Eski Hazine Müsteşarı anlattı! Ekonomi kaç yılda düzelir?
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, 2023 seçimlerine az bir süre kala Türkiye ekonomisine yönelik analizlerini ortaya koydu. İşte detaylar!
Eğilmez'in, 'Ekonomi kaç yılda toparlanır?' başlığı altında topladığı yazdığı yazısında şunları dile getirdi;
"Seçimden bir gün sonra ve enkaz başlıklı son iki yazımı okumuş olan çoğu kişi ‘ekonomi ne kadar zamanda toparlanır, düzelir?’ sorusunu sormaktadır. Eğer ekonomiden anlaşılan dar manada enflasyon, büyüme, cari açık gibi kavramlar ise doğru ekonomi politikası uygulamaları ile buralardaki toparlanma 2 veya 3 yılda sağlanabilir. Ne var ki doğru ekonomi politikası zannedildiği kadar hafife alınacak bir koşul değildir.
EKONOMİK ENKAZ!
Seçim arifesinde söz verilen, yapılan harcamaları, kur korumalı mevduat uygulamasının yükünü, varlık fonundaki kamu kuruluşlarının içerisinde bulunduğu hali, depremin getirdiği son derecede ağır yükü, bununla birlikte bütçe açığının hızla artışını, olumsuz beklentileri göz önüne alınırsa, durumu toparlayacak olan ekonomi politikası uygulamanın ne kadar zor olacağı öngörülebilir.
Bu bahsettiklerimizin yanında açıklanmadığı için bilinmeyen yükler ve açıklanan verilerin doğruyu ne kadar yansıttığı meselesi de küçümsenecek mevzular olmadığından ortadaki ekonomik enkazın büyüklüğü hayal gücümüzün sınırını aştığını söyleyebilirim. Bu büyük enkazı dikkate aldığımız zaman ise, uygulanması gereken doğru ekonomi politikasının, öyle faizi birkaç puan artırıp, dışarıdan 3 ile 5 milyar dolar fon sağlayarak sonuç vermeyeceğini ve ne toplumun her kesiminden tekrardan özveri istenmesini gerektireceğini görmekteyiz.
Ekonomiyi biraz daha geniş düşünürsek, mesela tarım ve hayvancılığa bakılır ise, işimizin çok daha zor olacağını görebiliriz. Her iki alandan da bakıldığı zaman Türkiye yirmi yılda inanılmayacak kadar gerilere gitmiş bir halde. Et, süt, yumurta, gıda maddeleri fiyatlarında meydana gelen rekor artışların tek sebebi maliyetlerin artması ve talebin yükselmesi değildir. Onların da büyük etkisi var kuşkusuz ama asıl mesele çiftçilerin ve hayvancıların üretimi terk etmeye başlamış olması. Yanlış politikalar ülkenin tarım ve hayvancılık üretimini düşürdü. Tarım ve hayvancılığın toparlanması ve ülke ihtiyacını karşılayabilir hale gelmesi tahminim üzerine en az on yıllık bir süre alır.