Kent Haberleri

Eskişehir-Konya Yolu projesi kapsamında ODTÜ'de hiç ağaç kesilmeyecek!

Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Genel Koordinatörü Mustafa Yüksel Konya ve Eskişehir yolunu birbirine bağlayacak yolda çalışmaların sürdüğünü, yol çalışmaları sırasında bir ağacın bile kesilmeyeceğini söyledi...

Başkent'te Eskişehir yolu ile Konya yolunu birbirine bağlayacak olan otoyolun Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisinden geçecek olması tartışmaları beraberinde getirdi. CHP'nin Ankara milletvekilleri ile marjinal birtakım örgütlerin destek verdiği ODTÜ'lü öğrenciler, üniversite girişinde 'ODTÜ yolu'na karşı direniş başlattı. Bazı mihraklarca sonbaharda yeniden başlatılması tasarlanan Gezi olaylarının provası niteliğindeki eylem de tıpkı Taksim'deki ağaç sökümlerinde olduğu gibi 'bahanelere' dayanıyor. 'ODTÜ ormanları katledilecek' diyerek başlatılan son eylem sonrası üniversitenin rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, yerleşke içerisinden geçecek yol planının AK Parti'li Melih Gökçek döneminde değil, sonradan CHP'li olan Murat Karayalçın'ın belediye başkanı olduğu 1994 yılında yapıldığı belirtiliyor.


ZORLAMA İDDİASI ASILSIZ


ODTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, üniversiteden geçecek yolun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından üniversite yönetimine zorla kabul ettirildiğine dair haberlerin doğru olmadığı bildirildi. Belediyenin yolun yapımı için tüm izinleri aldığı, rektörlüğün de 'Koruma İmar Planı' için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuru yaptığı ve bakanlıktan onay beklediği öğrenildi. Bakanlığın üniversite rektörlüğünün planını onaylaması halinde rektörlük ile belediyenin bir protokol imzalayarak Eskişehir ile Konya yolunu birbirine bağlayacak 'ODTÜ yolu' yapımının tamamlanacağı kaydedildi.


Bir ağaç bile kesilmeyecek


Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Genel Koordinatörü Mustafa Yüksel, Konya ve Eskişehir yolunu birbirine bağlayacak yolda çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yüksel, 'ağaç katliamı yapılıyor' iddiaları için 'Bu eylemleri gerçekleştirenlerin esas amacı ağaç ve yeşil değildir. Bunların esas gayeleri siyasidir. Bu kitle, doğayı ve yeşil hassasiyetini kullanmaya çalışıyor. Bizim hem Yenimahalle'deki teleferik çalışmamız hem de ODTÜ çalışmamız devam ediyor. Yol en yakın sürede tamamlanacak. Bizim orman ve yeşil sevgimizi açılışı 30 Ağustos'ta yapılacak olan Atatürk Orman Çiftliği Bulvarı'nda görecekler. ODTÜ'de devam eden yol çalışmasında bir tek ağaç bile kesilmedi. Ağaç sökme aracıyla alınan 20'den fazla yeni yerlerine yerleştirildi. Bu yol için gereken tüm izinler alındı. Uzun süredir bu proje ile ilgili hazırlık sürdürülmekteydi. Bu izinlere ODTÜ'nün izni de dâhildir. Ağaç katliamı iddiaları tamamen asılsızdır. Bugün Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan 1.8'den 18.8'e yükseltilmiş bulunuyor. Bu Türkiye için rekor bir düzeydir' şeklinde konuştu.


BİLEREK AĞAÇ DİKMEDİK


Üniversite yönetimi tarafından 1980 yılından bu yana ODTÜ sahasından geçecek bir yolun yapılacağının düşünülerek buraya fazla ağaçlandırmanın yapılmadığı ifade edildi. Rektörlük açıklamasında, yolun en uygun güzergah olduğu ve bu konuda belediyenin kendilerine bir dayatmasının veya zorla kabul ettirmesinin de sözkonusu olmadığı vurgulandı.


Nil Gülsüm/Yeni Şafak Gazetesi