28 / 04 / 2024

'Enerjisini boşaltmadı' diyen Prof. Dr. Okan Tüysüz'den 24 il için deprem uyarısı geldi!

'Enerjisini boşaltmadı' diyen Prof. Dr. Okan Tüysüz'den 24 il için deprem uyarısı geldi!

Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 24 il için deprem uyarısı yaptı. İşte Okan Tüysüz'ün o açıklamaları...



Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili olarak uzmanların açıklamları peş peşe gelirken bir uyarı da Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz'den geldi.

Katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Okan Tüysüz özellikle Malatya Fayı'na dikkat çekerek "Bu fay çok ciddi deprem üretebilecek bir fay, birkaç bin senede bir üretiyor o sebeple bilgimiz çok az, üzerinde daha çok çalışma yapılması gerekli. Enerjisini boşaltmış değil aksine üzerine daha fazla yük bindi. Bunun gibi aslında çok sayıda fay bulunuyor. 24 şehir, 110 ilçe derken bunların altından fay geçiyor. Söz konusu bu fayların her birinin bugün, yarın herhangi bir deprem üretip üretmeyeceğini bilmiyoruz" diye konuştu.

Okan Tüysüz açıklamasında şunları dile getirdi: "Türkiye en sık deprem yaşanan ülkelerden bir tanesi. Aşağı-yukarı 4-5 senede bir 7’nin üzerinde deprem meydana geliyor. hepsinde de biz ciddi can kayıplarıyla karşılaşmış oluyoruz. Eğer biz depreme hazır olsaydık söz konusu bu tür can kayıplarıyla karşılaşmamız mümkün değildi. En son Şubat'ta yaşamış olduğumuz  3 tane önemli deprem var ve burada resmi rakamlara göre de 54 bin civarında can kaybımız var. Yaşanan bu durum da hazır olmadığımızı açık ve net bir biçimde gösteriyor. Ne yapmamız gerektiği ile ilgili olarak çok fazla yol haritamız var, fakat yola adım atmak yönündeki gayretimiz ne yazık ki yeterli gelmiyor. Ne yapılması gerektiği 2004 yılında Deprem Şurası’nda ortaya konmuştu. Fakat bir türlü özellikle binalar konusundaki denetimleri yapamadık."

 Enerjisini boşaltmadı diyen Prof. Dr. Okan Tüysüz den 24 il için deprem uyarısı geldi!

İMAR AFFI 

Prof. Dr. Okan Tüysüz açıklamasında "Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne doğrudan veya dolaylı bir şekilde 32 defa imar affına uğradık." diyerek, bu kadar çok imar affı olunca da bundan sonra imar affı beklentisi oluşuyor. Vatandaşların kendi kendine mezarını kazması anlamı taşıyan bir şey… Bu nedenle imar ve af kelimesinin bir daha Türkiye Cumhuriyeti mevcut olduğu müddetçe yan yana gelmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

24 ŞEHİR İÇİN UYARI

Prof. Dr. Okan Tüysüz açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Bingöl’ün Yedisu ilçesi deprem beklenen bir bölge. Marmara da deprem olması beklenen bir bölge. Ege’de çok fazla fay hattı bulunuyor; biz hala fay hatları üzerinde nasıl yerleşeceğimizi bildiren bir yasadan yoksunuz. Ülkemizin 24 şehri 110 ilçesi ve 580 köyü doğrudan diri faylar üzerinde bulunuyor. Bazı fay hatlarının süreleri dolmuştur. Mesela örnek vermek gerekirse Bingöl-Yedisu ve Marmara gibi… Bunlar artık bugün ya da yarın deprem olsa şaşırmayacağımız bölgeler. Bazılarında bu konu ile ilgili bir bilgimiz yok. Mesela, Malatya Fayı var. BU fay çok ciddi deprem üretebilecek bir fay, birkaç bin senede bir üretiyor o sebeple bilgimiz çok az, üzerinde daha çok çalışma yapılması gerekli. Enerjisini boşaltmış değil aksine üzerine daha da çok yük bindi. Bunun gibi aslında çok sayıda fayımız bulunuyor. 24 şehir, 110 ilçe derken bunların altından fay hattı geçiyor." dedi.

 

HANGİ İLLER RİSKLİ?


Açıklamasında "Bir kez Bingöl-Yedisu demiştik. Yedisu’nun yer aldığı bölgede mesela Erzincan-Elazığ- Bingöl-Tunceli gibi şehirlerimizde araştırmaların derhal başlaması gerekli" diyen Okan Tüysüz "Marmara Bölgesi’nde aslında mega kent İstanbul en hazır kenttir. Mega kent İstanbul’da 1 milyon 160 yapı var. Bu apıların 750 bin tanesinin depremde hasar görmesi, 70-80 bin tanesinin de çok ciddi hasar görmesi ya da çökmesi bekleniyor."dedi.

Okan Tüysüz açıklamasını şu şekilde tamamladı: "Bu içerisinden diri fay geçen şehirlerimizin haritası. Fay hatlarındaki yapıların ya taşınması ya da araştırılarak eğer risk çok uzaktaysa bina ömrü boyunca orada bırakılıp yeni yapılaşmaya açılmaması gerekli olan yerler. Mesela, Doğu’ya gelindiği zaman Erzurum mesela, kentin içinden deprem geçiyor. Erzincan 1939 yılında büyük bir depremle yıkıldı. 1992 yılında bir kez daha yıkıldı çünkü 39’da yıkılan yerlerin yerine yenisini inşa ettik. Eğer Bingöl-Yedisu yıkılırsa Erzincan şehri yine etkilenecek. Tokat içinden fay geçiyor fakat söz konusu o fayın kaç yıldır deprem üretmediği ile ilgili olarak bir bilgimiz yok. Örneğin Kayseri, içerisinden fay geçen bir şehir fakat fay çok uzun aralıklarla deprem üretiyor. Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay; bunlar zaten 90’lı senelerden beri hep bile getirdiğimiz bölgeler. Netice de kırıldılar. Konya, ülkemizin en az deprem olan yaşanan bir tanesi. Fakat Konya'nın içinden yine diri fay geçiyor. Batı Anadolu’ya geldiğimizde neredeyse içerisinden diri fay geçmeyen il söz konusu değil. Kuzey’de Bolu, Sakarya, Kocaeli’de… Bursa’da mesela geçtiğimiz günlerde yeni fay bulunduğu iddia edilen bir bölge.

ING Bank Mart 2024 tarifesini açıkladı! Emeklilerin hesabına trink diye işte tam bu kadar yatırılacak!

AVM'lerin 2023 yılı cirosu ikiye katlandı! Metrekare başına toplam ciro 89 bin 432 TL oldu!

Milli Emlak'tan  Ankara  ve Çanakkale'de KDV'den muaf arazi fırsatı!


Geri Dön