29 / 04 / 2024

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçlarının 2025 yılının sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılacak.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, tarafından hazırlanmış olan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu yönetmelikle elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleriyle bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık halinde hangi idari yaptırımların uygulanacağına ilişkin usul ve esaslar da belirlendi.

Yine verilen detaylara göre, elektrik, su ve gaz sayaçları, ilk muayene, periyodik muayene, ani muayene, şikayet muayenesi ve stok muayenesi gibi farklı kontrol türlerine tabi olacak.

Ayrıca paylaşılan bilgilere göre söz konusu sayaç muayeneleri Bakanlığın il müdürlükleri tarafından, kullanıcının kurduğu ya da anlaştığı servislerde yapılacak. Servislerin kullanımından dolayı Bakanlıktan ücret istenmeyecek.

Söz konusu muayenede, sayacın tip onayının olmadığının ya da tip onayını etkileyecek olan değişiklik yapıldığının tespiti durumunda sayacın muayenesine devam edilmeyecek ve bu durum söz konusu sayaca yönelik düzenlenecek muayene raporunda belirtilerek gerekli işlemler de başlatılacak.

Eski doğalgaz sayaçları 2025 sonuna kadar değiştirilecek!

Ayrıca muayenesi yapılacak sayacın takılı olduğu yerden sökülüp servise getirilmesinden de kullanıcı sorumlu olacak. Sayaçların muayene müracaatı, kullanıcısı ya da kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılacak.

Yine paylaşılan bilgilere göre ilk, periyodik ya da stok muayeneleri sonucu uygun olan sayaçlar damgalanacak.

SAYAÇLARDA DEĞİŞİM SÜRECİ

1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş ya da son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış olan gaz iletim şebekesinde ya da iletim şebekesine doğrudan bağlı gaz sayaçları listesinin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne gelecek senenin şubat ayı sonuna kadar iletilmesi ve 2025 yılı sonuna kadar sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekli olacak.

Aksi durumda sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı idari işlemler uygulanacak.

Yine paylaşılan bilgiye göre söz konusu listeyi belirtilen süre içerisinde bildirmeyen, eksik ya da hatalı bildiren kullanıcılar hakkında da idari yaptırım devreye alınacak.

Diğer bir taraftan Bakanlığın Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. Söz konusu bu değişiklikle elektrik, su ve gaz sayaçları bu yönetmelik kapsamından çıkarıldı.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre bakanlığın, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Tamir ve Ayarını Yapacak Kişilere Verilecek Yetki Belgesi Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Bu yönetmelikle ölçü ve ölçü aletlerinin tamir ve ayar hizmetlerini yapacak kişilere verilecek yetki belgesi ve iş yeri uygunluk belgesi/sicil ve muayene kartı ile ilgili usul ve esaslar da düzenlendi.

Yönetmelikler, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.


Geri Dön