28 / 04 / 2024

Eskişehir turizm merkezi olma yolunda!

Eskişehir turizm merkezi olma yolunda!

Eskişehir Belediyesi,  25 ayrı sokakta 250 ev ve 15 çeşmenin restore edildiği 'Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi'ni hayata geçirdi, bu bölgenin inanç turizmi merkezlerinden biri olması için türbeleri de restore ediyor



 Eskişehir'in merkez ilçelerinden Odunpazan, bir dizi belediye projesi ile kültür turizminde öne çıkacak. Geçtiğimiz yıl 800 bin civarında olan turist sayısını bu yıl 1 milyon 200 bine çıkarmayı hedefleyen belediye, 25 ayn sokakta 250 ev ve 15 çeşmenin restore edildiği 'Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi'ni hayata geçirdi, bu bölgenin inanç turizmi merkezlerinden biri olması için türbeleri de restore ediyor. Belediye 600 metrekarelik bir alana sahip olan Atkhan'a da 2 tane daha avlulu çarşı yapacak. Proje sonrası açılan işyeri sayısının 50'yi, yaratılan istihdamında 2 bin kişiyi bulduğu bildirildi. Odunpazarı Belediyesi'nin hazırlıklarını sürdürdü ¬ğü yeni proje ise Karapınar Gecekondu Dönüşüm Projesi olacak. Belediye yıl sonuna kadar tepKi temelini armayı planladığı proje kapsamında bin 500 konut, 5 yıldızlı bir otel, bir kongre ve kültür merkezi, bir cami ile bir okulun bulunduğu yeni bir yaşam alam yaratacak.

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, 'Odunpazan Evleri Yaşatma Projesi' ile sadece evleri değil, bölgedeki dokunun tümünü iyileştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. 25 ayn sokakta 250 evin res torasyonunu yaptkıklannı ifade eden Sakallı, 'Bu Türkiye'deki en büyük restorasyonlardan. 15 çeş meyi restore ettik, otantik memba sularını buldul akıttık. Her hafta bu suların ölçümlerini yapür yoruz. Bu bölgenin inanç turizmi merkezlerinde biri olması için türbeleri de restore ediyoruz' diye konuştu. Camileri ve onlann külliyelerini de restore ettiklerini aktaran Sakallı, 'Ak Cami ve Kurşunlu Külliyesi hayata döndürüldü. Atlıhan örneğinde olduğu gibi; arastaları, bedestenleri ya da çarşıları varsa onları da restore ediyoruz. Sivil mimarinin iyi örneklerim, anıt eserleri restore ediyoruz. Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Anadolu Üniversitesi tarafindan bu bütünlük içinde restore edildi' dedi.

Karapınar'da bin 500 konut inşa edilecek alan Yeni hedeflerinin 600 metrekarelik bir alanı olan Adıhan'ın 2-3 katı büyüklüğünde, 2 tane daha avlulu çarşı yapmak olduğunu belirten Sakallı; 'Atlıhan'da ağırlıklı olarak lületaşı var. Yapacağımız çarşılardan birisini yine bu bölgenin geçmişinde yeri olan çini ve seramik üzerine, diğerini de gümüş ve diğer el sanadarı üzerine kurmayı planlıyoruz. Kamulaştırma sürüyor. Kurşunlu Külliyesi'nin içerisindeki Eskişehir Sanatlan çarşısı şu anda talebe yanıt vermiyor. Bunun 3-4 katı büyüklüğünde bir yere ihtiyaç var' şeklinde konuştu. Proje harcamasının 10 milyon TL'yi bulduğunu ancak belediye bütçesinden neredeyse bir kuruş bile harcamadıklarını aktaran Sakallı, ' Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden, İl Özel İdaresi Fonlarından ve Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan destek alıyoruz. Yavaş yavaş sponsorlar girmeye başladı. Ayrıca vatandaş kendisi de yaptırıyor' açıklamasını yaptı.

Projenin 2006'da başladığını ve bu yıl için 1 mil ¬yon 200 bin civarında yerli ve yabancı turist sayı ¬şma ulaşmayı beklediklerini dile getiren Sakallı, 2009'da 800 bin turistin bölgeyi ziyaret ettiğini, 2010'da ise şu ana kadar 1 milyon 50 bin kişiyi geç ¬tiklerini kaydetti. Sakallı, turisderin bir gün kalması halinde, sadece bu yıl kent ekonomisine minimum 120 milyon TL katkı sağlanacağım söyledi

4 yılda 4 ödül aldık
Tarihi Kentler Birlıgi'nden 4 yılda 4'üncü kez ödül aldıklarını kaydeden Sakallı, 'Daha önce proje ve uygulama konularında ödüller almıştık; bu sefer 'Süreklilik Odülü'nü almaya hak kazandık. Eskişehir'e gelen turisti çeşitlendirmeye, onları tarihi ve kültürel dokuyla da tanıştırmak istedik. Bİı potansiyeli; yeraltı şehrinden dolayı Han'a, külliyelerinden ve dünyadaki yedi Alevi inanç merkezinden biri olmasından dolayı Seyitgazi'ye, Frig Vadisl'ne kadar dağıtabiliriz. Eskişehir turizminin stratejisini belirlemek için tur operatÜ»rleriyle de bir toplantı yapacağız. Odunpazarı'nda mimarinin yanısıra sosyo-ekonomikve sosyo-kültürel dokuyu da restore ettiklerini aktaran Sakallı, 'Buna sağlıklaştırma deniyor. Proje sonrası acılan işyeri sayısı 50'yi, istihdam ise 2 bini buldu. Lületaşı tekrar hayata dönünce, sadece tasın çıkartılması için bin kişi çalışmaya başladı. Bu bölgede geleneksel ev yemekleri, restoranlar, lokantalar, kafeteryalar, butik oteller, pansiyonlar, hediyelik eşya dükkanları açılmaya başlandı. Bir vatandaşımız butik otel yaptı, gelip üç ay kalanlar var. Bölge; sadece mimari değil, sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari anlamda da bir cazibe merkezi haline geliyor'dedi.

Karapınar'da yıkımı davul zurna ile yapacağız

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, bir benzeri Dikmen Vadisi'nde hayata geçirilen Karapınar Gecekondu Dönüşüm Projesi'ne odaklandıklarını belirterek, 'Proje 500 bin metrekarelik bir alanda, bin gecekondu yıkılarak yapılacak. Yıkılacak bölgenin yerine bin 500 konut, 5 yıldızlı bir otel, bir kongre ve kültür merkezi, bir cami ile bir okul olacak. 250 bin metrekare de rekreasyon alanı, yeşil alan olarak değerlendirilecek. Cok modern, cagdas, 5 yıldızlı bir yasam alanı yaratacağız, insanlar evlerinin anahtarını alarak gecekondularını boşaltacak' diye konuştu. Karapınar'da polislerle değil, davul zurnayla yıkım yapacaklarını kaydeden Sakallı, 'Yıl sonuna kadar temel aşamasını bitirmeyi planlıyoruz.  TOKİ  ve bölge halkıyla işbirliği yapıyoruz. Vatandaştan katkı payı almayacağız; aksine değerine, arsasının büyüklüğüne göre ev olarak karşılığını vereceğiz. Hiçbir hak kaybı yaşanmayacak. 45 metrekareden başlayıp 185 metrekareye kadar çıkan 5 tip evimiz var' açıklamasını yaptı. Bu projede belediyenin cebinden hiçbir sey harcamayacağını, aksine kazanacağını belirten Sakallı, 'Yaklaşık 150 milyon TL'ye mal olacak ve kendi kendini finanse edecek. Bin evi yıkıp yerine bin 500 ev yapacağız ve bu 500 evin parasıyla bu projeyi finanse edeceğiz. Hic kimse kapı dışarı edilmeyecek, yapım ve yıkım etap etap gerçekleştirilecek. Bölgenin bos alanında 500 konutla başlayacağız, bu 500 konutu sahiplerine teslim ettikten sonra 500 konut yıkacağız ve projeye oradan devam edeceğiz. Son birkaç prosedür de tamamlandıktan sonra ihaleye çıkılacak. 2010 sonuna kadar temel atmak için uğraşıyoruz' seklinde konuştu.
Dünya


Geri Dön