04 / 05 / 2024

Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi 2022?

 Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi 2022?

65 yaş aylığın bağlanmasına dair birtakım şartlar bulunmaktadır. Bu şartların yanında vatandaşlar, “Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi 2022?” tarzında sorular sormaktadır. İşte bu soruların yanıtları!



EŞİ EMEKLİ OLAN 65 YAŞ AYLIĞI ALABİLİR Mİ?

Eşi emekli olan 65 yaş aylığı alabilir mi sorusunun yanıtı, genel olarak belirtilen şartları taşıyor olmak gerekir. Bunların yanında hiçbir gelirin de olmaması gerekmektedir. Ayrıca eşi ile ikisinin yani hanede yaşayan kişilerin toplam gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekmektedir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı yasada belirtilen halde işverenin, bazı haklı sebepler dışında iş akdini sonlandırması örnek verilirse, askerlik veya ölüm gibi nedenlerle sonlanan iş akdi nedeni ile işçinin en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir. İşçiye çalıştığı işyerinde bulunduğu her yıl kadar son brüt aylığının çarpılması ile tazminat ödenir. Kural olarak bu tazminatın iş akdinin sonlandırılması ile beraber ödenmesi zorunludur. Aksi durumda gecikme nedeni ile işçinin ödenmeyen süreye baz alınarak mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz alma hakkı bulunmaktadır.

KIDEM TAZMİNATI ALMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?

Bir yıl çalışma şartı, bir çalışanın kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri ya da işyerlerinde en az 1 yıl devamlı çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması yasal olarak mümkün değildir.

KIDEM TAZMİNATI 2023 NE KADAR OLACAK?

2023 kıdem tazminatı, asgari ücrete gelecek zam sonrası netlik kazanacak. Bilindiği gibi memur, emekli maaşları ve diğer maaş türleri de asgari ücretin belirlenmesi ile güncellenecek.

Hisseli tapunun yarısı satılır mı?

TOKİ çıktığını nasıl öğrenirim?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön