27 / 04 / 2024

Sektörden ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisi!

Sektörden ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisi!

Türkiye genelinde gerçekleşen konut satış istatistikleri yayımlandı. Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akar, ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisinde bulundu.



Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar, 2023 Ağustos ayında ülke genelinde gerçekleşen konut satış istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Akar, konut satışlarının 2022 senesinin aynı ayına göre yüzde 1,1 gerileyerek 122 bin 91 olduğuna dikkat çekerek “Bu rakam, gayrimenkul sektörünün canlılığını koruduğunu gösteriyor" dedi.

Sektördeki hareketliliğin devam ettiğini söyleyen Akar, bu satış rakamı ile yılın en yüksek konut satış rakamını yakalamış olmamız sektördeki hareketliliğin devam ettiğini ortaya koyuyor diye belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına dair konut satış istatistiklerini tek tek duyurdu. Bu kapsamda, ülke genelinde konut satış sayısı ağustosta geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 1,1 düşerek 122 bine geriledi.

Konut satışlarısöz konusu dönemde ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 15,5 düşüşle 797 bin 418 olarak gerçekleşti.

Sektörden ipotekli konut satışlarının artması için faizler düşsün önerisi!

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ CANLILIĞINI KORUYOR

Konut satış rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar, “Ağustos ayında yakalanan 122 bin 91 adetlik satış rakamı, gayrimenkul sektörünün canlılığını koruduğunu gösteriyor. Bu satış rakamı ile yılın en yüksek konut satış rakamını yakalamış olmamız sektördeki hareketliliğin devam ettiğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞARI YÜZDE 26,1 AZALDI

İpotekli konut satışlarının Ağustos ayında yüzde 26,1 gerileyerek 16 bin 375 olduğunu aktaran Akar, bu durumun, faiz oranlarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını söyledi.

Faiz oranlarının düşürülmesi halinde ipotekli konut satışlarının da artacağına inandıklarına dikkat çeken Akar, "Bu nedenle, hükümetin ve Merkez Bankası’nın bu konuda gerekli adımları atmasını bekliyoruz" şeklinde ifade etti.

YABANCILARA KONUT SATIŞI YÜZDE 42

Yabancılara yapılan konut satışlarının Ağustos ayında yüzde 42 azalarak 3 bin 58 olduğunu söyleyen Akar “Son dönemde yabancı yatırımcıların konut piyasasına ilgisinin azaldığını görüyoruz" dedi.

Bunun nedenin yüksek enflasyon olduğunu aktaran Akar, "Türk Lirası’nın istikrar kazanması ve yabancı yatırımcılara cazip teşvikler sunulması halinde yabancılara yapılan konut satışlarının da artacağını düşünüyoruz. Bu konuda da hükümetin ve ilgili kurumların girişimlerini destekliyoruz" diye bildirdi.

Balıkesir Gönen'de 32 bin TL'den başlayan fiyatlarla 18 gayrimenkul satılıyor! Arsa ve arazi alacaklar dikkat! 

Belediye sağlık tesisi ve turizm alanı imarlı arsa satacak!

 


Geri Dön