05 / 05 / 2024

Esnaf gelir kaybı ve kira desteğinden aynı anda yararlanabilecek!

Esnaf gelir kaybı ve kira desteğinden aynı anda yararlanabilecek!

Ticaret Bakanlığının destek paketine yönelik verdiği bilgilere göre, birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 defa destek yapılacak.



Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere verilecek gelir kaybı ile kira desteğinden şartların sağlanması durumunda aynı anda faydalanabilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından destek paketine yönelik hazırlanan bilgilere göre, söz konusu desteklere ticari kazancı basit usulde vergilenenler, esas faaliyeti açıklanan ekonomik faaliyetlerden olan gerçek kişi vergi mükellefleri ile gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf ve sanatkarlar başvury yapabilecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, vergi kayıtlarındaki esas faaliyet konusu itibarıyla söz konusu şartlardan herhangi birini taşıyan ve 14 Aralık 2020 tarihinden önce (bu tarih dahil) vergi mükellefiyetini tesis ettirenler desteğe başvurabilecek.

Esnaf gelir kaybı ve kira desteğinden aynı anda yararlanabilecek!

Gelir kaybı ve kira desteği tutarları


Gelir kaybı desteği aylık 1000 TL şeklinde belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira hibe desteği de alınabilecek.

Gelir kaybı desteğine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüğü iş yerinin kira olması durumunda, büyükşehir belediyelerinin yer aldığı yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği verilecek.

İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda ise iş yeri kira tutarı kadar kira desteği sağlanacak.

Şartların sağlanması halinde gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda faydalanabilecek.

Destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 defa destek verilecek. Kira ödemesi yapılan birden fazla iş yeri bulunması durumunda sadece 1 iş yeri için kira desteği verilecek.

Esnaf gelir kaybı ve kira desteğinden aynı anda yararlanabilecek!

Desteklere başvuru


Destek başvuruları elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr adresindeki Ticaret Bakanlığı hizmetleri altında bulunan, "Gelir Kaybı Desteği Başvurusu" ve "Kira Desteği Başvurusu" bağlantılarından gerçekleştirilecek.

Destek başvuruları 8 Ocak Cuma 2021 tarihine kadar devam edecek.

T.C. Kimlik Numarasının son hanesi '0' olan vatandaşlar 30 Aralık 2020 Çarşamba, '2' olan vatandaşlar 31 Aralık 2020 Perşembe, '4' olan vatandaşlar 1 Ocak 2021 Cuma, '6' olan vatandaşlar 2 Ocak 2021 Cumartesi, '8' olan vatandaşlar 3 Ocak 2021 Pazar günü başvurabilecek. 4-8 Ocak arasında da tüm vatandaşlar başvuru yapabilecek.

Başvuruların durumu ve sonuçları hakkında bilgi ise www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenilecek.

Destek tutarı banka hesabına yatırılacak


Destek başvurusunun olumlu sonuçlanması halinde başvuru esnasında belirtilen banka hesabına destek tutarı da yatırılacak.

Ödemeler ocak, şubat ve mart aylarında olmak üzere üç eşit tutar şeklinde ödenecek. Desteklerin ödeneceği tarihlere ilişkin duyurulara ise www.ticaret.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün olacak.

Başvurunun ret gerekçesine itiraz süreci

Başvurunun olumsuz sonuçlanması halinde ret gerekçesi www.turkiye.gov.tr adresinden de öğrenilebilecek. Ret gerekçesine ilişkin itirazlar, ret tarihinden itibaren on gün içinde aynı internet adresinden yapılabilecek.

İtiraz başvurusu itiraz süresi bittikten sonra beş iş günü içinde sonuçlandırılacak. İtiraz sonucu da www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenilecek.

Destek ödemeleri vergi mükellefiyeti sonlandırılırsa kesilecek


Vergi mükellefiyetinin sonlandırılması halinde destek ödemesi gerçekleştirilmeyecek.

Mesleki faaliyet bakanlıkça belirlenen listede olduğundan dolayı destek alınıyorsa, destekten yararlanılan dönemlerde ilgili mesleki faaliyetin sonlandırılması veya başvuru şartlarının taşınmadığının tespiti halinde de destek ödemesi kesilecek.

Gelir kaybı ve kira desteği için başvurular başladı!


Geri Dön