01 / 10 / 2024

Eşleri ile birlikte başarıya koşuyorlar!

Eşleri ile birlikte başarıya koşuyorlar!

Family Business dergisi tarafından dünya çapında 1548 şirket sahibi eş ile yapılan araştırmanın Türkiye ayağını yürüten Haluk Alacaklıoğlu, Türkiye'de 10 yıl öncesine göre eş ortaklıklarında yüzde 50 artış ol




Ekonomist Dergisi'ne konuşan Haluk Alacaklıoğlu, Türkiye'de bu modeli başarıyla yürüten çiftler arasında Boyner Holding'de Ümit ve Cem Boyner, Bisse'de Asiye-Mustafa Kefeli, Demsa'da Demet ve Cengiz Çetindogan gibi isimlerin yer aldığını belirtti. Haluk Alacaklıoğlu,Türkiye'nin dev şirketlerini yöneten bu  çiftlerin 'karı-koca aynı işyerinde olmaz' anlayışını yıktığını dile getirdi

'Ümit adam gibi kadındır'

Beymen markasının yaratıcısı Boyner Holding'in CEO'luk (icra kurulu başkanı) koltuğunda oturan Cem Boyner ile eşi Ümit Boyner, iş arkadaşı eşlerin en başarılı örneklerinden biri. Eşle çalışmanm kolaylıklarmm çok fazla olduğunu belirten Cem Boyner, "Çok iyi tanıdığınız, güvendiğiniz hayat arkadaşınızla hayattaki en önemli uğraşılarda omuz omuza çalışmak müthiş bir güven hissi sağlıyor" dedi.

işte bazen kırıcı olunabildiğini söyleyen Cem Boyner, "Bu nedenle Ümit, finans direktörlüğü görevini bırakıp, yönetim kurulu üyeliğine geçince, ikimiz için de en doğru formül bulundu" diye konuştu. Eşi Ümit Boyner'in işe yaklaşımını da değerlendiren Boyner şöyle konuştu: "İlkelidir. Detaylarla uğraşmaz. Hedefi bulur ve kilitlenir. Son tahlili kuvvetlidir. Finansal muhafazakarlığı öne çıkar. Adam gibi kadındır."

Eşe hiçbir zaman taviz yok
Bisse / Asiye-Mustafa Kefeli

Tekstil sektöründeki çalışmalarına 1976 yılında başlayan Mustafa Kefeli, 2008'de yoluna eşiyle devam etme kararı aldı. Başkanlığını Mustafa Kefeli'nin yaptığı firmada Asiye Kefeli ise mağazacılık ve iletişimden sorumlu yönetim kurulu üyeliğini yürütüyor. Bisse Başkanı Mustafa Kefeli, şirket anayasasına göre hareket ettiklerini belirterek "Şirket anayasasma göre firma bünyesinde çalışacak olan kişinin gerekli yüksekokul diplomasmı alması gerekiyor" dedi.

Çalışanları seçerken kişinin, görev alacağı pozisyonda firma dışında en az üç yıl görev alması gerektiğini kaydeden Mustafa Kefeli, "Kim olursa olsun Bisse bünyesinde çalışmak için bu kurallara uyması gerekiyor" dedi. îş hayatmı özel yaşamdan uzakta tuttuklarını söyleyen Asiye Kefeli de "Eş olmaktan dolayı herhangi bir taviz söz konusu olamaz. Kararlar analitik çalışmalar ve raporlamalar sonucu verilir" diye konuştu.

40 YILDIR BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR
Opet Petrol / Nurten- Fikret Öztürk

Opet'in kurucularından Fikret Öztürk ile Nurten Öztürk birlikte çalışmaya 40 yıl önce başlamış. 1960'larda öğretmen olarak başladıkları ortak iş hayatları Fikret Bey'in petrol ürünleri ticaretine başlayıp eşini de yanına çağırmasıyla yeni boyuta taşınmış. Bu birliktelikten iki erkek bir kız çocuğu sahibi olan Fikret Öztürk, Opet'in yönetim kurulu başkanlığını yürütürken, Nurten Öztürk ise sosyal sorumluluk projelerinden sorumlu.

Yatırımlara Fikret Öztürk karar verirken, eşi Nurten Öztürk ise yatırımların uygunluğu, kalıcılığı ve toplumsal boyutunu inceleliyor. Nurten Öztürk, yaklaşımlarını şöyle anlattı: "Fikret Bey olaylara ticari yaklaşır. Ben mutlaka duygusal boyutunu da düşünürüm. Fikret Bey çabuk karar verir. Ben ise olumsuz boyutlarını irdeler, gerektiğinde uyarırım. Her ikimiz de kırıcı olmamaya, kalp kırmamaya özen gösteririz."

'Suzan ruh ikizim'
Roman / Suzan - Turgut Toplusoy

Türkiye'nin önemli hazırgiyim markalarından Roman'ın tepesindeki isimler Suzan ve Turgut Toplusoy çifti, yedi yıldır birlikte çalışıyor. Roman'ın tasarım direktörülüğünü yürüten Suzan Toplusoy, marka konumlandırılması, imaj çalışmaları, koleksiyon yönetimini üstlenirken, Turgut Toplusoy ise yönetim kurulu başkanı olarak finansal yönetim, pazarlama politikaları, stratejileri ve üretim ayağıyla ilgileniyor.

Tüm detaylarla ilgilendiğini söyleyen Suzan Toplusoy, "Bu kontrol ve çalışma sistemi her şeyin tek bir elden çıkmışçasına tutarlı olması açısından çok önemli" dedi. Eşinin takım arkadaşı olmasının yanı sıra ruh ikizi olduğunu anlatan Turgut Toplusoy, "Suzan'la birbirimizi tamamladığımız için hiçbir zaman kural arayışında olmadık. Aynı dili konuşup hatta bazen de konuşmadan anlaştığımız için Suzan ruh ikizimdir" diye konuştu.

Başarı sırları doğru işbölümü
Demsa / Demet-Cengiz Çetindoğan

Demet ve Cengiz Çetindoğan iş dünyasının son yıllarda en girişimci çiftlerinden biri olarak gösteriliyor. Sabancı Ailesi'ne girdiği 1989 yılında holding şirketlerinden Pilsa'da görevine başlayan Cengiz Çetindoğan, Özdemir Sabancı'nın vefatının ardından değişen yönetim anlayışına karşılık kendi işini kurma kararı aldığında eşi Demet Sabancı da kendisine destek vermiş.

Sabancı Holding'ten 1999 yılında ayrılan Cengiz Çetindoğan, kısa bir süre sonra Demsa'yı kurduklarını, perakende sektöründeki başarılarının altında başarılı iş bölüşümünün yattığını söyledi. Grupta perakende faaliyetleriyle ağırlıklı olarak Cengiz Çetindoğan ilgilenirken, medya ve sağlık ise üç yıl önce Sabancı Holding'ten ayrılan Demet Sabancı Çetindoğan tarafından yürütülüyor.
 
Önce iş, sonra hayat arkadaşı
M.A.R.K.A/ Selam - Hulusi Derici

Hulusi ve Selma Derici'nin, 13 yıl önce M.A.R.K.A Ajansı'nda başlayan arkadaşlık ilişkileri iki yılın ardından evliliğe dönüşmüş. Ajansın müşteri ilişkileri direktörü olarak çalışmaya başlayan ve bugün genel müdür olan Selma Derici ile iş ilişkisinin 1.5 yıl içinde aşka dönüştüğünü söyleyen Hulusi Derici şu değerlendirmeyi yaptı: İşimize dair bakış açılarımız çok örtüştûğü için birlikte çalışmaya başladık. İş arkadaşlığımız sırasında hayata dair bakış açılarımız fazlasıyla örtüştûğü için de hayat arkadaşı olduk. Çocukluk hastalıklarınızı atlatmış insanlarsanız eşinizle birlikte çalışmak problem yaratmıyor. Tam tersine muhteşem birşey oluyor. Biz bunu gördük. Bundan sonra da meslek hayatımın sonuna kadar Selma ile iş arkadaşı olmak isterim."

'İşi eve götürmeyiz, kavga çıkar'
Hey Grup / Aynur-Sureyya Bektaş

İş dünyasının en çok tanınan kadın yöneticilerinden Aynur Bektaş, yalnız başına kurduğu Hey Grup'u bugün eşinin desteğiyle daha da yukarılara taşıyabildi. Grupta üretim ve planlama işleri Aynur Bektaş'ın sorumluluğunda. Personel yönetimi ve finans işlerini ise Süreyya Bektaş yönetiyor. Aynur Bektaş, tamamen zıt karakterli olmalarına rağmen 18 yıldır birlikte çalıştıklarını belirtti.

Aynur Bektaş, "Farklı düşündüğümüzde ilişkimizin zarar gördüğünü fark ettik. Bu sebeple yaptığımız işleri hatta personelimizi bile ayırdık. Birbirimizin alanına girmeyerek gücümüzü katladık" dedi. Kendisinin disiplinli, tavizsiz ve ayrıntıcı olmasına rağmen Süreyya Bektaş'ın rahat olmasından yakınan Aynur Bektaş, "Eve kesinlikle iş götürmüyoruz yoksa kavga kaçınılmaz oluyor" diye konuştu.

Koton'u birlikte tepeye taşıdılar
Koton/Gülden-Yılmaz Yılmaz

İş arkadaşı eşlerden biri de Koton markasının yaratıcısı Yılmaz ve Gülden 'ılmaz çifti. 1988'den beri birlikte çalışan çift, 3 yılda Koton'u önemli bir noktaya taşıdı, irkette başkanlığı Yılmaz Yılmaz, yardımcılığını iülden Yılmaz yürütüyor. Gülden Yılmaz, aha çok koleksiyon, tasarım, ar-ge araştırma-geliştirme) ve marka bölümlerini önetirken, eşi Yılmaz Yılmaz üretim, pazarlama, nağazacılık operasyonlarından sorumlu.

Şirket kültürünü birlikte inşa ettiklerini ifade eden Yılmaz'a göre birlikte alışmanın en sıkıcı tarafı işin eve taşınması, iülden Yılmaz, "Ne yazık ki evde ; konuşmama prensibimiz yok. İş, hayatımızın 1er alanında bizi yönetiyor. Bunun önüne eçmeye çalışıyoruz fakat başarılı değiliz, arı-koca olduğumuzu, çocuklarınız, size anne-baba diyerek hatırlatıyor kimi zaman" dedi.

'Para yönetimini eşime bıraktım'
Gülle Tekstil / Şehnaz- İsmail Gülle

1970'ten beri tekstil sektörünün içinde olan İsmail Gülle, ikinci kuşak yönetici olarak eşinin desteğini arkasına almış. İsmail Gülle şirketin finans işlerini bıraktığı eşi Şehnaz Gülle ile üniversite sıralarında tanışmış. Profesyonel olarak başka bir yerde çalışan Şehnaz Gülle'yi kendi şirketine transfer ederek şirketin finansmanını eşine teslim eden ismail Gülle, "Para zor iş. Ona teslim ettim. Bunun yarattığı güveni yaşıyorum" diye konuştu.

"Sonuçta insanız, makine değil, ama sabah 8 akşam 8 çalıştığınız için işe ilişkin tüm sorunlarımızı işyerinde çözme imkanımız oluyor. Çok kritik mesele olmadığı sürece evde çalışmıyoruz" diyen İsmail Gülle, evdeki huzurun en büyük servet olduğunu aktardı. Gülle'ye göre birlikte çalışmak kimi anlaşmazlıkları da ortadan kaldırmış. Artık eve geç gelmenin sorun olmadığını aktaran İsmail Gülle, "Eşim artık benim çok çalışmamdan şikayet etmiyor" dedi.

'Aynı hedefe koşmak güzel'
Ser Trans Lojistik / Nilgün-Hakan Keleş

Nilgün ve Hakan Keleş çifti, 21 yıl önce birlikte daha çok zaman geçirebilmek, enerjilerini ortak bir alana kanalize etmek için yola çıkmış. Bu hedefle kurdukları SerTrans'ın CEO'luğunu yapan Nilgün Keleş yönetim, insan kaynakları, kalite yönetimi, iş partnerleriyle ilişkileri yönetiyor, Hakan Keleş yatırım kararları, stratejik hamleler ve finansal akışa bakıyor. UKendisini müşteri ve kalite anlayışını sürekli geliştirme yeteneğinin korunmasına odakladığını belirten Nilgün Keleş, birlikten güç doğar felsefesine inanıyor. Birlikte çalışarak birbirlerini çok daha iyi tanıdıklarını ve daha kaliteli işler ortaya çıkardıklarını kaydeden Nilgün Keleş, "Birbirini anlayan, tamamlayan, aynı hedefe koşan, başarıyı ve acıyı paylaşabilen bir çift olmak gerçekten çok anlamlı ve çok güzel" diyor.
Posta


Geri Dön