01 / 05 / 2024

Eskişehir'deki boş arsalara yurt yapılsın!

Eskişehir'deki boş arsalara yurt yapılsın!

2 Eylül Gazetesi yazarı Deniz Çağlar Kılıç, ''Eskişehir'de Havacılık Müzesi'nin yanında büyük bir boş arsa var. Bu arsanın belli bir kısmı hazineye belli bir kısmı da özel şahıslara ait. Devlet bu alana TOKİ eliyle en az 3 bin öğrenciyi içine alacak derinlikte devlet yurdu açabilir.''dedi.



Malum darbe girişiminin ardından ülkede yaygın olarak tartışılmaya başlanan tek konu FETÖ örgütlenmesi ve cemaat yapısının insan kaynağını nasıl elde ettiği üzerine olmaya başladı. FETÖ ve cemaatlerin ekonomik kaynaklara nasıl ulaştığı ekonomi-siyasal araştırmacılar tarafından bundan 30 yıl önce zaten satır satır yazılmıştı. Nasıl böyle bir ekonomik güce ulaşmaları, ekonomik imtiyazları nasıl elde ettikleri, devletin bunlara nasıl göz yumduğu Uğur Mumcu tarafından belgelerle araştırılmış ve yazılmıştı. Dolayısıyla hala siyaset, tarikat, ticaret üçgeninin nasıl işlediğini etrafına soranlar, lütfen gidip Uğur Mumcu yazılarını tekrar tekrar okusun. 


Cemaatin insan gücüne nasıl ulaştığı ise yine laik ve demokrat kesimlerce son 15 yıldır sürekli gündeme getirilmeye çalışılıyor ancak yine görmeden geliniyordu. Dünkü yazımda da bu dile getirilen konuları özetlemeye çalışmış ve özellikle üniversite öğrencilerinin yurt sorunlarının cemaat tarafından nasıl kullanıldığını anlatmaya çaba göstermiştim. Maddi durumu iyi olmayan, devlet yurtlarında açılan kontenjan sayısının az olmasından dolayı yurt bulamayan gençlerin cemaatin kucağına itilerek insan kaynağı kazanıldığını bilmeyen yoksa da artık bilsin. Dolayısıyla son 15 yıldır her ile hatta her ilçeye üniversite, fakülte açan devlet; aynı oranda yurt açmayarak, geçtik açmayı var olanları da kapatarak cemaat yurtlarının örümcek ağı gibi yurdu kaplamasına seyirci kalması suretiyle cemaatin ciddi bir insan kaynağına ulaşmasına neden olmuştu. 


DAHA FAZLA YURT AÇILMALI 


Dolayısıyla bizlerin bununla baş etmesi için yapılacak olan çözüm çok basit; daha fazla yurt açmak. Eğer talep edilen azsa onun kaçağının, korsanın çıkması en basit iktisadi kuralsa, kalacak yer bulamayan gençlerin de "alnı secdeye değenlerin" yurdunu tek alternatif olarak görmesi de en doğalıdır. 


Bu yüzden, devletin bizzat  TOKİ  eliyle hızlı bir şekilde öğrenci yurdu sorununu çözmesi ve böylece kontenjanı arttırması gerekiyor. Örneğin Eskişehir... Bildiğiniz gibi Eskişehir'deki yurtlar da büyük bir problem... 


Gelelim önerimize; Cemaatlerin, tarikatların bu tip insan kaynaklarını çökertmek ve insan kaynaklarını devletin paralel ya da derin başka güçlerin eline geçmemesi için yapılacak çözüm çok basit. 

Daha fazla yurt açmak. Eskişehir'de biliyorsunuz, Havacılık Müzesi'nin hemen yanında Halk Ekmek binasının arkasını da içine alan büyük bir boş arsa var. Yaptığım araştırmalara göre bu arsanın belli bir kısmı hazineye belli bir kısmı da özel şahıslara ait. Hem üniversiteye yakınlığı hem de merkez konumu nedeniyle devlet bu alana TOKİ eliyle en az 3 bin öğrenciyi içine alacak derinlikte devlet yurdu açabilir. 

Gerekirse kamulaştırma kararı çıkarıp o alan sadece bu amaç için kullanılabilir. Her ilde de buna benzer alanların hızla devlet yurdu olarak kazandırılması gerekir. Böylece kontenjan azlığı nedeniyle başka yurtlara gitmek zorunda kalan öğrenciler, devlet yurdunda kalmaya başlar. Sosyal devlet ilkesi de zaten bunu emrediyor. 


KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL 


Kapatmak çözüm değil. Olmadığı da görüldü. Tam tersi açmak gerekir. Kontrollü, denetimli bir şekilde yaygınlaştırılması gerçek çözüm olarak görülmeli. Hatta el konulan cemaat yurtlarının hızla KYK'ya devredilmesi ve aktif olarak öğrencilerin kullanıma tahsis edilmesi de düşünülmeli. Eğer cemaatlerin, tarikatların insan kaynaklarını kurutmak istiyorsak ilk olarak işe yurt yaparak başlamalıyız. Gencecik insanları sırf yoksul, çaresiz oldukları için derin ya da paralel oluşumlara yem etmemek devletin ve hepimizin sorumluluğunda... 


Gelin, o alana devlet yurdu açılması için ısrarcı olalım, ciddi ciddi bunu düşünelim. Hayata geçmesi için ısrarcı olalım... 



2 Eylül Gazetesi


Geri Dön