21 / 05 / 2024

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Özatay'dan büyük kriz uyarısı: 20 yıl öncesinden kötü

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Özatay'dan büyük kriz uyarısı: 20 yıl öncesinden kötü

Türkiye'de son 6 ayda zirveye çıkan enflasyon, döviz kurundaki artışlar, piyasalarda yaşanan sıkışmanelerin habercisi? Ekonomi, iktidarın iddia ettiği gibi önümüzdeki dönemde rayına mı girecek yoksa çok daha büyük krizler bizi mi bekliyor? Prof. Dr. Fatih Özatay çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.



"DÜŞMESİ İÇİN CİDDİ BİR PROGRAM LAZIM"

Hem enflasyon açısından hem risk açısından hem döviz kuru açısından ciddi bir program uygularsanız düşüyor bunlar. 2001 krizindeki zirve noktaları ocaktır, enflasyonda risk ve kurda da biraz daha öncesidir, 2001’in sonbahar aylarıdır ondan sonra sürekli düşmüştür. Bu iş düşmez değil enflasyonun nasıl düşeceğini biliyoruz sonuçta, zor bir iş değil ülke deneyimleri var iktisat literatürü var. Bir ülkenin potansiyel büyüme oranını yükseltmek zor bir iş, orada çok çeşitli görüşler var ama enflasyonun nasıl düşürüleceğini de hemen hemen çoğu iktisatçı görüş birliğinde, farklı düşünenler olabilir elbette. Zor bir iş değil bu ama yapılınca düşüyor, yapılmazsa düşmüyor. Temel farklılıklar bunlar, şu anda kurun geldiği yer de o zamanki ocakla karşılaştırdığınız zaman hemen hemen aynı yerde.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön