi.
Asansörün emniyet ve fren sistemleri çalışmamış
Zafer Güzey, olay yerindeki incelemelerinin ardından gazetemize yaptığı açıklamada, tespitlerini şöyle sıraladı:
-Cephe asansörü, Torunlar GYO’ya ait rezidans inşaatında 10 işçiye mezar olan asansörle aynı tip, ancak üretici firma farklı. Bu asansör dişli mekanizmanın üzerinde çalışıyor, dolayısıyla halatı bulunmuyor.
-Asansörün motor kısmı ile kabini bağlantı yerinden ayrılıyor. Motor bölümü 19’uncu katta kalırken, kabin boşa düşüyor ve zemine çakılıyor.
-Asansörde aşırı yük taşınması söz konusu değil.
-Asansörün emniyet svici, paraşüt ve fren sistemi devreye girmiyor.
BirGün