23 / 12 / 2024

Eskişehir Çarşı'nın zemini için risk uyarısı!

Eskişehir Çarşı'nın zemini için risk uyarısı!

Eskişehir'de çarşı bölgesinin zemininin yumuşak zemin olduğunu söyleyen TMMOB Mimarlar Odası Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş, “Çarşı bölgesinin zemini ciddi riskli. Sıvılaşma riski yüksek. Zemin yumuşak olduğu için tehlikeli” dedi.



ES TV’ye konuk olan TMMOB Mimarlar Odası Şube Başkanı Didar Duygu Altuntaş, ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş ve Anadolu Gazetesi Köşe Yazarı Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı.

Duygu Altuntaş, önemli açıklamalar yaptı. Eskişehir’de hangi bölgelerin depreme dayanıklı olup olmadığını belirten Duygu Altuntaş, “Eskişehir’in ortasından bir fay hattı geçtiğini biliyorum. O fay hattı da Osmangazi Üniversite’sinde son bulup oradan devam ediyormuş. Dediğim gibi jeoloji mühendisi olmadığım için çok fazla bilmiyorum bana ilginç gelen noktaları anlatıyorum. Mesela Çarşı bölgesinin zemini, Porsuk’un zemini alüvyon zemin olduğu için yumuşak zemin. Ciddi riskli. Sıvılaşma riski yüksek. Zemin yumuşak olduğu için tehlikeli. Yine sonradan öğrendiğim önemli bir not; alüvyon zemine yüksek katlı yapı yapılması ciddi bir risk taşırken kaya zeminde düşük katlı yapı riskli. Ama baktığım zaman Odunpazarı tarafı kaya zemini oradaki kat sayıları daha az ama Çarşı’da çok katlı… Aslında imar planlarımız çok eskiden yapıldığı için böyle. Belki mevcut yapıları değiştiremeyiz, mevcut kullanım ömrünün tamamlanmasını beklememiz gerekiyor. En azından yeni imar planı oluşturacağımız yerler için öncelikle bir mikro bölgeleme çalışması yapılmalı…” şeklinde konuştu.

Vatandaşa bırakmamalıyız

Anadolu Gazetesi’nde yer alan habere göre; sekiz mahallede kentsel dönüşüm planının hazırlandığı dile getiren Duygu Altuntaş, “8 mahallemiz vardı riskli alan kapsamına giren ama yürütmeyi durdurdular. Şimdi şöyle bir sorun var, mesela biz riskli alan kapsamını alıyoruz ya da diyoruz ki vatandaşa yapının riskli olduğunu düşünüyorsan gel başvur biz tespit edelim, yapı riskliyse sana birçok maddi olanak verelim. Bunların hepsi çok güzel şeyler. Ama vatandaş yapısının riskli olduğunu düşünmüyorsa ne yapacağız? Dediğim gibi. Vatandaşa bunu bırakmamalıyız. Sorun bizim vatandaşın başvurusu…” dedi. Sekiz mahalledeki her yapının gerçekten risk taşıyıp taşımadığını sorgulayan Altuntaş, “Bu da yok. Biz mevcut yapı stokunu değerlendirmediğimiz için 8 mahalleyi birden riskli alan ilan edersek tabii ki 8 mahallenin birden dönüşümünü sağlayamayız. Ekonomisini de bir anda sağlayamayız. Bu da güç bir durum sonuç olarak. Ama bizim belki de kamu eliyle öncelikli olarak riskli yapıları, hasarlı yapıları vesaireyi tespit edip, boşaltıp, burada yenileme çalışmaları yapıyoruz, dememiz gerekiyor. Yani bu mahalle sınırlarından çekip de hadi buralar afet riskli alan zemini kötü, düzelsin, demekle olacak bir iş değil. Ciddi bir çalışma gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Geri Dön