30 / 04 / 2024

Eski Van Şehri, restore ediliyor!

Eski Van Şehri, restore ediliyor!

Birinci Dünya Savaşı’na kadar Ermenilerle Müslümünların birarada yaşadığı ve 1915 yılında Rus işgaliyle yakılıp yıkılan eski Van şehri restore ediliyor



Van Kalesi’nin arkasında bulunan ve 1915’te Rus işgaliyle yakılıp yıkılan Eski Van şehri restore ediliyor. Hüsrevpaşa Medresesi, İmarethane ve Saray Kapısı’nın restorasyon çalışmaları yüzde 80 oranında tamamlandı. Birinci Dünya Savaşı’na kadar Ermenilerle Müslümanların hep birlikte yaşadığı Van Kalesi’nin arka kısmındaki Eski Van Şehri 1915 Rus işgaliyle yakılıp yıkıldı. İçinde çok sayıda cami, medrese, kilise, şapel ve eski Van evinin bulunduğu eski şehir Van Valiliği’nin başlattığı proje ile restore ediliyor. Mimar Sinan’ın yaptığı Hüsrevpaşa Camisi’nin restorayonundan sonra şimdi de Hüsrevpaşa Medresesi, İmaret ve eski şehrin beş giriş kapısından en önemlisi olan Saray Kapısı’nın restorasyonunda işin yüzde 85’lik kısmı bitti. 90 işçi ile devam eden restorasyon çalışmalarında yapıların ayağa kaldırılması için İtalya’dan getirilen özel bir harç kullanılıyor.

Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olacak restorasyon hakkında Taraf’a konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu “Bizim amacımız bu bölgeyi günün her saatinde yaşam olan bir merkez haline getirmek. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra kuyumcular, gümüşçüler, halıcılar, kilimciler, geleneksel Van yemeklerinin servis yapıldığı yerler yapmak istiyoruz” dedi.
Taraf/Adem TAYAN


Geri Dön