03 / 05 / 2024

Eser Gültekin kimdir?

Eser Gültekin kimdir?

Mimar Eser Gültekin kimdir? Mimar Eser Gültekin, bugüne kadar hangi işlere imza attı? Mimar Eser Gültekin, bugün hangi mimarlık şirketinde çalışmalarına devam ediyor? İşte Eser Gültekin...



Eser Gültekin kimdir?

Eser Gültekin,8 Mart 1955'te İzmir'de doğdu. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı.  İzmir  Alsancak Gazi İlkokulu ve Özel İzmir Türk Koleji'nden sonra, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (Arch.B.D.) Mimarlık Bölümü'nü 1977 yılında tamamlamıştır. 


Memuriyete 8 Ağustos 1978'de Bayındırlık Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü Mimari proje bürosunda Proje Mimarı olarak başlamıştır. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden 1978 yılında pedagojik formasyon eğitimi almıştır. 


Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı’nda Arkeolog Ordinaryüs Prof.Dr. Ekrem Akurgal'ın asistanlarından Prof.Dr. Ümit Serdaroğlu (Arkeolog & Y.Mimar - Restorasyon Uzmanı) ile (M.D) Yüksek Lisans eğitimini 1982 de bitirerek,Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümünde Uzman olarak görev yapmış bir süre "Pi Mimarlık" ofisinde serbest mimar olarak çalıştıktan sonra 1986-1990 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Restorasyon Uzmanı Mimar olarak çalışmış İzmir Kentinin kültür envanterinin çıkartılması için Kent Bilgi Bankasının kuruluşuna öncülük etmiştir. 

Alsancak - Konak - İzmir de kendine ait dokuz katlı apartmanın projesini çizerek inşaatını tamamlamış,daha sonra1990 yılında yeniden Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde Türk – İslam Sanatı / Mimarlık alanında (Ph.D.) Bilimsel Doktorasını Fransa Paris Sorbonne Üniversitesi mezunu Prof. Dr. Rahmi Hüseyin ÜNAL ile tamamlamıştır.


1990-2000 yıllarında Avrupa Ülkeleri'nin Mimarları ve eserleri ile Müzeleri'ndeki sanatçıların eserlerini incelemiş, bu müzelerdeki sanat eserlerinin Restorasyonu ve Konservasyonları üzerine araştırmalarda bulunmuştur. Mısır’da Antik Dönem Mimari eserleri ve Müzelerdeki Mısır Sanatı üzerine araştırmalar yapmıştır.


2000 yılında Yrd. Doç. Dr. olmuş. 2006 yılında Prof. Dr. Selçuk Mülayım (Arkeolog & Sanat Tarihçi) başkanlığındaki jüriden Marmara Üniversitesi'nde Doçent akademik unvanını almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmaktayken Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık Bölümü'nde kurucu Bölüm Başkanı olarak 06.06.2008 den itibaren göreve başlamıştır. Halen bu görevini sürdürmektedir.


Dünya kentlerinden biri olan Bergama'nın koruma amaçlı imar planı çalışmalarında YÖK yasasını 38. maddesi gereğince Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu'nca, 2002/03 ve 2006/07 yıllarında iki kez görev yapmış,TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesine (Sicil No:9213) kayıtlı olup 2000-2006 yıllarında üst üste üç dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Ayrıca; Ekrem Akurgal'ın kurucusu ve Başkanlığını yaptığı Ege Kültür Vakfı 'nın kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi (1991-2001) , Türk - Norveç Dostluk Derneği 'nin Dokuz Eylül Üniversitesi'ni temsilen Rektörlük görevlendirilmesiyle kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi (2000-2006) ,TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyesi ve Başkan Yardımcısı (2003-2008) görevlerinde bulunmuştur.


Mimari Röleve ve Restorasyon, Konservasyon, Renovasyon, Kültürel Mirasın Korunması ,Su Mimarisi,Müze Mimarisi Mimarlık Tarihi, Sanat Tarihi,İslam Mimarisi ,Selçuklu ve Osmanlı Mimarisi,Mimar Sinan ve Eserleri ile Yurtiçi ve Yurtdışı Kültür Gezileri'ne ve Müzeleri'ne ait çeşitli dergilere yazılmış makaleleri bulunmaktadır.


Katıldığı Kazılar

    Bodrum Antik Tiyatrosu Kazısı ve Restorasyonu - Prof. Dr. Ümit SERDAROĞLU

    Burdur- Bucak İncir Han Kazısı - Prof. Dr. Rahmi Hüseyin ÜNAL

    Muğla Milas Beçin Kazısı - Prof. Dr. Rahmi Hüseyin ÜNAL

    Aksaray Melik Mahmud Gazi Hangahı - Prof. Dr. Bekir DENİZ

    Alayhan Kazısı- Prof. Dr. Bekir DENİZ

    Aydın Kuşadası Kadıkalesi Kazısı - Prof. Dr. Zeynep MERCANGÖZ Başkanlığında...


Projeleri

    İzmir Konak Alsancak da kendine ait 9 katlı Öztaşçı Apt. (Mimari Projesi)

    Niğde Ulukışla Öküz Mehmetpaşa Külliyesi – (Akademik Araştırma Amaçlı)

    Röleve - Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri - (Vakıflar Genel Müdürlüğünce uygulanmıştır.)


Kitaplar

    Ulukışla ve Öküz Mehmet Paşa Menzil Külliyesi

    Tarihi Kemeraltı Çarşısının Dini Yapıları

    Tarihin Soluk Aldığı, Korunması Gereken Kent Bergama



Geri Dön