06 / 05 / 2024

Eski Likör Fabrikası tarihi çıktı, proje yeniden düzenlenecek!

Eski Likör Fabrikası tarihi çıktı, proje yeniden düzenlenecek!

Aşçıoğlu İnşaat ve Emlak Konut GYO, “Koruma Kurulu yeniden yapılanma sürecinde, henüz alınmış bir karar yok. Durum, birkaç haftada netleşir. Gerekirse projeyi tarihi bacaya göre şekillendiririz ” açıklamasını yaptı



Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 'nun İstanbul Mecidiyeköy 'deki Likör Fabrikası arazisinde tespit edilen ‘tarihi baca ' yüzünden fabrikanın yıkılmaması kararı almasına ilişkin haberi değerlendiren Aşçıoğlu İnşaat ve Emlak Konut GYO, “Koruma Kurulu yeniden yapılanma sürecinde, henüz alınmış bir karar yok. Durum, birkaç haftada netleşir. Gerekirse projeyi tarihi bacaya göre şekillendiririz ” açıklamasını yaptı.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO)tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle 2008 yılında satışa çıkarılan ve 415 milyon 750 bin TL 'ye Aşçıoğlu İnşaat- Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi 'nin aldığı İstanbul Mecidiyeköy 'deki eski Likör Fabrikası arazisinin akıbetini ‘tarihi baca ' belirleyecek.

Mimarlar Odası 'nın nazım imar planı değişikliklerinin İmar Kanunu ve Toplu Konut Kanunu 'na aykırı olduğu iddiasıyla hakkında daha önce yürütmeyi durdurma kararları alınan arazide tasarlanan proje, son olarak İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 'na sunulmuştu. Ancak dün Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 'nun arazide tuğla örmeden oluşan tarihi bir bacayı farketmesi ve ‘kültür varlığı ' olarak tescillemesi nedeniyle Likör Fabrikası binasının korunması kararını aldığına ilişkin basında çıkan bir haber, ‘Planlanan proje gerçekleşmeyecek mi ' sorusunu gündeme getirdi. Konuyu değerlendiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iştiraki Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Henüz kurullar resmi olarak atanmadı, çevre ve şžehircilik Bakanlığı 'nın yeniden yapılanması kapsamında Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulları da birbirinden ayrıldı. Henüz yapılanma süreci devam ediyor. Dolayısıyla alınan bir karar henüz yok ” dedi.

‘Bize gelen bir bildirim yok '

Önümüzdeki birkaç hafta içinde bu konuda bir gelişme olmasını beklediklerini ifade eden Kurum, “Projeyi gerekirse Kurul 'un kararı doğrultusunda şekillendireceğiz ” dedi. Aşçıoğlu İnşaat 'ın Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, projenin gerçekleştirilmemesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Bize de intikal eden bir bildirim yok. Projede tarihi bir baca olduğu doğru. Ancak bunu yıkmak gibi bir düşüncemiz olamaz, projeyi ona uygun geliştireceğiz ” diye konuştu.

2 yılı aşkın bir süre boyunca Likör Fabrikası arazisi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararlarıyla projeye başlayamayan Aşçıoğlu, daha önce katıldığı Seyrantepe ve Ali Sami Yen stadı ihalelerinde de idarenin gelir sağlama isteği nedeniyle iptallerle karşılaşmıştı.

250 milyon $ 'a Selenium of İstanbul olması planlanıyor

İstanbul Mecidiyeköy 'de Ali Sami Yen Stadyumu 'nun yanında yer alan 24 bin metrekarelik arsadaki 8 bin metrekarelik kapalı alana sahip Tekel 'in eski likör fabrikası arazisinde hazırlanan projeye göre 187 bin metrekarelik inşaat alanına sahip 2 blok kurulması planlanıyor. 40 kattan oluşması planlanan blokların 150 metre yüksekliğinde olması öngörülüyor. 2014 yılında tamamlanması planlanan proje çerçevesinde yerin 33 metre altına inilerek alışveriş üniteleri, depo ve otoparklar inşa edilmesi hedefleniyor. 250 milyon dolar yatırımla Ali Sami Yen projesine uyumlu hale getirilecek projeye Selenium of İstanbul adı verilmesi planlanıyor.
Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön