28 / 04 / 2024

ESMOD, 21. şubesini İstanbul'da açıyor!

ESMOD, 21. şubesini İstanbul'da açıyor!

170 yıllık bir geçmişe sahip, dünyada 20 şubesi bulunan moda okulu ESMOD, 21. şubesini Eylül'de İstanbul'da açıyor



Dünyanın en eski moda okulu olarak kabul edilen ESMOD, Türkiye'de okul açıyor. 1841 yılında 3. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie'nin özel terzisi Alexis Guerre-Lavigne tarafından kurulan ESMOD, dünyanın 20 noktasında 400'den fazla öğretmeniyle 4 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Aynı zamanda mezura ve prova mankeninin yaratıcısı olan Alexis Guerre-Lavigne'nin ESMOD'u kurmaktaki amacı, terziliğe bir eğitim metodu geliştirmekmiş. 1970-1990 yılları arasında hazır giyim hızla gelişince okul kapılarını yabancı öğrencilere de açmış ve dünya geneline yayılan bir eğitim ağı oluşturulmuş. İşte bu ağın 21. şubesi de eylül ayında İstanbul Fındıklı'da Boğaz'a nazır bir binada açılıyor.

Okul, iki ana bölüm altında eğitim veriyor. Biri moda tasarımı diğeri moda yönetimi. ESMOD'un en önemli özelliklerinden biri, müfredatın dünyanın her yerinde aynı anda aynı şekilde uygulanıyor olması; İstanbul'un Paris'ten hiçbir farkı olmayacak yani.

Tüm eğitmenleri tecrübeli ve yabancı olacak okulda zaman zaman Türk tasarımcıların da ders vermesi planlanıyor. Sadece tasarım değil dikiş ve kalıp tekniklerinin de öğretileceği okul, 3 yıllık. Her yıl bin saatlik eğitimin verileceği ESMOD'da başvurabilmeniz için lise mezunu olmanız yetiyor, tabii bir de dersleri takip edebilecek kadar İngilizceniz olmalı. Ayrıca sizden bir portföy istenmiyor. Bu konuda ESMOD İstanbul Genel Koordinatörü Alev Öztürk, 'Okul öğretmek için var' diyor.

ESMOD İstanbul'un kurucusu Nadine Massoud Bernheim, ilk iki yıl tasarım ve teknik açıdan sıkı bir eğitimden geçen öğrencilerin üçüncü yılda branş seçeceğini anlatıyor: 'Üçüncü yılın başında herkesin kendi branşını belirlemesi gerekiyor; hazır giyim mi, iç giyim mi, aksesuar mı, haute couture mü? Öğrenciler ilk iki yıl dikişinden kalıbına kadar her şeyi öğrenmiş oluyor üçüncü yılda seçtikleri dalda koleksiyon hazırlıyorlar. Tabii hazırladıkları koleksiyonlarını nasıl pazarlayacaklarını da öğreniyorlar.'

Nüfusunun yüzde 50'sinin 25 yaşın altında olan Türkiye'de çok tasarımcı yetiştireceklerine inanan ESMOD Paris Genel Direktörü Anne Viallon ise dünyaya açılacak Türk markalarının oluşumunda katılarının olacağını söylüyor.

Diploması dünyanın her yerinde geçerli okul, çalışanlar için önümüzdeki yıl master ve workshoplar da düzenlemeye hazırlanıyor.

Akşam/Aysun Öz Kaşi


Geri Dön